Guerra comercial

Barcelona destinarà 900 milions en 4 anys per reforçar la seva economia

Collboni convida a mirar al futur amb "cert optimisme" malgrat la incertesa

Barcelona destinarà 900 milions en 4 anys per reforçar la seva economia

David Zorrakino - Europa Press / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà la seva agenda econòmica fins al 2035 davant la pujada d’aranzels de Donald Trump. L’objectiu és diversificar l’economia i impulsar els sectors estratègics mitjançant el pla Barcelona Impulsa, que va presentar ahir l’alcalde Jaume Collboni i que es va crear l’any passat. Entre el 2024 i el 2027 es destinaran 890 milions amb la missió de crear 180.000 llocs de treball i es transformaran fins a a 1,8 milions de metres quadrats de sostre econòmic en l’àmbit metropolità per generar aquestes oportunitats laborals.

Oportunitat per créixer

Amb aquest full de ruta que engloba els pròxims 10 anys, arribant a dos mandats i mig, el consistori vol donar resposta a un context econòmic mundial de "grans incerteses". "És obvi que la guerra aranzelària tindrà efectes sobre les nostres vides, sobre les nostres empreses i sobre les decisions que haurem de prendre en les pròximes setmanes i mesos", va dir Collboni. Per això, creu que aquesta política, "que no té sentit", s’ha d’afrontar com una "oportunitat" per localitzar projectes de talent i atraure inversions. "Però ho hem de fer més ràpid".

Malgrat la incertesa, l’alcalde va convidar a mirar al futur "amb confiança i amb cert optimisme", ja que Barcelona es troba en un moment en què "torna a mirar en gran, a tenir visió i ambició". Va apostar per encarar "aquest xoc" amb "ganes", i va afegir: "Ara som més forts", després de la crisi econòmica del 2008 i la de la pandèmia.

Notícies relacionades

El Barcelona Impulsa dibuixa el potencial creixement de la capital catalana amb fins a vuit àrees d’activitat econòmica. El principal pol és la Sagrera, amb més d’un milió de metres quadrats disponibles, dels quals 500.000 es destinaran a activitat econòmica. També s’hi inclou la Zona Franca, que avui dia ja genera més de 137.000 llocs de treball i inclou 300 empreses; el Besòs, com un pol d’activitat en indústria 4.0 i economia circular; i el 22@, que reforça la innovació i creativitat.

A aquestes quatre zones esmentades s’hi sumen la zona litoral –per promoure l’economia blava i la connexió de la ciutat amb el mar amb l’impuls del Port Olímpic–, el centre de Barcelona –amb grans actuacions de reurbanització, com ara la reforma de la Rambla i Via Laietana i l’aposta per la Ciutadella del Coneixement–; Sants-Montjuïc, amb la gran transformació de la muntanya que inclou l’ampliació de la Fira, i l’Eix Diagonal Salut, que busca potenciar iniciatives de la Diagonal a la Ronda de Dalt, amb projectes com el nou Hospital Clínic.