Cercles concèntrics

El BBVA contra el Sabadell: el valor de les accions a l’hora final

¿Per què les accions del Sabadell s’han sobrevalorat més que la resta de la banca?

El BBVA contra el Sabadell: el valor de les accions a l’hora final

Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

4
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El 30 d’abril es complirà un any des que el canal de televisió Sky News va informar sobre les intencions del BBVA de llançar una opa amistosa sobre el Banc Sabadell. L’oferta de compra es va convertir en hostil el 9 de maig una vegada el consell d’administració del banc català la va rebutjar. Des d’aleshores, les dues entitats van obrir una batalla en tots els fronts en la qual encara no s’entreveu el resultat final.

Una operació que, si hagués sigut acordada per les dues parts, s’hauria tancat en pocs mesos, està avui pendent de l’imminent dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), del vistiplau (o no) del Consell de Ministres i de l’autorització (si fos necessària) definitiva de la CNMV, òrgan regulador dels mercats.

L’escenari més positiu per part del BBVA contempla acceptar els remeis/correccions i obligades desinversions a què pot obligar la CNMC per evitar abusos en determinats mercats, i l’aprovació, fins i tot de mala gana, per part del Govern. Ja només quedaria l’aprovació definitiva del fullet de l’opa i l’inici de la posada en marxa de l’oferta als accionistes de Sabadell. Temporalment: de mitjans d’agost a finals de setembre.

El millor escenari del Banc Sabadell és que el BBVA decideixi retirar l’opa a causa de les condicions inassumibles que apliqui la CNMC i a l’oposició frontal del Govern, que el banc basc assumiria evitant l’opció de poder apel·lar a instàncies administratives superiors, espanyoles o europees. Si és així, final de l’opa hostil abans de l’estiu.

Enmig del fragor, els accionistes del Sabadell han sigut els més beneficiats. Des de final d’abril del 2024, les accions del banc presidit per Josep Oliu han guanyat en borsa un 51,14%. Aquest banc és, a més, el que millor recorregut ha tingut en borsa des del 2022 (veure gràfic adjunt): un 337%, molt per sobre dels altres quatre grans bancs espanyols. En canvi, els accionistes del BBVA han vist com la seva acció s’ha revaloritzat un 17,61% des del 30 d’abril.

¿Com afecta la valoració de les entitats a l’accionista del Sabadell? El BBVA ha anat refinant la seva oferta fins ara: en el canvi i en el dividend ofert. Bescanviarà una acció nova del banc a canvi de 5,3456 accions del Sabadell. A preus actuals, un accionista que tingui 10.000 accions del Sabadell per valor de 26.300 euros a preu actual, obtindria 1.870 accions del BBVA que, a preus actuals, estan valorades en 23.973 euros, un 8,85% menys. Sumem dividends, sempre bruts. En el cas del Sabadell són els 0,2044 per acció esperats el 2025, cosa que dona 2.044 euros. En el cas del BBVA, després del canvi, contempla un dividend de 0,7 centaus per acció a l’accionista del Sabadell, per a un total de 1.309 euros. A preus actuals, l’opa hostil del BBVA no afavoreix l’accionista del Sabadell.

Davant aquestes dades, només hi ha dos arguments que poden convèncer aquests per acceptar l’opa del BBVA, si s’acabés aprovant: esperar que l’entitat basca apugi l’oferta a última hora per fer-la més atractiva o pensar que l’acció del Sabadell està sobrevalorada i la del BBVA infravalorada a causa de l’opa.

Notícies relacionades

Des del Sabadell es nega tot: el valor del banc reflecteix l’evolució del negoci i la gestió dels últims anys. El banc ha sortit de l’abisme en què es trobava el novembre del 2020, quan el BBVA va estudiar llançar la primera opa al novembre, fallida per negar-se a oferir 0,5 euros per acció. També apunta que els accionistes estan validant especialment les entitats espanyoles amb el negoci principal dins del marc europeu (el Sabadell controla el banc TSB al Regne Unit). El seu president, Josep Oliu, ha afirmat que els accionistes s’han de plantejar si volen continuar sent un banc europeu o mexicà i turc. Volia posar en relleu que el 20,8% i un 10,2% dels actius i el 42,7% i l’11,7% del marge brut del BBVA procedeix de Mèxic i Turquia, respectivament, dos països amb menor seguretat jurídica i economies més inestables que les europees.

El BBVA, a qui la suma del Sabadell li permetria reafirmar la seva posició a Espanya i especialment a Catalunya, on va aconseguir sis de les antigues caixes d’estalvi, continua defensant que la suma de les dues entitats enfortiria la presència de la banca espanyola davant la pròxima onada: les transaccions entre la gran banca europea. Aquí rivalitzarà amb Santander i amb CaixaBank, que continua sent el primer banc a Espanya. Al mirall: la banca italiana, immersa en un nou procés de consolidació. A favor: les directrius procedents de la UE, favorables a la creació de pocs i grans bancs europeus que puguin enfrontar-se als americans, anglesos, suïssos i asiàtics. El cas continua obert.