Guerra comercial

Illa mobilitza 1.500 milions davant una situació "inèdita i imprevisible"

El pla de l’Executiu davant els aranzels serà «flexible» 

Garanteix 900 milions en avals i préstecs, així com 300 milions en ajudes directes

Patronals i sindicats valoren la «rapidesa» de la resposta d’Illa però es mostren prudents sobre les quantitats

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con los líderes sindicales y de las patronales en Catalunya

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con los líderes sindicales y de las patronales en Catalunya / ENRIC FONTCUBERTA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

"La situació és inèdita i imprevisible". Així va definir el president de la Generalitat, Salvador Illa, l’escenari que s’obre després dels aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump. Com a resposta, el Govern de Catalunya mobilitzarà un total de 1.500 milions d’euros, via crèdits i subvencions, per esmorteir els efectes perniciosos dels aranzels. Un pla d’ajudes batejat com a Responem, que el president va presentar a les patronals i els sindicats catalans en una cimera celebrada al Palau de la Generalitat i després també als grups parlamentaris i que articularà sobre un mix majoritàriament de crèdits, tot i que també de transferències directes. A tots ells va anticipar que l’estratègia serà "flexible" i que s’anirà "reestructurant" en funció del context.

"El món ha entrat en una nova era i ja no serà com el d’abans", va proclamar Illa mirant de traslladar la gravetat de les decisions "arbitràries" i "injustificades" preses per Trump. L’Administració catalana calcula que els aranzels afectaran un total de 4.351,4 milions d’euros –el 4%– de les exportacions catalanes als Estats Units, cosa que representa un impacte sobre 3.161 empreses, el 17,2% de les que tenen aquest vincle comercial. És per això que va anunciar un paquet d’ajudes que combinen fons propis, la minoria; i crèdits, avals o partides pressupostàries ja contemplades, la majoria. Illa anuncia ara les mesures, però no detalla el calendari de quan les podrà activar i arribaran a les empreses que les necessitin.

El pla del Govern garantirà un total de 900 milions d’euros via crèdit i avals, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Bonificarà el tipus d’interès a l’1,5%, donarà crèdits d’inversió a 15 anys vista o crèdits circulants a cinc anys vista. Aquí l’Institut Català de Finances (ICF) jugarà un rol clau. El pla d’ajudes contra la guerra comercial iniciada per Trump també inclourà un paquet de recursos directament aportats per la Generalitat. Ajudes a fons perdut, a la promoció internacional de les empreses catalanes o injeccions perquè aquestes busquin mercats alternatius i redueixin la seva dependència o exposició als Estats Units.

En total, mobilitzarà per a això 300 milions d’euros. Aquests són els recursos que procediran dels pressupostos ordinaris, que en aquests moments estan prorrogats. Illa ja va anticipar el divendres que havia ordenat una "reprogramació" de prioritats a les conselleries, a més d’estar negociant amb ERC i Comuns una ampliació de crèdit de 1.769 milions d’euros. Illa va emular Pedro Sánchez i va compartir amb patronals i centrals sindicals la seva estratègia per minimitzar danys pels aranzels.

Nova reunió en 15 dies

Notícies relacionades

Les agrupacions d’empresaris i els sindicats van valorar la "rapidesa" del Govern Illa a convocar-los i anunciar les primeres mesures, si bé es van mostrar també més prudents o directament escèptics sobre les quantitats. "És una reestructuració d’accions que moltes d’elles ja es pensaven portar a cap", va apuntar el president de Pimec, Antoni Cañete. "¿Són suficients? Ho estudiarem. A veure si els podem complementar per a certs sectors econòmics que tinguin necessitats especials", va declarar el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. Per ampliar la capacitat del Govern d’injectar més recursos, les centrals sindicals van reclamar que Illa tregui del calaix la possibilitat d’aprovar uns nous comptes. "És un exemple més que es necessiten pressupostos", va declarar el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

En 15 dies el Govern s’ha compromès a tornar a convocar els agents socials més representatius per fer seguiment de les mesures i estudiar potencials modificacions.