Club d’estil

Moda emergent catalana

Joplin Atelier, Boulard BCN, Rubearth i Naida C. Castel. Aquestes quatre marques de moda i joieria són els ‘triunfitos’ de la cinquena edició del Barcelona Fashion Forward. A més de cinc mesos d’assessorament comercial i de comunicació ara disposen d’una de ‘pop-up’ al passeig de Gràcia.

Un programa de l’Institut de Cultura i Barcelona Activa forma creadors perquè llancin les seves marques

Moda emergent catalana
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dissenyadors de moda Aida Molano, Gabriel Nogueiras i Ugo Boulard, i de joies Naida Camarasa Castel són al capdavant de les seves respectives marques –Joplin Atelier, Rubearth, Boulard BCN i Naida C. Castel–, que han guanyat la cinquena edició de Barcelona Fashion Forward, una espècie de màster que fa sis anys va posar en marxa Mireia Escobar, directora del Disseny Hub Barcelona (DHub) i l’àrea municipal d’Indústries Creatives.

El programa d’emprenedoria de moda que promou l’Institut de Cultura de Barcelona en col·laboració amb Barcelona Activa escull cada any 15 empreses o dissenyadors i els forma durant cinc mesos perquè treguin el màxim rendiment a les seves marques incipients. "Les marques posen el talent creatiu i nosaltres els donem les eines que els falten en l’aspecte empresarial per moure’s i consolidar-se dins de la indústria de la moda. És un èxit que, de les 54 marques que han completat, 43 segueixen en actiu".

Al final, quatre firmes es converteixen en els triunfitos d’aquest OT de la moda emergent catalana, amb llaminers premis, com exposar en el concept store de l’exclusiu espai Lynk & Co, en el 44 de passeig de Gràcia, on fins al 30 de juny podran conèixer directament la seva clientela i muntar esdeveniments.

Aquesta és l’experiència dels quatre talents guanyadors:

Joplin Atelier, germanes Laura i Aida Molano.

Un viatge iniciàtic, el 2016, per la Ruta 66. Una parada en un karaoke a Joplin, Missouri, durant aquell periple de Laura i Aida Molano, les germanes més cool de Vilafranca del Penedès, va donar peu a un somni conjunt, una firma de moda inspirada en l’estètica western. "Vam fer la primera inversió forta llavors: maquinària, identitat gràfica, logotip i tot això... i va arribar la covid, que és quan vam tenir temps de pensar bé la marca i posar en marxa el negoci i la pàgina web", explica a aquest diari l’Aida, que reconeix que en aquest temps els ha anat "molt bé" –han lluït els seus vestits i americanes Alexia Putellas, Eva Amaral i Irene Montero–, però "amb el Forward hem après llatí", reconeix.

Les germanes compaginen Joplin Atelier amb les seves respectives feines: "La Laura fa 20 anys que està en el grup Tendam, abans Grup Cortefiel, i jo, 16 a Gratacós, l’empresa de teixits". Parlen d’aquest programa i de l’"empenta" que suposa per a la seva empresa: "Hem après des de la part més teòrica, la de negoci, que pot fer més mandra al principi, de com funciona per exemple el canal multimarca, en el nostre cas vital, i com funciona el sector pel que fa a temps i on has de ser tu en cada moment."

Rubearth, de Gabriel Nogueiras.

El dissenyador Gabriel Nogueiras va néixer a Veneçuela, va viure alguns anys de la seva infància als EUA i després a Galícia. Va passar també per Madrid (ha sigut guardonat tres vegades a la Mercedes Benz). Des de fa quatre anys viu a Barcelona, i no només és un dels guanyadors del Barcelona Fashion Forward per la seva marca Rubearth [l’acrònim de reuse, be, art i earth], amb la qual redefineix la moda masculina fusionant moda, art i disseny, sinó que és un dels nous talents que per primera vegada desfilarà en la 080 Barcelona Fashion (divendres vinent, a les 16.00 hores). Feia 18 anys que treballava en moda, en empreses com Zara i Bimba y Lola. "Hi havia la part de negoci que a mi se m’escapava quant a coneixements, per això em vaig apuntar a aquest programa, i m’han ajudat a focalitzar-me en això –explica–. També a les xarxes socials, que jo abans delegava en altres persones, i em van dir que no, que he d’estar-hi darrere perquè no sembli impersonal, ni automatitzat".

Fa cinc anys, amb la pandèmia, Nogueiras va deixar la feina i es va animar a tirar endavant el seu propi projecte. "És molt colorista i divertit, està molt enfocat al mercat asiàtic, perquè venc molt al Japó, per exemple", descriu.

Boulard BCN, d’Ugo Boulard.

La marca de prêt-à-porter d’Ugo Boulard va néixer el 2020. "És una empresa familiar en la qual també participen els meus pares i la meva germana; si això funciona, és una manera de tenir la família coberta", explica el dissenyador de les peces luxoses i sofisticades de Boulard BCN, amb clares referències a la cultura modernista de Barcelona i a les arrels franceses del seu creador. Materials nobles i sostenibles que ja han vestit figures de la música urbana com Quevedo o Nicki Nicole. "En realitat la meva roba ja es ven al passeig de Gràcia, a la multimarca The Garden, just davant de Casa Fuster. Toquem un sector que és purament del luxe, a la botiga. Per exemple, no s’exhibeixen els preus, perquè la gent que ve a comprar ni els mira", assegura.

Notícies relacionades

Naida C. Castel.

La balaguerina Naida Camarasa Castel té el seu taller de joieria "rebel, indòmita i contemporània" en un local al barri de Gràcia on comparteix espai amb altres dissenyadors de roba. Ells van ser els que li van parlar del programa de suport a marques emergents. Tot i que va començar a fer joies fa "moltíssims anys, no va ser fins fa uns sis que s’ho va plantejar seriosament, i uns tres, que va comprar la maquinària necessària i el taller. "Aquests mesos m’han ensenyat a treure’m la visió romàntica que soc una persona creativa que fa alguna cosa, i pensar com una petita empresa. Al final has de tenir una organització perquè el projecte s’allargui en el temps i puguis créixer", explica. En el seu cas, abans venia més fora d’Espanya, sobretot al nord d’Europa, Alemanya principalment, però ara ja està al 50% amb el mercat interior.

Temes:

Barcelona Moda