Els interins en frau que aconsegueixin una plaça ordinària han de ser indemnitzats

El TSJC reconeix el dret d’eventuals de la funció pública a una compensació, tot i que no hagin passat per un procés extraordinari

Els interins en frau que aconsegueixin una plaça ordinària han de ser indemnitzats
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut el dret a cobrar una indemnització a una interina que va estar anys en situació de frau i que, posteriorment, va aconseguir treure’s una plaça via oposició ordinària. La normativa contempla que els interins que siguin cessats cobrin una compensació, si bé la justícia també ha anat reconeixent el dret a aquesta tot i que els eventuals continuïn lligats a l’Administració de manera fixa. Ara el tribunal català fa un pas més i avala que no només cobrin indemnització els eventuals que s’hagin estabilitzat a través dels macroprocessos extraordinaris, sinó també a través dels ordinaris.

La sentència, resolta el 21 de febrer passat i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, decideix a favor d’una professora d’educació infantil de la Generalitat, que va entrar com a interina el 2008 i es va mantenir 14 anys a la mateixa plaça com a tal fins que va aconseguir estabilitzar-se el 2022, superant una oposició. El TSJC avala que la docent s’emporti un pagament de 20 dies per any treballat, amb límit de 12 mensualitats; les quanties que estableix la llei. De mitjana, en la Generalitat els interins que han sigut cessats i s’han emportat compensació han ingressat uns 10.900 euros.

Debat en els tribunals

"És una sentència pionera d’un TSJ, ja que n’hi ha moltes d’altres territoris que no ho reconeixen així. El Tribunal Suprem haurà de decidir", explica l’advocat de la docent i especialitzat en litigis d’interins, Pau Martí.

Abans que les diferents administracions posessin en marxa les macroregularitzacions d’interins en frau, arran de la llei Iceta del 2021, ja existien processos ordinaris d’estabilització.

No obstant, i atesa la persistència de grans bosses de temporals que aquests no van aconseguir reduir, l’Executiu es va veure forçat –per sentències del TJUE – a aprovar aquests mecanismes extraordinaris. Mecanismes, d’altra banda, que la mateixa justícia ha avalat, però al seu torn considerat suficients. Això no descarta que el Govern hagi de tornar a introduir canvis en la seva normativa.

La docent va guanyar l’oposició ordinària i va estabilitzar la plaça que ocupava des de feia anys com a interina. Reunia, per antiguitat, els requisits per ser reconeguda en frau, segons després va establir la llei. Frau que, a més, va ser explícitament reconegut quan aquesta treballadora va denunciar la seva situació davant els jutjats i aquests li van reconèixer la condició –prèvia a guanyar l’oposició– d’indefinida no fixa.

Notícies relacionades

"Que la nova contractació sigui per al mateix lloc de treball és un punt irrellevant, ja que l’essencial és l’extinció contractual", insisteix el TSJC. Els magistrats catalans recorden la recent sentència del Suprem que va avalar que els interins cobrin indemnització si són cessats o obtenen plaça després d’haver encadenat diversos contractes amb un mateix ocupador.

La litigiositat en relació amb l’eventualitat en l’Administració està lluny d’acabar-se, per més que els diferents organismes, tal com contempla la llei, hagin finalitzat els seus respectius processos de regularització l’any passat. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, a tot Espanya han sigut estabilitzades un total de 332.613 places fins ara ocupades per interins. A Catalunya, segons dades de la Generalitat, n’han sigut unes 46.800.