La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
El Govern català preveu estalviar 680.000 euros a partir del 2027 amb l’impuls d’un pla de modernització de l’ecosistema digital / L’objectiu és millorar l’accés a la informació dels serveis públics per part de la ciutadania

El Govern presentarà pròximament un pla per reduir gairebé a la meitat les seves pàgines web amb l’objectiu de simplificar els tràmits als usuaris i facilitar l’accés als serveis públics, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La mesura, emmarcada dins de la reforma de l’Administració i l’aposta per la simplificació burocràtica que va posar en marxa el Govern de Salvador Illa, permetrà un estalvi estimat de 680.000 euros a partir del 2027.
Actualment, la Generalitat gestiona un total de 137 pàgines web institucionals, moltes de les quals amb funcions i continguts encavalcats i desactualitzats. Una auditoria encarregada pel Govern ha determinat que 63 d’aquests portals s’integraran a d’altres ja existents –és a dir, la seva informació s’afegirà a altres webs–, mentre que 74 es mantindran operatives, cosa que implicarà una reducció a pràcticament la meitat de les webs (47%). També es racionalitzaran les aplicacions mòbils: de les 16 que té ara mateix la Generalitat, una ja ha sigut despublicada i es contempla fer el mateix amb dues més.
La Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, que depèn de Presidència, ha dissenyat aquesta estratègia d’acord amb la voluntat marcada des de l’inici del mandat d’Illa de reduir la burocràcia, modernitzar els serveis públics i facilitar les gestions amb l’Administració. La intenció és que tant les empreses com els ciutadans que necessitin tramitar permisos, accedir a serveis públics o realitzar qualsevol altra gestió administrativa no hagin de navegar per múltiples dominis o descarregar diverses aplicacions per realitzar els seus tràmits.
"Reformar i modernitzar l’Administració significa millorar l’accés a la informació i posar les coses fàcils a ciutadans i ciutadanes i empreses que es relacionen en el seu dia a dia amb la Generalitat en l’àmbit digital", explica Albert Dalmau, conseller de Presidència, en declaracions a EL PERIÓDICO. El model actual, segons l’auditoria, és dispers i presenta diversos inconvenients, com la duplicitat i desactualització de continguts, un elevat cost en manteniment, un posicionament deficient als cercadors i una experiència d’usuari insatisfactòria.
El pla busca transformar l’actual esquema digital, basat en l’estructura organitzativa de l’Administració, en un model més intuïtiu i centrat en les necessitats de l’usuari. "Amb la transformació de l’ecosistema web estem fent un gran esforç per redissenyar els continguts digitals posant en el centre les necessitats de les persones i no la pròpia estructura organitzativa de la institució, i oferirem uns millors serveis públics amb un estalvi de recursos important", remarca Dalmau.
Actualment, la informació està fragmentada en diferents llocs web segons els departaments, cosa que, segons l’auditoria, dificulta l’accés als continguts. Per exemple, un estudiant que finalitza el batxillerat i busca opcions formatives ha de consultar diferents pàgines: la d’Educació i Formació Professional per a cursos de formació i la d’Universitats i Recerca per a informació sobre graus universitaris. Amb la nova organització, tota aquesta informació estarà reunida en un únic portal, i facilitarà l’accés i evitarà la navegació per múltiples webs.
Llenguatge més clar
A més de la reorganització de les webs, es treballarà a millorar l’accessibilitat del llenguatge i la claredat de la informació. Ho explica en conversa amb aquest diari Albert Tort, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat: "És important aplicar bones pràctiques de comunicació clara perquè la ciutadania no només accedeixi a la informació, sinó que la comprengui fàcilment quan la llegeix".
Però no es tracta només d’un problema d’estructura i organització. Des del punt de vista tecnològic, la plataforma actual del gestor de continguts de la web corporativa presenta problemes d’obsolescència, una de les principals deficiències detectades en l’auditoria. Per solucionar-ho, s’implementarà un nou gestor, l’Adobe Experience Manager (AEM), que substituirà l’antic GECO+, en funcionament des de fa més d’una dècada. Aquest nou sistema vertebrarà la nova reorganització i modernització dels portals de la Generalitat. "És el pla més ambiciós de redisseny de continguts i estructuració de la informació que s’ha fet en el que coneixem com el portal Gencat.cat", assenyala Tort.
Estalvi econòmic
Aquest canvi, sumat a la reducció del 47% de les webs, donarà com a resultat un ecosistema digital "centralitzat, eficient i segur", que no només millorarà l’experiència ciutadana, sinó que suposarà un estalvi per a la Generalitat. Segons els càlculs que maneja el departament, quan la migració de continguts estigui completada –el 2027–, la transició suposarà un estalvi del 26% respecte als costos amb el gestor antic.
Notícies relacionadesEl 2023, que va ser l’últim any que es va treballar únicament amb el gestor GECO+, el cost de manteniment de les webs i les aplicacions mòbils va ser de 2,6 milions d’euros. El 2027, que és quan es preveu la migració total dels continguts al gestor AEM, la previsió és que la xifra sigui d’1,9 milions d’euros. En total, des de l’any 2023 fins al 2028, l’estalvi comptabilitzat serà de 680.000 euros. No obstant, durant el procés de transició –entre el 2025 i el 2026–, els costos augmentaran temporalment a causa de la coexistència dels dos gestors.
Aquest procés de transformació digital, aprovat pel Govern al gener, es desenvoluparà en dues fases. En el segon semestre del 2025 es migraran els continguts, mentre que en el primer del 2026 es redissenyarà i es reestructurarà la informació. "Es tracta d’un canvi de paradigma que ens permetrà avançar cap a una Generalitat més amable, pròxima, accessible i integradora", conclou el conseller Dalmau.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fátima Ofkir: "Els primers dies a la presó d’Oman tenia fins i tot por d’anar al lavabo"
- Queixa veïnal El barri litoral de Barcelona que tarda més d’una hora a arribar a la platja
- Nou pla viral Tardejos per a dones a Barcelona: plans per ballar lliurement sense sentir-te assetjada
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Salut Alberto Carral, oncòleg: "Hi ha un augment de càncer de còlon en persones més joves pels hàbits de vida"
- Estafes Alerta a Catalunya: si reps aquest missatge de la DGT, ets víctima d'una estafa
- justícia La nova presidenta del TSJC demana «respecte» a les sentències després de l’absolució d’Alves
- RETORN A LA CHAMPIONS L’‘Excel’ de Flick: la gestió de la fatiga del Barça
- Mobilitat El president de Renfe desmenteix el Govern i nega que a Rodalies «faltin el 24% dels trens»
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»