Sector bancari
Oliu defensa que el Govern té «arguments» per posar dures condicions a l’opa del BBVA
El president del Sabadell afirma que l’Executiu té a les seves mans «vetllar pel bé comú i el futur d’Espanya»

Hores després d’admetre per primera vegada en públic que el més probable és que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) imposi condicions suaus a l’oferta de compra (opa) del BBVA, el Sabadell mostra també per primera vegada de forma clara i meridiana la seva confiança que el Govern faci descarrilar l’operació. Així, el seu president, Josep Oliu, ha afirmat que l’Executiu «té arguments» per posar-li serioses objeccions: «El Govern ha de pensar si aquesta és una operació que li convé o no al país per diferents motius: el creixement, el crèdit, la competència, les pimes i l’equilibri territorial». O dit d’una altra manera, l’Executiu «té a les seves mans vetllar per l’equilibri en el sistema financer del país».
L’escenari considerat central ara com ara és que la CNMC aprovi la integració a finals de març o principis d’abril amb uns compromisos o condicions més grans que els 14 proposats en un principi pel BBVA, però acceptables per al banc. El Sabadell ha demanat a l’organisme que condicioni l’opa que el seu rival vengui negoci de pimes i pagaments, particularment a Catalunya i el País Valencià. Però sabedor que és més que improbable, confia que, després del dictamen de Competència, l’Executiu imposi unes dures condicions addicionals a l’operació que facin al BBVA llançar la tovallola o que, si seguís aquest endavant, provoquin que els accionistes del banc català rebutgin l’oferta de compra.
En una trobada amb la premsa prèvia a la junta d’accionistes de l’entitat, Oliu ha donat prova d’això: «La CNMC fa la seva feina, que és vetllar per la competència. I el Govern ha de fer la seva feina, que és vetllar pel bé comú i el futur d’Espanya». En aquesta línia, el banquer s’ha mostrat confiat que el Consell de Ministres valori el «dany que l’operació pot tenir en regions fonamentals com Catalunya, País Valencià i Regió de Múrcia». Així mateix, ha demanat a l’Executiu que, quan es pronunciï després del dictamen de Competència, també sigui «clar» sobre si aprovarà la fusió entre els dos bancs, cas de tirar l’opa endavant.
Quatre grans bancs
En la mateixa línia s’ha manifestat el conseller delegat, César González-Bueno, que ha afirmat que l’operació «posa en perill el benestar a Espanya perquè afecta el 70% del seu teixit industrial i productiu, que són les pimes, i a més ho fa de manera que no és reparable» perquè la competència que es perdria no es podria recuperar. El país, ha argumentat, necessita que hi hagi quatre grans bancs com existeixen actualment i que no es converteixin en tres, «i com que és un tema de bé comú, algú hauria d’establir unes condicions mínimes perquè això es preservés», ja que «hi ha una responsabilitat que això no passi».
L’executiu, així mateix, ha tornat a mostrar-se crític amb la CNMC. La seva assumpció que l’organisme emetrà un dictamen favorable al BBVA, ha assegurat, no es basa en una comunicació directa, sinó que s’han produït «filtracions importants». Si es confirma, ha afegit, serà «una pena»,perquè les condicions que imposarà a l’operació seran «insuficients» i no s’hauran consultat amb les 79 associacions empresarials i sindicals a què l’organisme no va deixar personar-se en el procediment, cosa que no és la «conducta més eficaç per defensar la competència a Espanya».
Tornada a Catalunya
Notícies relacionadesEls dos banquers, a més, han emfatitzat la importància que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) obligui el BBVA a reflectir en el fulletó de l’operació tots els riscos que pesen sobre aquesta, en particular com afectaria els accionistes del Sabadell que l’opa tingués èxit però el Govern prohibís la fusió posterior. El president ha defensat que l’operació podria tenir sinergies negatives d’ingressos perquè perdria clients en favor d’altres bancs, que «serien els veritables beneficiats». El BBVA, ha afegit, estaria durant «dos o tres anys» dedicat a la fusió, a la qual cosa s’afegeix que els accionistes del Sabadell bescanviarien un banc exposat a Espanya per un altre exposat en bona mesura a Mèxic, Turquia i altres països emergents.
Oliu, a més, s’ha referit al retorn de la seu social del banc a Sabadell, on aquest dijous celebrarà la seva primera junta en vuit anys després de la seva tornada des d’Alacant. «Tots els anys deia que no sabia quines condicions s’havien de donar, però que no es donaven. Ara dic que no sé quines eren, però sé que es van donar», ha dit fent broma abans d’afirmar que els «astres estaven a favor» de fer un trasllat que «des de fa temps» volia realitzar. «Les circumstàncies rares que van provocar el trasllat (pel procés) ja feia temps que no es donaven, però ara es van donar les circumstàncies que poguessin fer comprensible per als nostres clients el tornar», ha reblat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats