Transformant realitats
El màrqueting digital com a plataforma de canvi pot permetre a les persones reinventar-se per trobar noves oportunitats laborals. No és només una eina per vendre més, i, tot i que no és una ciència exacta, pot obrir portes inesperades.

Fa uns mesos vaig assumir el repte d’impartir un mòdul de màrqueting digital a un col·lectiu de persones en situació d’atur, provinent del SOC (Sistema d’Ocupació de Catalunya). Quan ho vaig fer, sospitava que la cosa aniria més enllà de transmetre coneixements teòrics. No es tractava només de parlar de màrqueting digital, sinó d’evitar que els alumnes utilitzessin el terme community manager com si fos una solució màgica. La cosa no anava només d’explicar eines i estratègies, sinó de proporcionar-los recursos reals per reinventar-se i obrir-se noves oportunitats laborals en un mercat dinàmic, saturat i en evolució constant.
Des del primer dia vaig identificar la diversitat de perfils que tenia al davant: persones provinents del comerç tradicional que veien com el seu sector es digitalitzava a marxes forçades, professionals que havien estat anys en una mateixa feina i que ara necessitaven adaptar-se, emprenedors amb idees brillants, però sense eines per fer-les realitat, i fins i tot directius ja amb una edat que no sabien gaire bé per on tirar. Malgrat les seves diferències, tots compartien una necessitat: reinventar-se i trobar noves oportunitats. Durant les sessions vam treballar conceptes clau com la presència a les xarxes socials, l’estratègia de continguts, l’optimització SEO i les campanyes publicitàries online. Però el veritable aprenentatge va arribar quan vam passar de la teoria a la pràctica. Cada alumne va desenvolupar la seva pròpia estratègia digital, adaptada a les seves necessitats, experiències i objectius professionals.
Un dels casos més impactants va ser el de la Maria. Després d’estar més de 15 anys treballant en el sector turístic, es va trobar sense feina perquè la seva empresa va reduir plantilla. Al començar el curs, se sentia desorientada i desconeixia com el màrqueting digital podria ajudar-la. A mesura que vam explorar eines com la creació de contingut sota una clara estratègia de comunicació, la Maria va descobrir que podia monetitzar el seu coneixement oferint assessorament online a petits negocis turístics. Mitjançant Instagram i LinkedIn va començar a compartir consells sobre experiències turístiques personalitzades, i encara no havia acabat el curs que ja tenia els primers clients.
L’Andreu, en canvi, provenia del sector de la construcció i es trobava en una situació de canvi forçat. Havia treballat tota la seva vida a l’obra, però una lesió greu li impedia continuar fent treball físic. Sense experiència en l’entorn digital, va veure en el blogging una oportunitat per continuar aportant valor des de la seva perícia.
El cas de la Sue és una mica diferent. Ella treballava en una botiga de moda del barri des de feia anys, però a causa de la caiguda de vendes i a la competència de les grans plataformes online, la van acomiadar d’un dia per l’altre. Durant el curs va descobrir el potencial de les xarxes socials per donar visibilitat als comerços locals. Va decidir que s’especialitzaria com a community manager de locals de proximitat, però sempre treballant des d’una sòlida estratègia de comunicació de base: què dir, com dir-ho i on dir-ho. I també va decidir que quan acabés la formació s’oferiria a gestionar els perfils de les botigues del barri.
Evolució constant
Aquests casos mostren que el màrqueting digital no és només una eina per poder vendre més, sinó una plataforma de canvi que pot obrir portes inesperades. No obstant, s’ha d’entendre que no és una ciència exacta. Si ho fos, ja tindríem la pedra filosofal del màrqueting digital. L’algoritme mana. I l’algoritme canvia segons els nostres patrons de comportament.
Cada publicació, cada clic, cada recerca a Google modifica la manera com la informació ens arriba i com les empreses i els professionals han d’adaptar-se (ens hem d’adaptar) per continuar connectant amb el públic. No n’hi ha prou amb aprendre unes eines i aplicar-les de manera mecànica.
El veritable canvi no ve només de dominar eines com Google Ads, Canva o el propi SEO d’una web o blog, sinó d’entendre com aquestes eines es poden aplicar a cada realitat professional de manera estratègica.
El millor premi ha sigut veure com, classe rere classe, els alumnes guanyaven seguretat, il·lusió. Quan s’ensenya amb propòsit, el màrqueting digital deixa de ser només una estratègia de vendes per convertir-se en una eina de canvi real. Perquè el canvi, al cap i a la fi, sempre comença amb una decisió valenta: fer el primer pas, sense por i amb un bon endavant.
- Sinistre aeri als EUA Moren cinc turistes espanyols al caure un helicòpter a Nova York
- Educació a Catalunya El curs escolar 2025-2026 a Catalunya començarà el 8 de setembre a primària i ESO i el 12 a Batxillerat i FP
- Previsió meteorològica El Meteocat dona la benvinguda a la Setmana Santa amb pluges i un canvi important de temperatura en aquestes zones de Catalunya
- Les ciberestafes de l’amor a la gent gran se sofistiquen
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Els floristes demanen un Sant Jordi amb menys "intrusisme" i reduir les llicències de venda de roses a particulars
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Consells per viatjar amb el gos o el gat durant les vacances
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- Els Agents Rurals doblaran els efectius per vigilar els espais naturals en previsió que es massifiquin els pròxims mesos
- Claus Així queda l’ordre de detenció que pesa sobre Puigdemont després de l’últim revés del Suprem: les quatre claus