Mercat laboral

Catalunya lidera la creació d’ocupació al març i supera de nou els 3,8 milions d’ocupats

Les províncies catalanes aporten un de cada cinc nous ocupats espanyols i doblen Madrid en generació d’ocupació

L’ocupació creix en 161.000 ocupats, el març més fluix des del 2022

Trabajadora en el sector de la construcción.

Trabajadora en el sector de la construcción. / Marc Asensio.

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya va liderar, un mes més, la creació d’ocupació en el conjunt d’Espanya. Especialista a realitzar una bona primera meitat de l’any, mentre que en la segona sol guanyar Madrid, el mercat laboral català va aportar un de cada cinc nous ocupats espanyols i va doblar el saldo de la capital del Regne.

El mes de març va tancar amb 30.196 catalans més donats d’alta a la Seguretat Social que al febrer, i va superar de nou la simbòlica cota dels 3,8 milions de treballadorsen actiu, segons les dades actualitzades aquest dimecres pels ministeris de Treball i Inclusió.

L’atur, per la seva banda, va decréixer en 2.556 persones respecte al mes anterior, fins a un total de 331.765 catalans inscrits a les oficines del SEPE. És una bona dada, tenint en compte que el març de l’any passat l’atur va arribar fins i tot a repuntar i situa la xifra total d’aturats a nivells del 2008. Si bé la taxa d’atur a Catalunya encara està per sobre de la mitjana de la Unió Europea.

Aquest mes de març s’ha vist condicionat per la tardana celebració de la Setmana Santa, que aquest 2025 cau del 13 al 20 d’abril. Cosa que ha marcat les contractacions de sectors especialment explosius en mà d’obra per a aquestes dates. Si bé això s’ha notat més en autonomies com Andalusia o les Balears, i no tant a Catalunya, abonada a més estabilitat en les contractacions. Cosa que deixa mesos ‘bons’, en què es destrueix menys ocupació, però també ‘dolents’, en què se’n crea menys.

La província de Barcelona, principalment, és on es visualitza més clarament aquesta tendència, mentre que a Tarragona, a Girona i, en menor mesura, a Lleida els pics de contractació temporal solen ser més habituals. En termes relatius, Girona va liderar la creació d’ocupació respecte al març, amb un augment de l’ocupació de l’1,7%, seguida de Tarragona (1,5%), Barcelona (0,6%) i Lleida (0,5%).

Millor que abans de la covid, pitjor que fa un o dos anys

Notícies relacionades

El comportament de l’ocupació aquest mes de març és representatiu de la velocitat actual a què transita el mercat laboral. Més intensa que abans de la covid, però a la baixa i menor que la registrada durant els últims dos anys, especialment bons. Els 30.196 afiliats a la Seguretat Social que va guanyar Catalunya respecte al febrer són un balanç lleugerament millor que la mitjana registrada en el lustre previ a la pandèmia, quan l’habitual era sumar uns 29.000 afiliats.

No obstant això, els dos últims exercicis, que han deixat augments de l’afiliació especialment intensos i de rècord, van estar entre els 3.000 i els 33.000 nous ocupats. Una tendència compartida amb el conjunt d’Espanya, si bé més accentuada en aquesta última.