Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials

El Comissari de Comerç va plantejar als seus homòlegs dels EUA un pacte per evitar la batalla aranzelària abans que esclatés

Washington, segons Sefcovic, «veu les taxes com una eina correctiva per als seus objectius polítics»

Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

La Unió Europea va oferir als Estats Units negociar per eliminar els aranzels sobre les importacions de cotxes i productes industrials als dos costats de l’Atlàntic quan el comissari de Comerç, Maros Sefcovic, va viatjar a Washington el febrer passat, i el president Donald Trump només havia anunciat formalment un increment del 25% del gravamen sobre l’alumini i l’acer.

Ho va dir primer la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i ho va confirmar després Sefcovic. "Hem ofert aranzels zero per zero per als productes industrials, com hem fet amb èxit amb molts altres socis comercials. Perquè Europa sempre està disposada a arribar a un bon acord", va dir Von der Leyen en roda de premsa després de reunir-se amb el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store.

"Comparant notes"

Però no sembla que els EUA ho estiguin, perquè, segons va explicar després Sefcovic, va fer aquesta oferta al secretari de Comerç dels EUA, Howard Lutnick, durant la seva primera reunió a Washington el 19 de febrer. Llavors, Washington només havia imposat aranzels sobre les importacions d’acer i alumini. A penes unes setmanes després, va arribar l’augment al gravamen sobre les importacions de cotxes del 25%, i la setmana passada, d’un 20% a totes les importacions comunitàries.

"Vam explorar aquesta possibilitat en el curs de la meva primera trobada personal amb el secretari Lutnick", va explicar Sefcovic. El comissari va assenyalar que durant aquella reunió va mirar d’entendre quins problemes tenien els EUA i van estar "comparant notes". En aquest sentit, l’eslovè va afegir que, tot i que Washington ha anunciat els anomenats aranzels recíprocs, la seva atenció està sobretot en cinc sectors: els cotxes, la indústria farmacèutica, la del metall, la fusta i els semiconductors.

"Crec que els cotxes són una àrea particularment simbòlica per als nostres socis americans", va reconèixer Sefcovic. "Vam estar comparant xifres sobre importacions, exportacions, i tot el sector automobilístic", va explicar el comissari, "i vaig dir: ‘Si aquest és el problema, parlem’. Vam explorar la possibilitat de reduir aquests aranzels fins a zero, com teníem per a alguns productes fins al 2 d’abril". Una mesura que segons l’eslovè aniria en benefici de la indústria als dos costats de l’Atlàntic.

Notícies relacionades

En el curs de les negociacions de les últimes setmanes, en plena escalada, Sefcovic va ampliar l’oferta. "Estem disposats a debatre aranzels de zero per zero per als cotxes, però també estem llestos per discutir zero per zero per a productes industrials", va dir el comissari, que així ho va transmetre als seus col·legues nord-americans. En particular, això afectaria sectors com el químic, el farmacèutic o els plàstics.

Per al comissari, això prova la voluntat dels europeus de negociar. No obstant, tot i que Sefcovic no va explicar quina va ser la reacció de la Casa Blanca, parla en futur, no en present, de la possibilitat de negociar aquest acord. Un acord per al qual la Comissió compta amb el mandat dels governs europeus des del 2019, precisament durant la primera presidència de Trump. En un to molt més descoratjador del que és habitual, Sefcovic va reconèixer que, si fos una qüestió purament comercial, hi ha moltes àrees en les quals els EUA i la UE podrien col·laborar. "Si sabéssim que aquest és el problema, el podríem solucionar molt ràpid", va dir el comissari. "Però la meva sensació és que en aquest moment això és més una decisió de l’Administració nord-americana de transformar el sistema comercial global i que veuen els aranzels com una eina correctiva per a molts dels seus objectius polítics".