El sector hoteler reclama que es faci complir la llei de pisos turístics

Empresaris líders del ram alerten dels efectes socioeconòmics de la proliferació de vivendes irregulars / Preveuen que Espanya rebi aquest any 100 milions de turistes malgrat la incertesa global

El sector hoteler reclama que es faci complir la llei de pisos turístics
4
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

"No s’estan fent les coses bé". Amb aquesta contundència s’expressen les grans cadenes hoteleres espanyoles davant les polítiques aplicades a les vivendes d’ús turístic. Almenys així ho van expressar en la segona edició del fòrum Perspectives del sector hoteler espanyol, organitzat per Actius, el diari econòmic de Prensa Ibérica, al costat d’EL PERIÓDICO, i patrocinat per Barceló, CaixaBank i PwC i amb la col·laboració d’Hotelverse.

En una taula de debat moderada per Martí Saballs, director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Joan Trian Riu, director financer del grup Riu Hotels & Resorts, va posar com a exemple de mala gestió la seva ciutat natal, Mallorca, "on es nota la pressió que hi ha en moments d’alta ocupació, el territori no dona per a tots". "Els hotels –va argumentar–tenen una moratòria des de fa 10 anys que els impedeix augmentar llits, això significa que la població que hi ha de més ve dels pisos turístics. Es diu que gairebé el 50% són vivendes irregulars. Així és que el primer que cal fer és que es compleixi la llei. Cal prendre decisions a més de debatre".

Per a Simón Pedro Barceló, copresident de grup Barceló, els que viuen a les illes tenen clar fa temps que hi ha d’haver un límit, "hi ha una capacitat de càrrega màxima que s’havia d’haver establert fa anys. No es va fer i ara en patim les conseqüències". En aquesta línia, va recordar: "L’urbanisme ens el vam inventar per alguna cosa. A ningú avui se li acudiria implantar una activitat industrial al costat d’una escola o d’una zona residencial. Fa 20 anys que animem que a les zones residencials s’estableixi l’activitat turística i això és dolent per a la comunitat de veïns i per al conjunt de la societat, a més de provocar unes tensions al voltant de la vivenda que no s’havien vist mai". Al seu entendre, mentre no es corregeixi això "no hi ha solució". "Animem les autoritats que faci complir la regulació", va sentenciar. Per la seva banda, Amancio López, president de grup Hotusa, va considerar que una vivenda que tingui ús turístic és "un disbarat en si mateix". I va lamentar que no s’hagi recorregut abans a la col·laboració publicoprivada. "No té sentit que no puguis fer un hotel de cinc estrelles i sí utilitzar una vivenda com a allotjament turístic".

Cota simbòlica

Respecte al que van anomenar el "nou desordre mundial", després de l’anunci de la Casa Blanca de nous increments aranzelaris que afectaran especialment Europa, el sector hoteler va mostrar certa preocupació davant les conseqüències que es puguin desencadenar, i alhora va enviar un missatge d’optimisme i es va reafirmar en la convicció que el 2025 serà un any rècord, en el qual superaran la simbòlica cota dels 100 milions de visitants. "Hem d’aprendre a gestionar amb moltes menys variables clares... però superarem aquesta xifra [dels 100 milions de visitants] sense cap dubte", va asseverar el fundador de GMA, Víctor Martí Gilabert.

El copresident del grup Barceló va explicar que els resultats de la companyia depenen en gran manera del que passi a Mèxic, al Carib i als EUA. "Està sent una bona temporada alta allà i això ens anticipa un bon any. Però ens queden nou mesos per davant". Trian Riu va assegurar que encaren la nova situació amb la mateixa incertesa "que té ara tothom". "El 2025, tret que no hi hagi catàstrofes naturals o fets singulars, continuarà sent millor que el 2024 però pitjor del que pensàvem que seria. La pregunta és com serà el 2026".

Segons el president d’Hotusa, "hem passat de la incertesa a la inseguretat però tot i així hem de ser optimistes. El vacacional s’està comportant magníficament mentre que en ciutat s’està produint ja un alentiment, que era raonable i esperat". I va afegir: "No veig grans amenaces tret que els aranzels i el nou desordre mundial provoquin una recessió".

Redefinició del concepte

«El turisme de qualitat no és sols qüestió de diners»

Notícies relacionades

Cent milions de turistes: ¿una fita o bé la crònica d’una mort anunciada? La indústria vacacional espanyola es troba actualment en una etapa d’expansió i de transformació, en què un turisme en constant creixement conforma el sector hoteler com a actor clau a equilibrar l’atracció de turistes nacionals i internacionals, amb la diversificació de l’oferta, la política de preus i la sostenibilitat. El rumb consensuat és el d’arribar a un turisme de qualitat. ¿Un sinònim de més poder adquisitiu?

A la primera taula rodona en el marc del fòrum, Benet Ferrer, CEO d’Aqua Hotel, va negar ahir que sigui una qüestió de poder adquisitiu. «No mira només d’atraure turistes més rics, sinó d’oferir experiències que combinin gastronomia, cultura i sostenibilitat». A més, Raquel Sánchez, presidenta de Paradores, va insistir en la necessitat de canviar les mètriques tradicionals, que donen molta rellevància a la despesa turística i obliden altres factors que construeixen l’ecosistema, com «la sostenibilitat de l’activitat i el benestar dels treballadors». Així, Rafael Bover, cofundador d’Hotelverse, va acabar amb una idea clau: «El turisme de qualitat no és sols una qüestió de diners. Es tracta d’innovar i millorar l’experiència del viatger. Som campions mundials en turisme, però hem de continuar evolucionant».