Naturgy activa la reorganització davant l’intent d’Abu Dhabi d’entrar al capital

La junta d’accionistes aprova una autoopa de 2.300 milions per reduir la participació dels grans socis i ampliar el consell / La reordenació podria facilitar la sortida de GIP-BlackRock i CVC

El president de Naturgy, Francisco Reynés, en una compareixença davant la premsa el mes passat. | MARISCAL / EFE

El president de Naturgy, Francisco Reynés, en una compareixença davant la premsa el mes passat. | MARISCAL / EFE

4
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Naturgy posa en marxa de manera definitiva una reordenació accionarial històrica després d’aconseguir el plàcet majoritari de la junta d’accionistes celebrada ahir. L’energètica, principal gasista espanyola i tercera elèctrica més gran, activa una reorganització dràstica de la seva estructura accionarial i de la composició del seu consell d’administració després de l’autorització de la junta. Uns moviments que poden facilitar la desitjada sortida de GIP/BlackRock i CVC (amb participacions d’una mica més d’un 20% cada un) i que arriben en ple segon intent del grup Taqa, energètica controlada per l’emirat d’Abu Dhabi, per entrar com a accionista.

Abu Dhabi ha reprès els contactes directes amb Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa i màxim accionista de Naturgy, per reactivar la seva entrada al capital de l’energètica espanyola després de l’opa fallida de l’any passat, segons va revelar Bloomberg. Criteria, que controla el 26,7% de Naturgy, estaria disposada a reactivar l’operació de sumar Abu Dhabi com a nou accionista sempre que es complissin dues condicions: d’una banda, que Taqa no aspiri a una participació majoritària i que La Caixa continuï tenint un poder de control; d’una altra, que l’operació no generi conflictes diplomàtics amb Algèria –on Naturgy té interessos estratègics crucials– a causa de les complexes relacions entre el país magribí i els Emirats Àrabs.

El consell d’administració de l’energètica ja compta amb l’autorització dels seus accionistes per llançar una autoopa per comprar un 10% del seu capital i poder elevar el volum de les accions que cotitzen a la borsa (el free float actual és de només l’11% i penalitza la cotització). Amb l’OK formal de la junta d’accionistes, la companyia executarà una autoopa a un preu de 26,5 euros per acció i un desemborsament total de més de 2.300 milions d’euros. El pla de la companyia, que ha rebut el vot favorable del 99% dels accionistes, és llançar l’opa el pròxim juliol.

L’operació compta amb el suport unànime dels quatre grans accionistes de la companyia, que acudiran a l’autoopa i que reduiran les seves participacions actuals de manera proporcional i en funció del nombre d’accionistes minoritaris que també acudeixin a l’opa. Els quatre grans accionistes són Criteria, braç inversor de la Fundació La Caixa, amb el 26,7%; GIP/BlackRock, amb un 20,9%; CVC i Corporación Financiera Alba, amb un 20,7%, i el fons australià IFM, amb un 16,9%. També ha sigut recolzada pel gegant algerià Sonatrach, amb un 4,1% de les accions, però sense representació al consell.

Les accions adquirides amb l’autoopa es convertiran primer de tot en autocartera, fins al màxim del 10% que permet la regulació (per la qual cosa se’n comprarà entorn d’un 9% ja que el grup ja té un 0,9% d’autocartera). Posteriorment, la companyia activarà el procés de retornar a la borsa les accions que ha adquirit, mitjançant petites vendes esglaonades. L’objectiu és que el capital que es mou lliurement a la borsa arribi almenys al 15% i, amb això, aconseguir que les accions de Naturgy tornin als índexs borsaris de referència dels quals ha quedat exclosa pel seu reduït capital flotant.

Naturgy ha decidit blindar el preu de l’opa i no l’abaixarà amb el repartiment de dividends mentre duri l’operació (és habitual descomptar del preu d’una oferta de compra corporativa el cost del dividend). De fet, la junta d’accionistes ha aprovat també un dividend de 0,60 euros per acció que s’abonarà a partir del 9 d’abril. En paral·lel, la companyia ha decidit fer encara més atractiva la retribució als accionistes i repartirà íntegrament l’import dels dividends previst distribuint entre tots els socis els pagaments que correspondrien al 10% del capital en autocartera.

Els accionistes minoritaris tenen per llei una preferència relativa per acudir a l’opa, i és obligatori reservar-los un tram del 25% de les accions a les quals vagi dirigida l’oferta (això és, l’equivalent a prop del 2,3% del capital de la companyia). Donant per fet que aquest tram minoritari es cobrirà íntegrament, al final l’actual nucli de grans accionistes de Naturgy vendran participacions proporcionals per almenys un 6,8% de les accions.

Naturgy ha decidit cuirassar (amb o sense dividends) aquest preu de 26,5 euros per acció de la futura compra de títols propis, així que els accionistes minoritaris que acudeixin a l’oferta rebran uns 580 milions d’euros (si es cobreix enterament el 25% reservat per al tram de petits tenidors) i els grans accionistes Criteria, BlackRock, CVC i IFM tindrien garantits pagaments per 1.750 milions d’euros, repartits de manera proporcional en funció del pes de les seves participacions actuals.

Equilibris de poder

Notícies relacionades

Després de les tensions entre accionistes dels últims anys, els socis de referència han aconseguit segellar una pau almenys temporal i que suposa un reequilibri de poders. La junta ha aprovat elevar de 12 a 16 el nombre de consellers, i donar nous seients a tots els grans accionistes. La solució pactada implica donar el segon conseller que havia sol·licitat el fons australià IFM, però també es concedirà un nou seient a CriteriaCaixa (que en tindrà quatre), a BlackRock i CVC (amb tres consellers cada un). El consell es completarà amb tres representants independents i un conseller executiu, el mateix president Francisco Reynés.

La junta ha ratificat els nomenaments com a nous consellers de María Isabel Gabarró, per part de CriteriaCaixa; Martin Catchpole, de GIP/BlackRock; Marta Martínez, per part de Rioja/CVC, i Nicolás Villén, per part d’IFM. I els accionistes també han aprovat la renovació d’aquells consellers que tenen el seu mandat vençut: Isabel Estapé, per part de CriteriaCaixa; Raj Rao i Lucy Chadwick, per part de GIP/BlackRock; Javier de Jaime, per part de Rioja/CVC; i Helena Herrero, com a consellera independent.

Temes:

Sumar El País