La indústria de l’ou esquiva la grip aviària que ha disparat preus als EUA

Malgrat que s’han extremat els protocols de bioseguretat a Espanya, el mercat continua estant tensionat / Els productors estan a l’ull de l’huracà per l’encariment del 25% en 15 dies

La indústria de l’ou esquiva la grip aviària que ha disparat preus als EUA
4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La primera a cridar l’atenció sobre el que està passant va ser l’OCU, que a mitjans de març va advertir que els ous més econòmics del supermercat –els de categoria M, també els més consumits– havien pujat entorn del 25% en tan sols 15 dies. Dels aproximadament 2,10 euros que costava la dotzena a principis d’aquell mes havien passat a valer 2,60. Actualment, continuen a aquest mateix preu. Segons els càlculs de la mateixa OCU, l’ou mitjà hauria augmentat el preu un 28,5% en l’últim any i un 61% des del 2020.

Aquest increment té, fonamentalment, dos detonants: un, el desproveïment que estan patint els EUA i els països del nord d’Europa per culpa de l’expansió de la grip aviària, que ha obligat a sacrificar granges senceres de gallines ponedores, fins als 50 milions d’aus. I dos, el consum creixent que s’està registrant a Espanya, on a hores d’ara ningú discuteix que l’ou és l’aliment de moda. Metges, infermeres i nutricionistes, però també esportistes i entrenadors personals, el recomanen com a font de proteïnes i, si a això se li suma el fet que són fàcils de cuinar, el resultat és que el consum no para de créixer d’un any per l’altre.

8,7 quilos per persona

El 2023 (l’últim exercici del qual hi ha dades completes), l’augment va ser del 8,7%, cosa que va convertir els ous en l’aliment que més va créixer en volum de compra a les llars espanyoles, segons les dades que recull el Ministeri d’Agricultura i Alimentació. El novembre passat, el consum per part de les famílies va mantenir la tendència i va continuar creixent fins i tot un 3,2% interanual. Així, els espanyols consumin un total de 407 milions de quilos d’ous a l’any, l’equivalent a 8,68 quilos anuals per persona, el que venen a ser tres ous per setmana, segons dades facilitades per Inprovo, l’organització interprofessional del sector a Espanya. De mitjana, cada persona va gastar 28 euros en tot l’any en aquest aliment. "I això que el consum domèstic no és el més important. L’hostaleria i la restauració són determinants en les nostres vendes i també ho és la indústria alimentària, que utilitza l’ou com a base de moltes de les seves receptes, de les seves salses o de les seves rebosteries", indica Anna Toda, directora de la Federació Avícola de Catalunya (FAC), que agrupa 110 productors d’ous en aquesta comunitat.

El cert és que, en aquests moments, el mercat de l’ou espanyol està tensionat. L’alerta sanitària que suposa la grip aviària és ara un fantasma que no sembla preocupar a Espanya, on el gener passat ja van extremar els protocols de bioseguretat. Però la pressió de la demanda és alta i "és previsible que la situació als EUA i als països de la UE afectats tardi encara uns mesos a recuperar-se", indiquen des d’Inprovo. "Ampliar la producció d’un dia per l’altre és inviable, entre altres raons perquè els permisos que hem de demanar els ramaders no són immediats, i, en segon lloc, perquè les aus necessiten un temps per començar a pondre", afegeix Toda.

Sector atomitzat

El sector, prossegueix, "està molt atomitzat, el formen des de petits avicultors amb unes quantes gallines que venen el seu producte a restaurants veïns o en mercats de proximitat" fins a grans organitzacions com la valenciana Huevos Guillén, que subministra a Mercadona, o Hevo Group, nascut el 2021 de la unió de Dagu, Ous Roig, Granja Agas i Avícola Larrabe. El novembre passat, el principal productor brasiler i un dels magnats de l’ou a Llatinoamèrica, Ricardo Faria, va pagar 120 milions per aconseguir el 100% d’Hevo.

En conjunt, el sector va arribar, segons assenyalen les dades d’Inprovo, a una facturació de 2.278 milions el 2023, un 30% més que l’any anterior. L’ou suposa el 8,2% del valor de la producció total ramadera espanyola i el 3,5% de la producció agrària global. "I això que en els últims anys, hem treballat amb uns marges comercials molt ajustats, amb uns costos de producció que pujaven tant per culpa de la sequera com per la guerra d’Ucraïna", observa la directora de la FAC.

Notícies relacionades

El líder del sector, Huevos Guillén va tancar el 2023 amb una facturació de 273,4 milions, un 17,6% més que l’exercici anterior. La companyia va obtenir un benefici de 30 milions, un 63% més. L’empresa destina al mercat espanyol el 99% del volum del seu negoci.

Hevo Group, per la seva banda, és líder en presència en retail com a proveïdor de les principals cadenes de distribució. Porta des de la compra dels cereals per al pinso que es consumeix a les seves 20 granges fins a la venda final. Va tancar el 2023 amb una facturació de 155 milions, un 21% més que el 2022.