IA

José Elías, sobre el futur dels llocs de treball: «Ser arquitecte o enginyer ja no aporta res»

L’empresari multimilionari ha parlat en el seu últim pòdcast sobre els reptes a què s’enfronta la població davant les noves tecnologies

El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."

L’empresari José Elías, sobre el gran problema dels joves: «O espavilen o vindrà…»

José Elías y Éric Ponce conversando en el pódcast Búscate la vida.

José Elías y Éric Ponce conversando en el pódcast Búscate la vida. / YouTube

2
Es llegeix en minuts

El món laboral està canviant a una velocitat vertiginosa. La digitalització, la intel·ligència artificial i la falta d’interès en els oficis tradicionals estan reconfigurant el mercat. El famós empresari multimilionari José Elías i l’informàtic Eric Ponce han publicat un vídeo al seu canal de Youtube ‘Búscate la Vida’ en què reflexionen sobre aquests canvis i les possibles conseqüències per a la societat.

La crisi dels oficis tradicionals

Un dels principals temes que aborden en la conversa és la falta de joves interessats en feines manuals. Segons Ponce, en sectors com els mercats tradicionals o la lampisteria, cada vegada és més difícil trobar personal, cosa que ha portat a un envelliment dels treballadors en aquests sectors. «Vaig fer un vídeo sobre mercats tradicionals i tots estaven molt contents amb les seves parades i amb els clients, però no trobaven gent per ficar al mercat. ¿Qui vol anar a treballar a un mercat avui dia?», comenta.

Si aquesta tendència continua, els les feines manuals com les de fuster, electricista o lampista podrien ser les més ben pagades a causa de l’escassetat de professionals, ha explicat José Elías. «Segurament, les feines manuals les farà la gent sense estudis però es guanyaran millor la vida», ha esmentat.

És inevitable l’automatització?

Per a José Elías, el mercat sempre troba la manera d’adaptar-se. «Quan tu intentes anar en contra de les lleis del mercat, el mercat et posa al seu lloc sempre», ha expressat. 

En alguns sectors com la construcció o la manufactura, ja s’està veient com màquines més avançades estan reemplaçant certes tasques manuals. «Avui dia, ser arquitecte o enginyer ja no aporta res, perquè ja n’hi ha molts», ha opinat Elías.

No obstant, això planteja una pregunta important: ¿Què passarà amb les persones que tradicionalment exercien aquestes feines? Si les noves generacions no volen dedicar-se a aquests oficis i l’automatització continua avançant, podríem trobar-nos amb un problema d’atur en certs sectors.

La intel·ligència artificial i el futur de l’ocupació

Un altre punt clau de la conversa és l’impacte de la intel·ligència artificial. Eric Ponce esmenta com eines com ChatGPT ja formen part del dia a dia de moltes persones, fins i tot en tasques administratives. «Arribarà un moment en què estarem interactuant només amb ChatGPT, que ja no sabràs amb qui estàs parlant».

José Elías ha expressat, preocupat, que si un dia fallen aquests sistemes d’intel·ligència artificial, moltes persones no sabran desenvolupar les seves tasques sense això. Posa un exemple sobre el sistema digitalitzat que utilitzen els bancs avui dia, i també el del seu fill, que resol els seus deures de matemàtiques amb IA, assenyala.

Ens dirigim a un canvi inevitable?

Notícies relacionades

Sens dubte, la intel·ligència artificial està revolucionant la manera com treballem i el mercat s’adapta constantment. Per això, Elías pensa que és important pensar en aquest futur i adaptar-s’hi. «Sempre intento imaginar-me la societat d’aquí 20 anys, i aposto al que crec que passarà. És bastant fàcil encertar, ja que la tendència es veu».

La gran incògnita és si la societat podrà ajustar els seus sistemes educatius i econòmics a aquesta nova realitat o si ens enfrontarem a una crisi laboral sense precedents.