Turisme

El sector turístic vol que el registre espanyol de viatgers sigui com el de la UE

Les empreses reclamen simplificar el tràmit i emular el model que han d’emplenar els turistes que viatgin des d’avui al Regne Unit

El sector turístic vol que el registre espanyol de viatgers sigui com el de la UE
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El registre de viatgers que des del desembre passat estan obligats a portar allotjaments turístics, agències de viatges i empreses de lloguer de vehicles no només és "farragós" per als responsables de mantenir-lo al dia, sinó que, a més, podria quedar superat ben aviat quan entri en vigor el nou Sistema d’Entrades i Sortides (SES) de la Unió Europea, un control per a viatgers provinents de països tercers que hauran de complimentar els que no necessitin visat per entrar a la UE.

"En lloc de carregar les empreses amb un registre com el que tenim ara, per al qual de vegades no tenim ni informació, ¿no seria més senzill que cada viatger es tragués un permís online com farà ara el Regne Unit o com està previst que es faci aquest mateix any als països de la UE?", suggereix Catiana Tur, gerent d’Acave, l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades.

El SES, que en una segona fase (previsiblement el 2027) inclourà també una autorització online batejada com a ETIAS, començarà a desplegar-se a finals d’aquest any, segons les previsions de Brussel·les, i la seva finalitat serà "millorar la seguretat intracomunitària", argumenta la UE. El registre que els hotelers espanyols han d’emplenar, a instàncies del Ministeri de l’Interior, es realitza quan s’activa la reserva o la formalització del contracte. Les empreses dedicades a serveis turístics han d’obtenir dades personals del client, com el telèfon o el domicili, i informació relacionada amb la forma de pagament o el número de la targeta de crèdit.

Com l’ETA o l’ESTA

Notícies relacionades

Tota aquesta informació, a més del document d’identitat, s’ha d’abocar a una aplicació desenvolupada per Interior en un termini inferior a 24 hores perquè el ministeri pugui disposar d’aquesta informació de manera immediata. L’objectiu és el mateix que el que persegueix la UE amb l’ETIAS, però la diferència és que mentre aquí els que s’encarreguen d’obtenir les dades són els allotjaments turístics, en el sistema europeu és cada viatger el que ha d’omplir el formulari online.

"El mecanisme que tenim ara és un maremàgnum que les empreses apliquen com poden o com saben, i sobre el qual no existeix un control de si es fa bé o de si no es fa", prossegueix Tur, que insisteix en el fet que, en canvi, el model ja existent per als que viatgen als EUA (l’ESTA) o per als que visitaran a partir d’avui el Regne Unit (l’ETA), "és molt més àgil i no porta tants problemes operatius i informàtics". A partir d’aquest dimecres, tots aquells que vagin al Regne Unit han d’obtenir l’Autorització de Viatge Electrònica (ETA, en les seves sigles en anglès), un document que és obligatori per a tots els ciutadans europeus, a excepció dels irlandesos. Per tramitar-lo és necessari omplir un formulari a través d’internet o de l’aplicació mòbil que el Govern britànic ha creat per a aquest efecte i pagar una taxa de 10 lliures esterlines (uns 12 euros). El document permet visitar el país per un període màxim de sis mesos seguits i té una validesa de dos anys, sempre que el passaport no caduqui abans.

Temes:

Turisme