Guerra comercial

Trump redobla l’amenaça a la Xina i exigeix a la UE comprar energia als EUA

El president republicà averteix Pequín de gravàmens addicionals del 50% mentre desatén les veus internes que li demanen un canvi d’estratègia: "No estem considerant una pausa"

«Aconseguirem bons acords amb tots els països i, si no, no tindrem res a veure amb ells», assenyala 

Trump redobla l’amenaça a la Xina i exigeix a la UE comprar energia als EUA
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, es va enrocar ahir en la seva aposta per la guerra comercial i, de fet, va incrementar la seva fúria. En una altra jornada explosiva, el republicà va amenaçar la Xina amb gravàmens addicionals del 50% i va renovar les seves crítiques a la Unió Europea, a la qual ha plantejat que haurà de comprar energia dels EUA. A més, i malgrat les veus creixents fins i tot d’aliats que li demanen una pausa en l’estratègia aranzelària que ha provocat un terratrèmol en l’economia global i aboca els EUA i el món a la recessió, Trump ha redoblat el seu entossudiment. "No estem considerant una pausa", va afirmar en unes declaracions al Despatx Oval, on va comparèixer després de mantenir una reunió bilateral amb el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu.

L’escalada amb la Xina havia arribat primer amb un missatge a Truth Social, un dia després que Pequín prometés respondre amb aranzels del 34% als d’aquest mateix percentatge que Trump va anunciar la setmana passada que imposaria al gegant asiàtic a partir d’aquest dijous. "Si la Xina no els retira immediatament seran replicats de manera immediata amb aranzels nous i substancialment més alts", va escriure Trump, que ha fixat aquesta nova amenaça en un 50% addicional a partir de demà. Juntament amb els del 20% que ja va imposar a les importacions xineses amb l’argument que no fa suficient en la lluita contra el fentanil, els aranzels afegits a la Xina des del retorn de Trump a la Casa Blanca s’elevarien al 104% (que se sumen als que es van imposar o van mantenir durant el mandat de Joe Biden). Trump, a més, va anunciar que si no es produeix una retirada per avui anul·larà qualsevol negociació amb Pequín.

Missatge a Europa i al món

Respecte a Europa, Trump va tornar a renovar les seves crítiques al Vell Continent, repetint la idea que la Unió Europea "es va formar per danyar els EUA" i "crear una espècie de situació de monopoli", assegurant que la relació comercial "no és justa ni recíproca" i acusant Brussel·les, com capitals d’altres països, de manipular la seva divisa i aplicar altres barreres no aranzelàries. "Tenim un dèficit de 350.000 milions i desapareixerà, i una de les maneres és que han de comprar la nostra energia, perquè la necessiten", va assegurar.

Trump va defensar també que "virtualment tots els països volen negociar" els gravàmens amb els EUA. "Hi pot haver aranzels permanents i també negociacions, perquè hi ha coses que necessitem més enllà dels aranzels", va dir. "Aconseguirem bons acords amb tots els països i, si no, no tindrem res a veure amb ells i no se’ls permetrà que participin als EUA".

Amb aquestes i altres declaracions Trump va continuar mostrant total confiança en la seva estratègia, malgrat que ahir va tornar a ser una jornada de pèrdues a les borses mundials i en la qual van tornar a quedar exposades la tensió i volatilitat ja pels núvols d’aquest moment ple de perill. Va succeir quan a les xarxes socials va córrer com la pólvora un rumor (provat després sense base real i desmentit per la Casa Blanca i pel mateix Trump) que suggeria que el president es plantejava la pausa de 90 dies per als aranzels a tots els països menys per a la Xina, en concordança amb un suggeriment que li han fet diversos aliats econòmics.

Notícies relacionades

El que queda negre sobre blanc és la determinació de Trump de seguir amb la seva explosiva aposta. Tant en la seva aparició davant els mitjans com en diversos missatges que va penjar a Truth Social el republicà va insistir a defensar els massius aranzels universals del 10% que van entrar en vigor dijous passat i els que ha anomenat "recíprocs", que començaran a aplicar-se aquest dijous.

L’entossudiment de Trump xoca amb les creixents veus, incloent d’aliats, que assenyalen el problemàtic de la seva estratègia i li demanen que faci pas enrere. Una de les destacades ha sigut la de Bill Ackman, el milmilionari inversor que va recolzar la seva campanya presidencial, i que va afirmar a X que la intenció de Trump d’"arreglar un sistema d’aranzels global ha posat en desavantatge els EUA".