Mercat en crisi

Els aranzels de Trump posen en risc 400 milions d’euros d’exportacions de vi espanyol

La federació de productors reclama al Govern que posi en marxa acords d’exportació alternatius, similars al firmat amb Mercosur

Els aranzels de Trump posen en risc 400 milions d’euros d’exportacions de vi espanyol
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Els productors de vi espanyols, per als quals el mercat nord-americà és el segon destí d’exportació més gran en general, i el primer en el cas dels escumosos, han rebut també amb preocupació la confirmació que els seus productes patiran un increment del 20% en els aranzels que paguen en frontera. El 2024, ha recordat el sector en un comunicat fet públic aquest dijous, es van exportar 97 milions de litres de vi icava per un valor d’aproximadament 390 milionsd’euros. Els Estats Units representa aproximadament un 13% de les vendes exteriors totals dels cellers espanyols.

«Els aranzels anunciats pels EUA estan totalment injustificats en el cas particular del vi si tenim en compte que actualment la diferència aranzelària que hi ha entre les tarifes que apliquen la UE i els EUA és mínima», ha lamentat el director general de la Federació Espanyola del Vi (FEV), José Luis Benítez, que ha advertit que aquesta mesura «perjudicarà els productors espanyols i europeus, però també els consumidors nord-americans que consumeixen més vi del que proodueixen, i provocarà incertesa econòmica i augment de preus als Estats Units i a la UE», ha agregat.

La majoria són pimes

Per al president de la FEV, els nous aranzels anunciats perjudiquen especialment les pimes, que són el 99% dels cellers espanyols, ja que tenen menys capacitat per diversificar les seves exportacions i depenen més dels grans mercats, a més que tenen menys capacitat econòmica per afrontar situacions complicades com aquesta.

«El mercat dels EUA és fonamental per a la sostenibilitat econòmica del sector vitivinícola de la UE i no existeix ara mateix un mercat alternatiu que pugui compensar la pèrdua», ha indicat Benítez.

Des que Trump amenacés ja fa uns dies amb aquest augment de gravàmens, la federació està mantenint un contacte diari amb els diferents ministeris implicats, a l’espera de conèixer les mesures de suport als sectors anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, que es presentaran aquest dijous en una reunió a la qual també ha sigut convocat el president de la FEV, Pedro Ferrer. «Instem els governs a redoblar esforços i esgotar qualsevol via per a una solució negociadaabans de l’entrada en vigor dels aranzels anunciats», ha apuntat Benítez.

Notícies relacionades

Com ja va apuntar fa dies el ministre d’Agricultura, Luis Planas, i com han començat a fer, de fet, molts cellers, l’alternativa passa, entre altres països, per Mercosur. Però des del sector consideren que s’hauria d’obrir encara més vies. «Advoquem per eliminar totalment, immediatament i simultàniament tots els aranzels sobre el vi als dos blocs i accelerar al més aviat possible la ratificació d’altres acords com el de Mercosur que facilitin la diversificació de mercats en un moment transcendental», ha conclòs.

Cal destacar que els sectors vitivinícoles de la UE i dels EUA mantenen des de fa anys una estreta cooperació i han defensat fermament el comerç lliure i just i un mercat obert per al vi entre els dos blocs. Aquesta col·laboració es va traduir el 2020 en la firma de la Declaració de Principis UE-EUA sobre el Comerç en el Sector Vitivinícola, que advoca per la importància del comerç lliure i just en el sector des dels dos costats.