Seguretat Social

Canvis en la jubilació parcial, demorada i activa: La nova reforma de les pensions ja està en vigor

La norma pactada entre la Seguretat Social, la patronal i els sindicats comença a aplicar-se des de l’1 d’abril

Els treballadors poden avançar fins a tres anys la seva jubilació parcial des d’aquest dimarts

MULTIMÈDIA | Pensions: les claus de la jubilació amb la nova reforma

Canvis en la jubilació parcial, demorada i activa: La nova reforma de les pensions ja està en vigor
5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova reforma de les pensions, que introdueix canvis en la jubilació parcial, l’anticipada i l’activa, entra en vigor aquest dimarts 1 d’abril. La norma va ser pactada entre el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracionsla patronal i els sindicats per modificar el sistema de jubilacions a Espanya. Una bateria de canvis que pretenen incentivar que els treballadors que puguin, allarguin les seves carreres professionals i surtin d’una manera més gradual del mercat laboral.

Segons les novetats publicades al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), queda modificat l’accés a la jubilació parcial, activa i anticipada. Aquells professionals que ja estiguin jubilats no es veuran afectats pels canvis. Aquestes són les principals claus de la reforma.

Jubilació parcial

Els treballadors que estiguin interessats a sortir de manera esglaonada del mercat laboral podran accedir a la jubilació parcial un any abans del que estava autoritzat fins ara. Sempre que hi hagi acord amb l’empresa i aquesta estigui disposada a contractar una altra persona per rellevar el veterà, l’interessat podrà accedir a la jubilació parcial tres anys abans de l’edat legal de jubilació (fins ara n’eren dos). Això és, si té més de 38 anys cotitzats, als 62 anys. Si no els té, haurà d’esperar fins als 63 anys i mig. Els treballadors fix discontinus també podran acollir-se a aquesta modalitat.

La jubilació parcial implica retallar part de la jornada laboral del treballador. A partir de l’entrada en vigor dels canvis, el primer any podrà disminuir la seva jornada (i el seu sou) entre un 20% i un 33%. I aquesta reducció podrà ser per dies, és a dir, deixar de treballar uns minuts cada dia. O a la setmana, és a dir, continuar treballant amb el mateix horari uns dies a la setmana i deixar de treballar un o dos dies. O en còmput mensual, és a dir, treballar uns mesos a l’any i d’altres no. La distribució dependrà de l’acord a què arribi el treballador amb l’empresa.

Un requisit indispensable per a això, no obstant, serà que aquesta persona que accedeix a la jubilació parcial vingui de la mà d’una persona que entri com a rellevista. Aquesta haurà de tenir un contracte indefinit i a temps complet.

Jubilació demorada

La reforma pretén que la sortida dels empleats del mercat laboral sigui més gradual, però també més tardana. És per això que s’introdueixen una sèrie d’incentius per al que es coneix com a jubilació demorada. Ara, una vegada un treballador compleixi l’edat legal de jubilació, per cada sis mesos que retardi el seu retir rebrà un 2% addicional de pensió una vegada es jubili. Abans aquest incentiu es donava per cada 12 mesos de retard a accedir a la jubilació (s’acumulava un 4%), cosa que permet ampliar l’escalonament a la sortida.

Aquests incentius per demorar la jubilació es van introduir el 2022, quan es va habilitar aquest augment del 4% de la pensió per cada any de demora. Com a alternativa, els treballadors podien demanar un «xec» per any de demora, la quantia del qual depèn de la base reguladora de la pensió i que oscil·la entre els 4.400 i els 12.400 euros per any demorat. O també podien combinar les dues opcions.

Jubilació activa

Actualment ja existeix la possibilitat que assalariats i autònoms que accedeixin a la jubilació i comencin a cobrar la seva pensió continuïn treballant. Es diu jubilació activa. És un percentatge minoritari de la gent que es jubila i el Govern vol incrementar-lo, perquè així aquests professionals cotitzin durant més temps. El departament dirigit per Elma Saiz ha pactat amb els agents socials que els treballadors que decideixin demorar el seu retir i continuar exercint una vegada es jubilin podran començar compatibilitzant el 100% del seu salari o ingressos i un 45% de pensió, per progressivament anar augmentant aquest percentatge fins a un 100% de la prestació pública a partir dels 11 anys en jubilació activa. I a tot això podrà sumar els percentatges d’increment de pensió per jubilació demorada.

Fins ara un treballador que accedís a la jubilació activa cobrava el 50% de la seva pensió i el 100% del seu salari i continuava així fins que es retirava definitivament. Ara la Seguretat Social planteja la següent escalada progressiva. El professional començarà compatibilitzant un 45% de pensió i un 100% dels seus ingressos laborals. Per cada any que passi en jubilació activa, el percentatge de pensió que cobra augmentarà en 5%. És a dir, el segon any ja cobrarà un 50%, igual que ara, i el tercer any ja cobrarà més. Als sis anys en activa cobrarà un 75% de pensió i amb 11 anys arribarà al límit del 100%.

Les condicions respecte a la legislació actual també varien en el cas que el treballador implicat sigui autònom i tingui un o més empleats a càrrec. En aquest cas, començaria cobrant el 75% de pensió i el 100% dels seus rendiments, per anar incrementant en cinc punts per cada any que allarga la seva carrera el percentatge que cobra de pensió. És a dir, en cinc anys es plantaria també en un 100% de pensió i rendiments. Aquests autònoms amb empleats sortirien perdent respecte a l’actual legislació, en la qual poden combinar el 100% de pensió i rendiments des del primer any de jubilació activa.

Notícies relacionades

La Seguretat Social ha habilitat una segona porta per augmentar el percentatge de pensió a cobrar si els treballadors demoren el moment de començar a cobrar la pensió. Com més anys demori començar a consumir prestació pública, més percentatge començarà rebent, d’acord amb el 45% de pensió el primer any, un 55% de pensió en el segon, un 65% el tercer any, un 80% el quart i un 100% a partir del cinquè.

Fixos discontinus

La reforma també modifica la cotització dels treballadors fixos discontinus per determinar el període de carència necessari per rebre una pensió de jubilació. S’ha acordat restablir un coeficient de cotitzacions de l’1,5 per a aquest grup, cosa que significa, per exemple, que sis mesos cotitzats equivaldran a nou mesos. A més, els fixos discontinus amb contractes a temps parcial es beneficiarien de la regla general de parcialitat, que estableix que cada dia d’alta a la Seguretat Social compta com un dia complet cotitzat.