Dues apps que inspiren el Govern

La Generalitat dissenya una aplicació per informar sobre les incidències de Rodalies que hauria d’estar a punt aquest mateix any. Tot i això, ja hi ha iniciatives que han posat en marxa dos joves perquè els passatgers puguin disposar d’informació sobre el funcionament de la xarxa ferroviària en temps real.

Dues apps que inspiren el Govern
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

"Detectem una falta d’informació fiable als trens". Aquest va ser el punt de partida que va fer que dos joves catalans, David Cano (2000) i David Cortés (1997), ideessin, de manera independent, dues apps que ofereixen dades en temps real sobre l’estat dels trens de Rodalies, les incidències i els retards. Tant l’una com l’altra, Rodalinets (Cano) i Transporta’m (Cortés), es van llançar a finals de l’any passat i acumulen milers de descàrregues, si bé els dos creadors coincideixen a situar el boom d’instal·lacions en els últims mesos, arran de l’augment d’afectacions en el servei de Rodalies i el malestar dels usuaris.

Les seves competidores als canals oficials, les aplicacions d’Adif i Rodalies, continuen dominant el mercat (tenen més de 500.000 descàrregues), però la seva funcionalitat, asseguren aquests dos emprenedors a EL PERIÓDICO, té molt marge de millora, de manera que els seus projectes es presenten com a "alternatives millorades". Tots dos afirmen que les aplicacions oficials no aprofiten al màxim les dades disponibles dels operadors ferroviaris, cosa que acaba redundant en una informació que no és gaire clara per als viatgers.

Dades en temps real

Rodalinets va ser la primera a veure la llum i es va publicar l’octubre del 2024. El seu origen està en el treball de grau de David Cano, enginyer informàtic per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), desenvolupat juntament amb un grup d’estudiants liderat per l’investigador Miquel Oliver. "Hi ha un desajust entre la realitat operativa i la informació que mostren les pantalles i les aplicacions oficials, que donen dades que no s’ajusten al que passa realment", expliquen Cano i Oliver. Això els va motivar a mirar de buscar una "alternativa" basada en dades en temps real que fossin proporcionades pels mateixos usuaris de la xarxa ferroviària.

L’app recopila informació a partir de la ubicació dels passatgers i les seves respostes a preguntes senzilles, com el nivell d’ocupació del vagó. Un algoritme processa aquestes dades, les reparteix i utilitza intel·ligència artificial (IA) per preveure escenaris futurs, com hores punta i punts crítics d’incidències. De moment, la cobertura es limita a la línia R1 (Maresme), però al juny s’ampliarà a altres rutes.

Paral·lelament, David Cortés, membre de la plataforma Dignitat a les Vies, va desenvolupar Transporta’m, que té un enfocament diferent. La seva aplicació és una extensió mòbil de la web Transportam.com, que permet consultar en temps real els trens. A diferència de Rodalinets, aquesta aplicació no depèn de dades generades pels usuaris, sinó que centralitza i millora la informació de les aplicacions oficials. "Amb un algoritme propi, unifico, optimitzo i presento més bé les dades ja existents", explica el creador de l’aplicació, que també proporciona informació de Ferrocarrils de la Generalitat i de Tram Barcelona. Cortés afirma que la qualitat de les dades que ofereixen els operadors és bona, però el "problema" el tenen a l’hora de fer-les arribar als ciutadans. "L’aplicació d’Adif podria ser molt més transparent, però això implicaria reconèixer la quantitat d’incidències que passen diàriament", assenyala. La seva aplicació fa això: es nodreix de les dades d’Adif i Rodalies amb l’objectiu de presentar-les d’una manera "més clara i transparent" als usuaris.

Els plans de la Generalitat

El desenvolupament de l’aplicació forma part del seu hobby, tot i que Cortés reconeix que en els últims mesos el volum de feina l’ha obligat a invertir-hi més hores. Des que es va comercialitzar el novembre del 2024, l’app ha registrat més de 10.000 descàrregues i, només la setmana passada, la versió web va tenir uns 23.000 usuaris únics. El jove diu que ha posat a disposició del Govern l’aplicació més d’un cop. En l’últim, indica, va poder ensenyar-la personalment a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. Va ser durant el debat monogràfic sobre Rodalies al Parlament, en una trobada que la portaveu del Govern va mantenir amb unes quantes plataformes en defensa dels usuaris dels trens.

Notícies relacionades

La Generalitat, per la seva banda, "treballa" per desenvolupar una aplicació per al seguiment de les incidències juntament amb Renfe i Adif, segons apunten fonts de l’Executiu. La voluntat neix d’una resolució del Parlament aprovada al març en què s’instava el Govern a habilitar abans no s’acabi el 2025 una app "fluida, comprensible i eficaç" que comuniqui als usuaris les incidències.

"Diuen que fins a finals d’any no tindran res, i els usuaris de Rodalies necessiten l’aplicació de seguida. Sort que tenen aquestes alternatives", diu l’autor de Transporta’m. Mentrestant, Cano i Cortés reconeixen que han mantingut converses entre ells per a un possible projecte futur conjunt que doni un més bon servei als usuaris.