Tribunals
Scranton contraataca i acusa Gotham de blanqueig i de manipular el mercat
La firma inversora vinculada a Grifols remet un escrit a l’Audiència Nacional
L’informe de Gotham va enfonsar les accions de Grifols, que avui continuen valent un 34,8% menys

La batalla judicial de la multinacional Grifols contra el fons Gotham fa un nou pas. Scranton, la firma inversora en què hi ha tres membres de la família (sobre un total de 17 accionistes), acusa davant el jutge el fons Gotham City d’informació privilegiada, manipulació del mercat i blanqueig de capital.
En un escrit remès a l’Audiència Nacional a què ha tingut accés Actius, de Prensa Ibérica, Scranton assenyala que en la causa contra Gotham s’està investigant "un supòsit específic d’alteració de preus en els mercats financers" i afirma que "el 9 de gener del 2024 el preu de les accions va estar manipulat pels investigats".
Aquell dia, el fons Gotham va publicar un demolidor informe en què acusava la multinacional d’hemoderivats amb seu a Barcelona de manipulació comptable i deia que les accions valien en realitat zero euros. L’atac va provocar un enfonsament de les accions. En el dia d’avui, el valor de Grifols en borsa és un 34,8% inferior al de començaments del 2024.
Scranton, que es persona en aquesta causa judicial com a part perjudicada, ressalta que aquest és "probablement el cas més important de manipulació de mercat de la història recent espanyola, i fins i tot europea", i en aquest sentit mira de demostrar al jutge que "els investigats [el fons Gotham i els seus resposables] van transmetre senyals falsos o enganyosos al mercat amb la finalitat d’alterar el preu de cotització de les accions de Grifols".
Acusació
L’escrit assenyala que "s’ha pres una posició curta a les accions de Grifols, s’ha difós informació negativa enganyosa sobre la situació financera de la companyia i, finalment, quan el preu cau (en qüestió d’hores) es tanca la posició mantinguda".
Però l’acusació no es queda allà. Scranton diu que no es pot excloure que existeixin "altres infraccions delictives connexes". La primera és a un possible delicte de blanqueig de capitals perquè, explica, "el Tribunal Suprem ja ha establert que les operacions amb guanys provinents d’un delicte d’abús de mercat" ho són. Segons fonts judicials pròximes a Grifols, els responsables de Gotham van poder aconseguir plusvàlues de 9,5 milions d’euros amb aquesta operativa a les accions de l’empresa, tot i que altres fonts eleven a 16 milions la suma total.
Notícies relacionadesScranton també assenyala un possible delicte d’informació privilegiada. L’Audiència Nacional va admetre el novembre del 2024 una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per investigar la firma Gotham City, GIP i alguns dels seus directius per suposadament un possible delicte contra el mercat i els consumidors.
Aquesta admissió a tràmit es produïa tot just dos mesos després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) remetés a la fiscalia un informe sobre el cas per una "possible conducta manipulativa" de l’entitat.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Documental «Com un tipus de bona família acaba en una guerra que no és la seva?» ‘Mercenario’, el català que va sobreviure a la guerra a Ucraïna
- A la capital del maresme Detinguts quatre menors més per nous disturbis a Mataró