Dies 8 i 9 d'abril
Vic es convertirà en l'epicentre de la bioeconomia europea amb la quarta edició del Congrés BIT
Coincidint amb la celebració del Mercat del Ram, la ciutat serà punt de trobada de professionals, empreses, institucions i centres de recerca que debatran al voltant de la bioeconomia circular i la valorització dels serveis ecosistèmics
En el marc del congrés se celebrarà també la 11a Jornada Anual de la xarxa europea ERIAFF, un esdeveniment per a compartir estratègies d'innovació en agricultura, alimentació i gestió forestal

Una de les conferències de la passada edició del Congrés BIT /
La capital d'Osona es prepara per acollir la quarta edició del Congrés BIT, un espai per a compartir coneixements, crear aliances i fer créixer projectes vinculats a la bioeconomia. Els dies 8 i 9 d'abril, Vic rebrà a experts locals, nacionals i europeus que debatran entorn de la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina per a contribuir a un desenvolupament més sostenible, innovador i competitiu.
El congrés, que se celebrarà en l'Edifici El Sucre, inclourà un programa d'activitats format per ponències, taules rodones i espais de debat. A més, coincidint amb l'esdeveniment, la ciutat acollirà també la 11a Jornada Anual de la xarxa europea ERIAFF (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry), centrada en innovació transformadora en àmbits agroalimentaris i forestals.
Bet Piella, presidenta de Creacció (Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement de Vic) i consellera de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, ha explicat que el Congrés BIT forma part d'Osona Biocircular, "un projecte de present i de futur, vinculat al canvi de model productiu de la comarca, lligat a la indústria agroalimentària dels nous temps". Així mateix, Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, ha destacat la importància del sector de la bioeconomia, ja que "representa el 17% de l'ocupació total de Catalunya, el 15% de la matèria de producció i el 10% del valor afegit brut". A més, ha afegit que "la bioeconomia suposa generar economia a partir dels propis recursos naturals".
Jornada dedicada als serveis ecosistèmics
El dimecres 9 d'abril serà el dia més important del congrés, amb una programa que abordarà la valorització dels serveis ecosistèmics des de tres perspectives: "El capital natural forestal: oportunitats per a la valorització dels serveis ecosistèmics"; "Els serveis ecosistèmics en el sector agrari"; i "Iniciatives i casos d'èxit de valorització dels serveis ecosistèmics".
Durant aquesta jornada es presentarà també el Pla d'Acció 2025-2027 de la Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya, a càrrec de Jaume Sió, així com una ponència de Carlos Alberto Torres, investigador de la unitat de Comptabilitat i Optimització de la Sostenibilitat del Centre Tecnològic BETA (UVIC-UCC), sobre la comercialització dels serveis ecosistèmics. Intervindran també Iñaki Gili, responsable de l'Àrea de Mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat, que abordarà els esquemes de certificació d'aquests serveis, i Marc Vilahur, director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, que serà l'encarregat de tancar el congrés amb una sessió sobre els serveis ecosistèmics i la seva oportunitat per al benestar.
Innovació i col·laboració europea
Com a part del congrés, del 7 al 9 d'abril, la ciutat serà seu també de la 11a Jornada Anual de la xarxa europea ERIAFF, sota el lema "Transformative Innovation: Circular Bioeconomy for Rural Development and Resilient Landscapes". Responsables polítics, investigadors i professionals de regions europees de tot el continent reflexionaran sobre el futur de labioeconomia i la resiliència dels territoris rurals a través de diverses conferències magistrals, taules rodones i sessions conjuntes.
La jornada es dividirà en tres blocs temàtics: "El paper de les regions europees en l'estratègia de bioeconomia"; "Innovació, prioritats i reptes per a escalar projectes", i "Visió del sector industrial en la transició cap a bioproductes i bioserveis". Carme Sáez, directora del Congrés BIT, ha destacat la importància de la col·laboració amb ERIAFF, que "contribueix a enfortir els vincles entre professionals locals i internacionals i afavoreix l'intercanvi de coneixement i experiències". Entre les ponències destacades, Jorge Molina, representant de la Comissió Europea, actualitzarà l'estat de l'estratègia europea de la bioeconomia.
Paral·lelament, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, s'ha programat una sessió en línia enfocada a l'àmbit municipal per a proporcionar eines i estratègies a les entitats locals que vulguin posar en valor els serveis ecosistèmics. Per a participar, és necessari inscriure's prèviament a través de la web oficial de l'esdeveniment.
Un congrés de rellevància internacional
Notícies relacionadesAmb una participació de més de 200 persones de 12 països i 40 regions de tot el món, la quarta edició del *Congrés BIT busca impulsar la transformació del sector primari a través de models de producció més eficients, saludables i respectuosos amb el medi ambient. La seva celebració coincideix amb un dels grans esdeveniments del sector agrari català a la ciutat, el Mercat del Ram de Vic.
Organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vic, el Congrés BIT compte amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Centre Tecnològic BETA i el BioHub de Catalunya. Aquesta nova edició consolida l'esdeveniment com un fòrum essencial per al futur de la bioeconomia i la sostenibilitat en el sector agroalimentari i forestal.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès
- Moviment ‘online’ De la masclosfera a la regla del 80/20
- Apunt Floridura
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- El conflicte del Pròxim Orient Trump obre converses directes amb l’Iran sobre el seu programa nuclear
- Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials