El 50% de cambrers i dependents de Catalunya són estrangers
Els treballadors del sector comerç cobren un 29% menys que la resta de professionals, segons un estudi de la Cambra

Gairebé 15 de cada 100 persones que tenen feina a Catalunya la tenen en el sector del comerç. Botigues de roba, de mobles, d’electrònica, centres d’estètica, perruqueries, floristeries, fleques, bars, restaurants, cafeteries... Es tracta d’un percentatge –el 14,7% exacte de la població activa de la comunitat que es dedica a aquest sector– que va en augment des de fa anys i que a més creix cada vegada més ràpid. Això, malgrat que les condicions són pitjors a les que es donen en la resta de sectors en general.
Així ho constata un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona, que s’ha proposat radiografiar laboralment aquest sector clau en l’economia catalana per poder començar a treballar a professionalitzar-lo. Les dades recopilades indiquen, per exemple, que el sou mitjà és un 29,2% inferior al que es registra de mitjana en el conjunt de Catalunya (20.367 euros bruts anuals de mitjana en aquest teixit d’empreses, davant 28.775 euros en general), que la taxa de temporalitat és 8 punts més alta a la de la resta de sectors (és del 20,7%), que hi ha bastanta menys proporció de treballadors amb estudis superiors (són el 27%, davant el 37% del total de professionals en actiu a la comunitat) i que hi ha bastantes bretxes per arreglar.
D’Amèrica i Àsia
La primera i més flagrant, la de la població estrangera. D’acord amb aquest estudi, pràcticament la meitat dels dependents, cambrers i gerents d’aquests negocis són estrangers. Mentre que en el conjunt de la població activa catalana són una mica més d’un terç (36%), al comerç, un 50,8% dels treballadors venen de fora de Catalunya i el 43,6%, de fora d’Espanya. La majoria procedeixen de l’Amèrica Central i Amèrica del Sud (27% del total de treballadors del sector), tot i que també hi ha una proporció rellevant de professionals d’origen asiàtic (9%). La bretxa ve al posar focus sobre el seu perfil i condicions laborals: proporcionalment, entre aquesta població estrangera és més habitual trobar perfils amb estudis superiors, però el salari mitjà és un 32% més baix que el de la resta de professionals de Catalunya.
"És una realitat que hauríem de resoldre", van assegurar la directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç, Carme Poveda, i la directora de comerç del mateix organisme, Laura López.
En aquest sector, el 57,7% són dones, però elles guanyen 9.000 euros bruts a l’any menys que ells (17.800 euros de mitjana i menys de 15.000 euros, les estrangeres). Quant a les edats, els treballadors menors de 30 anys són un 30% del total en aquest sector, davant el 18% que representen en el global a la radiografia laboral general de Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»