Mercat laboral

L’ocupació creix en 161.000 ocupats el març més fluix des de l’any 2022

 L’atur registra un descens de 13.331 persones, fins als 2,5 milions d’aturats a Espanya 

Catalunya lidera la creació d’ocupació

L’ocupació creix en 161.000 ocupats el març més fluix des de l’any 2022
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Setmana Santa, amb les festivitats encara llunyanes, ha marcat les estadístiques d’ocupació del març. L’ocupació va créixer en 161.492 ocupats respecte al febrer, fins a un total de 21,35 milions de treballadors en actiu. No és una mala dada si es compara amb els saldos registrats en el lustre previ a la covid, quan el més habitual era que la Seguretat Social guanyés al voltant de 150.000 afiliats. Però sí que és el més fluix dels últims tres anys, quan ha sigut freqüent vorejar, per dalt i per baix, els 200.000 nous afiliats.

L’atur, per la seva banda, va descendir un mes més, en 13.331 persones respecte al febrer, i va deixar una xifra total d’aturats de 2,58 milions de persones apuntades en les llistes del Sepe. El descens de l’atur experimentat aquest març va ser menys de la meitat d’intens que l’any passat, si bé, per la persistència en la disminució durant els últims anys, la xifra total d’aturats és la més baixa des del 2008. Això, com és habitual des de fa dècades, no és incompatible amb el fet que Espanya continuï sent el país de la UE amb més taxa d’atur.

Les dades s’expliquen, en part, per aquest efecte demorat de la Setmana Santa, però també per altres variables. Sectors com l’hostaleria ja han activat la maquinària de reforços per cobrir la campanya (+61.477), tot i que la seva intensitat no ha sigut tanta, per exemple, com l’any anterior (+81.151) i presumiblement culminaran les seves incorporacions els pròxims dies, que es computaran ja a l’abril.

No obstant, la nota descoratjadora és que, més enllà de les activitats més estacionals, el comportament de la resta no està sent per tirar coets. Cap sector, més enllà del restaurador i voltants, està empenyent amb especial afany, i si es resta l’efecte temporada, mitjançant la fórmula que aplica el mateix Govern per mirar de depurar la nitidesa de la fotografia, el març del 2025 va ser un mes particularment fluix.

Tenint en compte aquest filtre de les dades desestacionalitzades, segons la Seguretat Social tan sols es van crear 23.079 llocs de treball, menys de la meitat que al febrer (+58.735) i encara menys si es compara amb el març de l’any passat (+63.483). Continuant amb les dades amb aquest mateix filtre, hi ha diverses activitats econòmiques que comencen a enviar senyals d’alarma, com la construcció, la indústria de l’automoció i l’agricultura.

Un de cada cinc

Notícies relacionades

Catalunya, amb 30.196 nous ocupats, va liderar la creació d’ocupació al conjunt d’Espanya, aportant un de cada cinc nous treballadors respecte al febrer. Va doblar Madrid en ocupació generada (+16.063) i es va ubicar per davant de les Balears (+28.931) i Andalusia (+26.459); aquestes dues el mes que ve, presumiblement, deixaran xifres especialment bones. Així, amb els nous catalans donats d’alta, Catalunya va superar de nou la simbòlica cota dels 3,8 milions de treballadors en actiu.

L’atur, per la seva banda, va decréixer de 2.556 persones respecte al mes de febrer, fins a un total de 331.765 catalans inscrits en les oficines del Sepe. Es tracta d’una bona dada, tenint en compte que el març de l’any passat l’atur va arribar fins i tot a repuntar, i situa la xifra total d’aturats a nivells de l’any 2008. Tot i així, la taxa d’atur a Catalunya està per sobre de la mitjana de la Unió Europea.