El moment d’Europa, i d’Espanya
El ministre d’Economia, Comerç i Empresa recorda en aquest article els efectes positius del comerç internacional i critica els aranzels anunciats per Donald Trump per la incertesa que generen i per l’impacte econòmic que tindran.

Des de fa segles són ben coneguts els efectes positius del comerç internacional per a l’economia. Ens permet accedir a una varietat de béns més gran, contribueix a l’augment ocupació, obre nous mercats per a les empreses i, en general, augmenta l’eficiència i la productivitat de les economies, millorant amb això les condicions de vida.
Més enllà dels avantatges econòmics, el comerç internacional ha sigut una eina d’acostament, entesa i pau entre els pobles. De fet, no s’ha d’oblidar l’origen de la Comunitat Econòmica del Carbó i de l’Acer, antecessor de la Unió Europea, que pretenia, a través del comerç, estroncar les ferides deixades per dues guerres mundials a terra europeu.
L’allau d’aranzels desencadenada per l’administració dels Estats Units és especialment preocupant, no únicament pel seu potencial impacte econòmic, sinó perquè ha sacsejat l’ordre internacional basat en regles. Si el comerç és un instrument per teixir aliances, la pujada arbitrària i injustificada d’aranzels és un dur cop que fragmenta un món ja afectat per tensions geopolítiques.
Encara és difícil tenir una estimació precisa de l’impacte econòmic dels aranzels. A més de la incertesa, els impactes directes i indirectes, queden moltes qüestions obertes, com quin serà la resposta de la resta del món davant aquestes mesures, i si existirà espai per a la negociació.
En tot cas, no s’ha de perdre de vista que els principals perjudicats per aquests aranzels seran els mateixos ciutadans i empreses nord-americanes, que veuran com els preus dels béns que importen augmenten molt significativament, sense que en molts casos hi hagi un substitut per a ells.
D’altra banda, moltes nacions en desenvolupament poden veure com les seves exportacions es redueixen de manera important, amb un impacte potencialment sever sobre la pobresa. Aquest factor de vulnerabilitat se suma al retrocés a causa del desmantellament de la cooperació al desenvolupament nord-americà.
Respecte a la Unió Europea, en cas de no arribar a un acord, es pot esperar un impacte significatiu, tot i que inevitablement desigual entre països i sectors. Espanya té una exposició directa afegida relativament baixa en comparació amb els nostres socis, però la seva afectació es traslladaria, en part, també als nostres productes i indústries, altament interconnectats amb els seus.
Davant aquest context, la fortalesa d’Europa es troba en la seva unitat de resposta i en la seva fiabilitat com a soci comercial. Voluntat de negociar i mà estesa per arribar a un acord formen l’eix principal de la resposta de la Unió Europea. Cada dia creuen l’Atlàntic béns i serveis per valor de 4.400 milions d’euros. Hem de reforçar aquesta relació, no debilitar-la. No obstant, si aquesta solució no fos viable, estem preparats per protegir les nostres empreses i treballadors i disposem de les eines necessàries.
Pensant, precisament, en aquests col·lectius que s’hi puguin veure més afectats, el president del Govern ha posat en marxa, de manera immediata, un Pla de Resposta i Rellançament Comercial, dirigit a protegir i defensar el nostre teixit industrial i als nostres treballadors. Aquest Pla compta amb més de 14.000 milions d’euros per a, d’una banda, actuar com a xarxa de seguretat i, de l’altra, donar també un impuls a la modernització de la nostra economia i la internacionalització de les nostres empreses.
Llancem així un missatge de confiança i de suport per tal de fer front a aquest nou desafiament. Sobretot, plantegem una resposta de país, oberta i flexible en funció de com evolucionin les necessitats, sempre sobre la base d’un diàleg estret amb els agents socials, grups parlamentaris, comunitats autònomes i els sectors i empreses afectats.
Pla complementari
El nostre pla és complementari a les actuacions europees. Des de la Unió Europea s’ha d’articular un fons d’ajudes que permeti compensar els sectors més afectats pel conflicte comercial i que es podria dotar en línia amb la recaptació dels possibles aranzels de reequilibri als Estats Units que la Unió podria imposar en les pròximes setmanes. Europa ha de continuar sent el paraigua que protegeix els seus ciutadans.
Més enllà d’aquesta resposta al nou ordre que s’imposa, és necessari ser proactius i fer d’aquest moment crític una oportunitat per enfortir Europa. Això té un doble vessant. D’una banda, com assenyalen els informes de Draghi i Letta, és el moment d’aprofitar el potencial del mercat únic europeu, integrant els nostres mercats de capitals, superant la fragmentació regulatòria i apostant per béns públics europeus. Comptem amb un mercat de més de 450 milions de consumidors que constitueix, de fet, el nostre principal soci comercial.
D’altra banda, serà clau continuar aprofundint en aliances estratègiques que permetin diversificar les nostres cadenes de subministrament i obrir noves oportunitats. La Unió Europea ja compta amb al voltant de 40 acords de lliure comerç amb més de 70 països. Hem de continuar mostrant-nos al món com un soci confiable, predictible, obert a fer negocis, defensor del lliure comerç i de la cooperació multilateral. El primer pas ha de ser la ratificació del tractat amb Mercosur, que pot ser un destí molt rellevant per a productes agrícoles i industrials europeus, a més d’un bloc amb què ens uneixen llaços històrics i culturals.
Notícies relacionadesEspanya i Europa s’enfronten a un moment decisiu. No hi ha dubte que estarem a l’altura, recolzant les nostres empreses i treballadors, mostrant fermesa davant decisions injustificades i també solidaritat amb la resta del món.
Espanya és cridada a jugar un paper clau dins de la Unió Europea en aquest moment decisiu. Estem preparats. En primer lloc, sent el motor econòmic, com el 2024, aportant la meitat del creixement de la zona euro, pesant un 10%. En segon lloc, afirmant el nostre rol com a pont entre Europa i els nostres principals socis estratègics. I, finalment, reforçant l’aposta per una Unió competitiva, oberta, sostenible i social. Apostant per una Europa líder, sense perdre el seu ADN.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fátima Ofkir: "Els primers dies a la presó d’Oman tenia fins i tot por d’anar al lavabo"
- Nou pla viral Tardejos per a dones a Barcelona: plans per ballar lliurement sense sentir-te assetjada
- Queixa veïnal El barri litoral de Barcelona que tarda més d’una hora a arribar a la platja
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- Si es reduís un 25% el malbaratament alimentari s’acabaria amb la desnutrició al món, segons confirma la Generalitat
- Reconstrucció de l'estadi Barcelona allarga el permís d'obres 24 hores al Camp Nou fins al 30 d'abril
- Prevenció de risc El Govern retira el decret de càmpings en zones inundables i n’elaborarà un de nou
- A Catalunya Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès