Ángela de Miguel: «Utilitzen en contra nostre una campanya de guerra bruta amb abús de poder»

Ángela de Miguel: «Utilitzen en contra nostre una campanya de guerra bruta amb abús de poder»

José Luis Roca

6
Es llegeix en minuts

¿S’ha penedit d’haver començat la carrera per Cepyme?

Quan ets i has sigut pime i et passes tota la vida assessorant pimes, no et pots penedir de tenir el màxim honor, que és ser la màxima representant de les pimes a Espanya. La meva candidatura ja està presentada. El problema és que no sabem ben bé els temps o com es farà el procés electoral i no en tenim cap notícia.

Però la data se sap: 20 de maig

Se sap la data de les eleccions, però no tenim cap informació de com serà el procés.

José Manuel de Riva, vicepresident de Cepyme i vocal de la CEOE, demana que s’investigui un presumpte tracte de favor per part de vostè cap a membres del seu bufet.

Estem observant una guerra bruta que s’està produint ara mateix i no hi entrarem. A més d’aquestes declaracions, n’hi ha moltes altres que també estan afectant tots els valents que s’estan atrevint a recolzar aquesta candidatura. Però realment estem parlant del model que volem per a Cepyme. Molts volem una Cepyme transparent, que pensi en les en les pimes, que es parli de projectes, perquè estem davant un Govern hostil... Tot i que s’ha parlat que hi havia un problema per un suposat manifest o per una suposada guerra entre Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, la realitat és que, d’una banda, s’estan utilitzant uns sistemes o un model de campanya electoral molt relacionat amb la guerra bruta, amb temes d’abusos de poder que també hem vist i que no volem en l’organització.

Precisament vostè parlava dels valents que l’estaven recolzant i que eren criticats. S’ha parlat del president de la CEOE a Castella i Lleó (Santiago Aparicio) i del president d’ATA (Lorenzo Amor).

Ni aquestes persones ni cap de nosaltres hem tingut cap mena de relació amb Cepyme, i no oblidem que estem en les eleccions de Cepyme. Em sembla absurd qualsevol cosa que es pugui pretendre. Creiem que no té absolutament cap relació amb aquest tema, per això tampoc farem cap declaració sobre això. Però està clar que hi haurà pressions. Molts ens van informar que existien dossiers i coses sobre nosaltres, en fi... Però crec que la pime es mereix que siguem valents. Si alguna cosa ens caracteritza és que som valents i no ens aturaran, ¿eh?

¿Considera que continua rebent més suports públics com el de Catalunya? ¿Qui més creu que els recolzaran?

Nosaltres respectem les organitzacions internes. Però sí que ens consta que en continuen sortint més. Ahir [pel 2 d’abril] va sortir Guipúscoa i veurem com aniran a poc a poc sortint més organitzacions, però perquè són molt valents, ¿eh? Torno a dir-ho perquè la veritat és que el tema s’està convertint en perillós per sortir recolzant aquesta candidatura.

Hi ha qui diu que en realitat el que vol Garamedi a l’avalar la seva candidatura és eliminar un rival directe per a les eleccions de la CEOE l’any que ve.

El que s’està veient amb totes les maniobres i amb aquesta campanya tan bruta que s’està fent és el que hi ha darrere d’aquest projecte. Al final, el manifest (per la llibertat d’empresa, que va fer públic Gerardo Cuerva el juliol de l’any passat) no diu absolutament res que no diguem les 4.000 organitzacions que formem part de la CEOE cada dia, per tots els racons d’Espanya, de maenra que sincerament no hi veig cap novetat. Creiem que la pime està abandonada a Espanya i que se sent molt sola perquè Cepyme no ha fet tot el que hauria d’haver fet. Les pimes se senten molt maltractades per aquest Govern i en una situació molt dolenta, i senten que ningú els recolza. Hi haurà un relat que vulgui explicar altres coses, però la realitat és aquesta.

¿En quins aspectes és més crítica amb la tasca de Cuerva?

Veig que Cepyme no és gaire coneguda, i pot ser moltíssim més coneguda del que ho és ara. Per aconseguir-ho cal que fem una tasca de moltíssima més presència i ser molt més present al territori, que se’ns escolti, que s’escolti la veu de la pime, un treball moltíssim més intens, de moltíssim més esforç. Crec que allà es pot fer moltíssim més treball.

¿Què és el primer que faria si guanyés les eleccions?

El primer que s’ha de fer és escoltar la pime. Ara mateix estic intentant parlar i recórrer-me tot Espanya i escoltar quines són les seves inquietuds. La situació de la pime ara mateix, sobretot de la microempresa, la de menys de 10 treballadors, és dramàtica. Quan la pime creix i guanya en mida, guanya en competitivitat; quan la pime creix li resulta moltíssim més fàcil sobreviure quan venen situacions complicades.

¿És partidària del suport dels polítics a determinades accions? L’estiu passat, per exemple, Isabel Díaz Ayuso va assistir a un acte de la reducció de jornada, i també era present quan va sortir el famós manifest...

A veure, aquí hi ha dues coses una mica diferents. Sens dubte, les organitzacions empresarials som entitats independents; llavors, lògicament, no hi ha d’haver cap intervenció, però això no significa que no necessitem que els polítics escoltin la veu de la pime. Una altra cosa diferent és que el polític entri en la part de gestió interna de les organitzacions.

Fa un parell de setmanes, Con-pymes va organitzar un acte a Madrid en contra de la reducció de jornada. Els arguments van ser similars als que dona Cepyme. ¿Veurien factible una acció conjunta contra el projecte de llei?

Crec que tot el que es pugui fer per acabar amb el projecte de llei és molt important, ¿no? Al final, totes les organitzacions empresarials a Espanya estem en contra d’aquest projecte. Les 37,5 hores per a la petita empresa espanyola és una mesura del tot catastròfica. En un sentit econòmic i en un sentit organitzatiu.

Notícies relacionades

També ho pregunto perquè Conpymes, que se suposa que està apadrinat pel Govern, vol ocupar un espai en què ara mateix es troba Cepyme.

És veritat, i aquesta és una altra de les coses que ara mateix ens preocupen, per això creiem que Cepyme ha de tenir moltíssima més força de la que té. Fa sis anys, quan Gerardo Cuerva va assumir la presidència de Cepyme, ningú es va plantejar que s’hagués deixat un espai a Conpyme, i ara, evidentment, Conpyme té un espai, probablement perquè Cepyme no ha tingut prou presència. Però cal tenir en compte que vivim en una democràcia representativa. Llavors, les organitzacions més representatives, exactament igual que els partits polítics quan són els més votats, són les que tenen un espai en les taules de negociació i en les taules de diàleg. Evidentment, Cepyme és, amb moltíssima diferència, l’organització més representativa que hi ha a Espanya de pimes per un motiu: perquè la pime lliurement decideix on vol associar-se. Ara el que cal fer també és ocupar aquest espai públic que potser hem descuidat una mica i que ara hem de començar a cobrir amb més força.