La inversió bruta a Espanya recupera les xifres prepandèmia
L’esforç en infraestructures ha augmentat un 23,7% en termes reals des del 2009, però està per sota del nivell de 1995

Espanya recupera la xifra d’inversió real anterior a l’impacte de la pandèmia amb un increment del volum per quart any consecutiu. La inversió bruta total, tant la pública com la privada, va créixer un 2,1% en termes reals fins a situar-se en els 306.748 milions d’euros el 2024, si bé existeixen diferències per titularitat en aquest resultat. Els fons europeus procedents dels Next Generation han esperonat la inversió pública fins als 34.868 milions amb un increment del 40% en cinc anys, per sobre dels nivells anteriors al 2019. Per contra, la inversió privada, que representa el 90% del total, va créixer un 1,7% en termes reals, però encara no ha arribat a la xifra que es va registrar el 2019.
Són dades recopilades per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA a l’informe L’estoc de capital a Espanya i les seves comunitats autònomes 1995-2024. Canvis en la inversió i en l’aprofitament de la capacitat productiva, en què també es posen de manifest les diferències existents entre les diverses partides d’inversió en el país. Davant el creixement de la inversió bruta, l’esforç inversor –la inversió total com a percentatge del producte interior brut– es va reduir lleugerament fins a situar-se en un 19,3%, un 5% per sota del del 2019. És una xifra menor que la d’anys previs, en els quals se superava el 20% i era similar a la d’altres economies avançades. Si es compara a altres països, el grau d’utilització dels capitals acumulats tant en les manufactures com en els serveis està per sota a Espanya del corresponent a la Unió Europea i als seus principals països.
La injecció de finançament en infraestructures encara no ha aconseguit remuntar la caiguda soferta el 2010 amb la Gran Recessió malgrat haver crescut un 34,7% des del 2019. Com a conseqüència d’aquesta carència, "la inversió bruta en infraestructures d’ús públic no cobreix amb freqüència no tan sols la depreciació i algunes dotacions disponibles han vist reduït el seu valor", exposa l’informe. La xifra ha variat amb el pas dels anys. La inversió en infraestructures es desploma un 31,3% el 2010 per la pressió per reduir el dèficit públic i no s’inicia la recuperació fins al 2021. En termes reals, la xifra continua un 17,6% per sota del nivell de 1995 i un 63% per sota del màxim del 2009.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats