A partir del 2 d’abril

Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius

L’Agència Tributària aclareix que es retarda a l’any que ve l’obligació de presentar la declaració per als qui, amb independència de la quantia, percebin qualsevol prestació per desocupació

Calendari i dates clau de la campanya de la Renda 2024

Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius

Oscar Cañas - Europa Press

7
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Una mica més de 23 milions de contribuents estan cridats a presentar, a partir del 2 d’abril, la seva declaració sobre la renda obtinguda durant l’exercici 2024. La campanya de declaració estarà oberta fins al 30 de juny, si bé el termini finalitzarà el 25 de juny per als qui triïn la domiciliació bancària dels seus pagaments o devolucions.

Des del 19 de març passat, els contribuents han pogut tenir accés a les seves dades fiscals,al simulador de renda, al manual per a la seva declaració i als primers paquets informatius a la pàgina web de l’Agència Tributària. Així, no serà estrany que, com ha passat en les últimes campanyes, milers de contribuents s’afanyin a presentar la seva declaració la mateixa matinada del 2 d’abril amb el propòsit de poder cobrar la devolució al més aviat possible. L’any passat, a les deu del matí del primer dia per declarar l’IRPF ja s’havien presentat més de mig milió de declaracions.

A diferència dels exercicis anteriors, a la campanya de la renda 2024, que s’inaugura el pròxim 2 d’abril, es permeten dues noves maneres de pagament per als contribuents a qui la declaració els resulti a ingressar: mitjançant aplicacions de pagament instantani, com Bizum, i a través de targeta de crèdit o dèbit.

Més enllà dels canvis en l’IRPF que estrenaran cada una de les autonomies, la campanya de la renda que s’obre aquesta setmana presenta escasses novetats a escala estatal, aquestes són algunes:

Obligació de declarar


Amb caràcter general, es manté l’obligació de declarar l’impost per a contribuents que obtinguin rendiments íntegres del treball a partir de 22.000 euros, si aquests procedeixen d’un sol pagador.

Com a novetat, el límit d’obligació de declarar en aquesta campanya passa de 15.000 a 15.876 euros per als que el 2024 van percebre salaris d’un segon o més pagadors per una suma superior als 1.500 euros en el conjunt de l’exercici. Aquest mateix límit elevat de 15.000 a 15.876 euros serà aplicable sempre que es percebin pensions compensatòries del cònjuge, quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir o quan es percebin salaris subjectes a un tipus fix de retenció.

Com en exercicis anteriors, també serà obligatori presentar la declaració de la renda quan existeixin rendiments del capital mobiliari o guanys de capital per sobre de 1.600 euros o rendes immobiliàries, rendiments de lletres del tresor o ajudes públiques per sobre de 1.000 euros. En tot cas, estaran obligades a declarar totes aquelles persones físiques que en qualsevol moment de l’any haguessin estat d’alta com a treballadors per compte propi (autònoms), o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar.

El cas dels perceptors de prestacions per desocupació


El 2024 es va aprovar una nova regulació per la qual es va establir l’obligació de declarar l’IRPF a tots els perceptors d’una prestació o subsidi d’atur, independentment de la quantia. Es va regular, a més, que la no presentació de la declaració de la renda podria ser un motiu per suspendre el dret a cobrar la prestació.

Aquesta obligació hauria de ser efectiva ja, en la campanya de declaració sobre les rendes obtingudes el 2024. No obstant, tenint en compte que el reial decret llei en què es van introduir aquests canvis va entrar en vigor molt tard (l’1 de novembre del 2024), el Ministeri de Treball ha emès un informe jurídic aquest 12 de març per aclarir que la nova obligació es començarà a aplicar el 2025. «En conseqüència, l’obligació universal de presentar declaració de renda per tots els beneficiaris de prestacions i subsidis d’atur no s’aplicarà en l’IRPF 2024», aclareix l’Agència Tributària a la seva pàgina web.

Ara bé, si les prestacions percebudes superen algun dels límits generals (22.000 euros o 15.876 euros en cas de més d’un pagador), sí que és obligatori presentar la declaració sobre les rendes obtingudes el 2024. En això no hi ha cap novetat respecte a campanyes anteriors.

Tampoc hi ha novetats per als perceptors de l’ingrés mínim vital (IMV). En aquest cas està clar que tots els beneficiaris de l’IMV que formin part de la unitat de convivència que el percep, i no només el titular, tenen l’obligació de realitzar la declaració de la renda de l’any en què van percebre la prestació, amb independència de la quantia dels seus ingressos o de la seva condició laboral.

Deducció general sobre els salaris


En la declaració de les rendes obtingudes el 2024, l’import màxim de la reducció general per rendes del treball passa de 6.498 euros anuals a 7.302 euros anuals. Aquesta quantia màxima és aplicable a salaris nets iguals o inferiors a 14.852 euros anuals i va disminuint fins a desaparèixer per salaris nets a partir de 19.747 euros. Al marge d’aquesta reducció, es manté la deducció general de 2.000 euros per a totes les rendes salarials.

Incertesa entre els mutualistes


Per als mutualistes jubilats que, després d’una sentència del Tribunal Suprem, tenen dret a devolució de l’IRPF per aportacions realitzades abans de l’1 de gener de 1999, la nova campanya de la renda s’obre amb incertesa. Estava previst que en aquesta declaració de la renda havien de poder sol·licitar la devolució de quantitats corresponent a l’exercici 2019 (o anteriors no prescrits). No obstant, aquest mateix dijous, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat un canvi de criteri en el seu departament orientat a tornar el 2025 totes les quantitats pendents (corresponents al període del 2019 al 2022) en un sol pagament a través d’un procediment que posarà en marxa l’Agència Tributària, del qual encara no se’n coneixen els detalls.

Donatius i mecenatge


Amb l’objectiu d’incrementar els incentius fiscals al mecenatge, s’amplia de 150 a 250 euros la quantia del primer tram de la base deducció sobre la qual s’aplica el percentatge del 80%. Així mateix, s’eleva l’actual percentatge de deducció aplicable amb caràcter general del 35% al 40%.

No obstant això, la novetat més important que s’introdueix es refereix a la reducció de quatre a tres anys del nombre d’exercicis en què s’han de realitzar els donatius a una mateixa entitat per import igual o superior als de l’exercici anterior, perquè resulti d’aplicació l’increment de cinc punts en el percentatge deducció, que s’eleva del 40% al 45%.

Arrendament d’habitatges


En aquesta declaració seran d’aplicació les noves deduccions per als arrendadors d’immobles destinats a habitatge, per als contractes de lloguer subscrits des del 26 de maig del 2023. La nova deducció general baixa del 60% al 50%, però es poden assolir descomptes del 60% o el 70% sota determinades condicions (com millores de rehabilitació o lloguer a joves de fins a 35 anys) i arribar al 90% en el cas que es firmin nous contractes d’arrendament en zones de mercat residencial tensat amb una reducció d’almenys un 5% sobre el contracte anterior.

Eficiència energètica i vehicles elèctrics


En l’actual declaració de la renda també cal tenir en compte que seran deduïbles les obres d’eficiència energètica realitzades a l’habitatge durant el 2024. També serà efectiva la deducció per l’adquisició de vehicles elèctrics «endollables» i de pila de combustible nous, així com la deducció per a la instal·lació de punts de recàrrega de bateries per als vehicles elèctrics realitzada l’any passat. El Govern va decidir ampliar a l’exercici 2024 aquests beneficis fiscals.

Exempcions per la dana


Notícies relacionades

Com a mesures per pal·liar els efectes causats per la dana del 29 d’octubre –sobretot, al País Valencià–, el Govern va establir l’exempció de tributar de les quantitats rebudes dels ocupadors per sufragar danys, així com els ajuts oficials per danys personals o en elements patrimonials. També s’han declarat exemptes les ajudes rebudes per titulars d’activitats econòmiques.

Disparitats autonòmiques


Més enllà de les escasses novetats que ofereix la legislació estatal, diferents comunitats autònomes també estrenaran canvis en aquesta declaració. Pràcticament, totes presenten alguna novetat en forma de noves deduccions (familiars, lloguer d’habitatge, empreses de nova creació, per discapacitat…). Algunes, com les Balears, Cantàbria, la Rioja, Navarra o el País Basc, també presenten novetats en la seva tarifa autonòmica de l’impost, ja sigui per mitjà d’una reducció general per corregir la inflació (el País Basc i Navarra) o mitjançant un reajustament de trams i tipus impositius (les Balears, Cantàbria i la Rioja). A més, hi ha comunitats que estrenen en aquesta declaració canvis, a l’alça, en els seus mínims personals i familiars (Andalusia, les Balears, Galícia, Madrid, la Rioja, el País Valencià, el País Basc i Navarra). 

Temes:

IRPF Hisenda