2.000 llocs de treball, en l’aire al trencar Meta amb la seva moderadora
La subcontracta que controla el contingut de Facebook i Instagram s’encamina a un ero

L’empresa Telus, encarregada de la moderació de continguts de Meta des de la Torre Glòries, ha trencat amb l’empresa fundada per Mark Zuckerberg i perillen uns 2.000 llocs de treball a Barcelona. La companyia propietat d’Instagram i Facebook ha rescindit el contracte amb la seva subcontracta i aquesta ha comunicat al seu personal que es disposa a fer una reestructuració. De moment s’ha enviat el personal a casa amb un permís retribuït fins que s’iniciï el període de consultes perceptiu per llei per als acomiadaments, segons va avançar el diari Ara i va poder confirmar EL PERIÓDICO.
La companyia encarregada de moderar el contingut que després arriba als telèfons mòbils dels usuaris d’Instagram i Facebook de tot el món s’encamina a un expedient de regulació d’ocupació (ero). La plantilla de moderadors revisava que assassinats, violacions, pornografia infantil i altres continguts sensibles no arribessin als usuaris entre el volum de vídeos i imatges que es van pujant a les plataformes. De moment, la direcció de la subcontracta únicament ha comunicat als seus treballadors la pèrdua del contracte amb Meta i encara no ha registrat formalment la seva intenció d’emprendre un acomiadament col·lectiu davant l’autoritat laboral, segons confirmen des del Departament de Treball.
La decisió de Meta de prescindir dels seus serveis de moderació a Barcelona arriba menys de tres mesos després que el seu fundador, Mark Zuckerberg, anunciés que canvia el seu programa de moderació de continguts i acaba amb la verificació de dades, que serà substituïda per "notes de la comunitat", com fa X des que Elon Musk va adquirir el 2022 l’antiga Twitter. Anunci, al seu torn, que va ser aplaudit per Donald Trump i nombrosos republicans, mentre que les seves conseqüències van ser denunciades i alertades per demòcrates i nombrosos experts en xarxes i desinformació.
Notícies relacionadesDes d’ahir a les 12.15 hores la plantilla no té correu corporatiu ni accés a les instal·lacions. La direcció ha citat els representants dels treballadors i als empleats els ha remès una carta en què se’ls comunica –en castellà i anglès– que "amb data 1 d’abril li ha sigut notificat a l’empresa la decisió del Client [Meta] de prescindir dels serveis de CCC [avui Telus] per a l’activitat de revisió de continguts des de Barcelona", segons diu la carta a què ha tingut accés aquest mitjà. És per això que els han enviat a casa amb un permís retribuït "fins a la finalització del període de negociacions que es preveu iniciar amb el comitè d’empresa en les pròximes setmanes".
La subcontracta de Meta està immersa en un procés judicial per denúncies penals dels seus treballadors. Aquests mateixos treballadors li imputen danys psicològics, a l’estar exposats al visionament de continguts sensibles. En el cas va intervenir la fiscalia i la denúncia ha arribat a escalar directament fins a Meta, a la qual una moderadora li ha presentat una querella per treballar en condicions "absolutament inhumanes", assenyalen.
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»