Indústria

Criteria compra el 20% de Celsa per impulsar el seu pla industrial

El braç inversor de La Caixa arriba a un principi d’acord amb la siderúrgica per incorporar-s’hi com a accionista rellevant

Criteria compra el 20% de Celsa per impulsar el seu pla industrial
2
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

CriteriaCaixa continua avançant en la seva estratègia de diversificar les seves inversions. El hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa ha arribat a un principi d’acord per entrar al capital del Grupo Celsa, primer productor europeu d’acer circular de baixes emissions. CriteriaCaixa subscriurà una ampliació de capital que es formalitzarà en les pròximes setmanes, després del principi d’acord obtingut amb el grup siderúrgic, i es convertirà en accionista rellevant amb aproximadament un 20% del capital. A aquesta ampliació també hi acudiran els accionistes actuals.

És el segon moviment de la companyia presidida per Ángel Simón en una setmana. L’operació amb Celsa es produeix després que dilluns s’anunciés una inversió de 300 milions d’euros a Europastry, fabricant de masses congelades per a fleca i brioixeria, per prendre una participació del 20% també mitjançant una ampliació de capital. Anteriorment, i fora del que fins ara havia sigut el seu marc habitual, Criteria va entrar al capital de Puig i Colonial. Amb la nova aliança, CriteriaCaixa i Celsa "consoliden l’estratègia de reorganització financera de la companyia fabricant d’acer i n’impulsen el pla industrial ja en curs", indiquen en un comunicat.

Celsa buscava un soci industrial després que els fons creditors van prendre el control de la companyia el novembre passat. Es van presentar un total de cinc ofertes i l’escollida va ser la presentada per CriteriaCaixa, "després de valorar l’alineament estratègic, així com la reputació, prestigi i experiència de l’oferent". D’aquesta manera, el grup siderúrgic apuntala la nova etapa oberta després de la sortida de la família Rubiralta.

L’acerera catalana compta amb 120 centres de treball, 7 acereries, 12 trens de laminació i 48 plantes de reciclatge, a més d’empreses de transformació, distribució i serveis. Dona feina a 3.500 persones de manera directa a Espanya i prop de 70.000 treballadors indirectes a escala mundial i ara mateix està en mans dels fons creditors –que lideren Deutsche Bank, Anchorage Capital o Attesor– que van prendre el control de la companyia després de la resolució judicial amb la qual es va culminar la seva reestructuració. Celsa és present industrialment a Espanya, França, el Regne Unit, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Polònia, Suècia i Irlanda.

Capacitat d’innovació

Notícies relacionades

Per la seva banda, CriteriaCaixa ha considerat "el lideratge amb visió a llarg termini i el seu sòlid compromís amb el desenvolupament socioeconòmic als països on opera, especialment a Espanya des de fa prop de 60 anys". El hòlding industrial "vol potenciar la competitivitat del negoci en un àmbit estratègic per a l’economia, amb influència directa en múltiples sectors". L’empresa que lidera Simón destaca "la capacitat d’innovació, digitalització i circularitat" de Celsa que encaixa "amb el propòsit de CriteriaCaixa de fomentar els criteris ESG". Celsa ha destinat una inversió de 58 milions a R+D en els últims tres anys.

Quan es materialitzi, l’operació permetrà reforçar l’objectiu de Criteria "d’invertir en empreses industrials de sectors altament atractius, amb capacitat de creixement i generació de valor, en el marc del seu Pla Estratègic 2030". CriteriaCaixa gestiona una cartera de 30.400 milions d’euros i preveu haver pogut arribar als 40.000 milions d’euros de cara a l’any 2030.