Agricultura amb impacte social

La Tavella va aconseguir un microcrèdit que li ha permès expandir el seu model de negoci sostenible venent fruita a 150 oficines de Barcelona província.

Dos personas trabajadoras de La Tavella, junto a Alfredo Resines, responsable de la empresa social.

Dos personas trabajadoras de La Tavella, junto a Alfredo Resines, responsable de la empresa social. / Anna Mas

1
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

La Tavella ven i prepara cistelles de fruita i verdura de proximitat per repartir-les a domicili des de fa 15 anys. El seu objectiu és la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat: sis de les 12 persones que treballen en aquesta empresa social pateixen un trastorn de salut mental.

Cada comanda són 36 minuts de feina per a una d’aquestes persones, destaca Alfredo Resines, el responsable del projecte, que parteix de la Fundació Viver de Bell-lloc de Cardedeu i de Sant Tomàs de Vic, totes dues dedicades a la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat.

A l’any, aquesta empresa rep uns 25.000 comandes que reparteix per la província de Barcelona. La verdura procedeix del Maresme i del Vallès Oriental i la fruita arriba de tot Catalunya.

No obstant, "hi va haver un moment, fa quatre anys, en què necessitàvem fer inversions imprescindibles: una web, instal·lacions pròpies, millores en la cadena logística i una aposta de personal a llarg termini per desenvolupar noves línies de negoci", explica Resines. També "per a un refinançament de deute més a llarg termini, perquè puntualment ens ofegava el curt termini", recorda.

El projecte va aconseguir tirar endavant gràcies a la seva inclusió en el programa d’economia amb impacte social de MicroBank, que va facilitar-li l’accés al finançament amb un crèdit de 200.000 euros.

Una nova línia

Notícies relacionades

El negoci no únicament es va mantenir, sinó que va poder expandir-se. "A més de realitzar millores internes, hem tret una nova línia: ara també portem fruita a les oficines. Venem a 150 oficines de la província de Barcelona", destaca Resines.

La Tavella va facturar 1,25 milions l’últim any i el seu objectiu és arribar als 1,45 milions el 2025, afirma el seu promotor, satisfet d’haver incorporat recentment una persona més a la plantilla. "És l’objectiu de tot això", assenyala Resines.