Guerra comercial
La borsa espanyola es desploma el 5% i acumula una caiguda del 12% en tres dies
Els parquets europeus van tancar ahir amb forts descensos
Als EUA, l’S&P va perdre un 0,2% i el Nasdaq va pujar el 0,1%
Els principals índexs asiàtics van acabar la sessió amb descensos de fins al 10%
El dòlar encara continua feble i el petroli va baixar un 3% i cotitza a l’entorn dels 60 dòlars

Volatilitat extrema als parquets per la guerra comercial. Les borses de tot el món es van veure immerses ahir en una muntanya russa de pujades i baixades pel temor que els aranzels causin una recessió mundial i els missatges contradictoris de l’Administració dels EUA. Els parquets asiàtics van esquivar els alts i baixos, però van tenir fortes caigudes i van acabar la sessió amb caigudes de fins al 10% als principals índexs: el Nikkei de Tòquio es va desplomar un 7,8%; Hong Kong va caure fins a un 14,54% i Shanghai un 7,34%. A Europa la sessió es va iniciar amb fortes caigudes, tot i que poc temps abans del tancament els inversors van corregir lleugerament les caigudes davant el rumor que Donald Trump, president dels EUA, planejava paralitzar les tarifes 90 dies, una cosa que posteriorment va ser desmentida per la Casa Blanca. Les principals places d’Europa van finalitzar la jornada amb abruptes caigudes: el selectiu espanyol, Ibex 35, es va deixar fins a un 5,12% en els 11.785 i acumula un retrocés del 12,14% en tres dies, mentre que l’Eurostoxx es va desplomar fins a un 4,61%. El Dax alemany va acabar amb una clatellada del 4,13%, el Cac francès va retrocedir fins un 4,78%; Londres va perdre un 4,38%, i Milà, un 5,18%.
A l’altre costat de l’Atlàntic, el Dow Jones es va deixar un 0,9%, l’S&P 500 un 0,2% i el Nasdaq Composite va acabar amb una alça del 0,1% gràcies a la compra d’accions tecnològiques de gran capitalització per part dels inversors, com Nvidia (3,53%) i Palantir (5,17%). Les borses nord-americanes van iniciar el dia amb fortes caigudes que van corregir davant la convocatòria d’una reunió extraordinària de la Reserva Federal i l’anunci de negociacions i van tornar a descendir després de l’amenaça del mandatari republicà d’incrementar l’aranzel de la Xina fins a un 50%.
La tempesta també es va traslladar ahir a altres actius: la rendibilitat del deute va continuar baixant, el dòlar encara és feble i el petroli va baixar un 3% fins a cotitzar en l’entorn dels 60 dòlars. El conegut com a índex de la por Vix (que registra el que estan disposats a parar els operadors de Wall Street per protegir-se davant les caigudes) va arribar al seu nivell més alt des de la pandèmia. Els inversors continuen tement que es produeixin una recessió enmig de la guerra comercial. La Xina ha anunciat contramesures com la imposició d’aranzels del 34% als EUA, mentre que la UE encara sospesa la resposta a l’aranzel del 20% imposat per Trump. Alguns dels grans magnats dels EUA, com Bill Ackman o Stanley Druckenmiller, van arribar a demanar un ajornament dels aranzels per evitar "un hivern econòmic nuclear". Algunes cases d’anàlisis, com Goldman Sachs, van elevar un 45% la probabilitat que es produeixi una recessió als EUA.
Episodis històrics
"El detonant d’aquesta onada de vendes ha sigut el deteriorament de les tensions comercials. La possibilitat d’una negociació que rebaixi les tensions segueix sobre la taula, però de moment, la incertesa domina l’horitzó. Tot i que el president nord-americà va afirmar estar obert a negociar si rep ‘ofertes fenomenals’, va reiterar divendres a les xarxes socials que les seves polítiques no canviaran. Per si no fos prou, aquest cap de setmana el secretari del Tresor, Scott Bessent, va descartar que aquests moviments impliquin una recessió imminent, tot i que el mercat opina el contrari. No obstant, veus com la de l’exsecretari del Tresor Larry Summers alerten que podríem estar davant una correcció comparable a episodis històrics com el crac del 87, la crisi financera del 2008 o l’esclat de la pandèmia", exposa Jorge González, director d’anàlisi de Tressis, societat de valors especialitzada en gestió de patrimonis.
Per la seva banda, els analistes d’Ebury exposen que atès l’estat de l’economia europea, l’aranzel del 20% imposat per Trump "podria ser suficient per portar-la a una recessió" i asseguren que l’impacte de les restriccions comercials sobre el creixement "serà gairebé immediat, mentre que les mesures d’estímul fiscal trigaran a impactar en l’economia". Per als pròxims dies, i amb la vista posada en demà com a data d’entrada en vigor de la majoria dels aranzels de Trump, els analistes de Renta 4 assenyalen que cal estar "molt pendent" de les reaccions i de les "represàlies o negociacions" que hi pugui haver. "No creiem que els aranzels constitueixin un fi en si mateix per a la política de Trump, sinó una manera de recuperar la indústria i ocupació manufacturera al país, per a la qual cosa a més necessiten uns preus d’energia assequibles i un dòlar feble, així que, sens dubte, creiem que comença un termini de negociacions en què l’Administració americana s’obrirà a reduir els aranzels a canvi de concessions que els ajudin a aconseguir tals finalitats", assenyalen els experts.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès
- Moviment ‘online’ De la masclosfera a la regla del 80/20
- Apunt Floridura
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- El conflicte del Pròxim Orient Trump obre converses directes amb l’Iran sobre el seu programa nuclear
- Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials