El Banc d’Espanya descarta imposar presidents no executius
La directora de supervisió assenyala que la guia de governança que prepara l’organisme "reforça el llenguatge" sense canviar la situació

Encara que sigui l’opció preferida del Banc Central Europeu (BCE), el Banc d’Espanya no veu motius per imposar a les entitats financeres espanyoles que els seus presidents no siguin executius i tinguin la categoria de consellers independents. Així ho va defensar ahir la seva directora general de supervisió, Mercedes Olano, que va argumentar que la "governança de la banca espanyola és de les millors d’Europa i té els mateixos nivells que els sistemes del nord" del continent. Es tracta d’un pronunciament amb implicacions molt rellevants, ja que aquest doble requisit –no executiu i independent– no el compleixen ara com ara els màxims representants dels quatre bancs més grans del país (Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell).
Des que va assumir la vigilància dels grans bancs europeus el 2014, el BCE ha mostrat clarament la seva preferència pel model de govern corporatiu britànic, en el qual el president només té funcions institucionals i de control dels gestors, mentre que el dia a dia del negoci el porta el conseller delegat.
Document en anàlisi
Notícies relacionadesAra vol fer un nou pas en aquesta direcció a través del seu projecte de Guia sobre governança i cultura del risc, que va sotmetre a consulta pública entre el 24 de juliol i el 16 d’octubre. L’esborrany va rebre més de mil al·legacions i els tècnics del banc central les estan encara analitzant, de manera que el document encara no ha pujat "ni als equips tècnics de primer nivell ni al consell de supervisió" de la institució, del qual forma part la mateixa Olano.
En qualsevol cas, l’esborrany deixa ben clares les intencions de l’organisme. "Per promoure controls i equilibris, i com a principal responsable del funcionament eficaç del consell d’administració, el president hauria de ser, com a principi general, un conseller no executiu, i el BCE recomana que sigui un conseller independent", adverteix el document. Olano, en qualsevol cas, ho va considerar un "tema antic" i va opinar que la guia "simplement reforça el llenguatge, res més, no canvia la situació substantiva que té la petició". El BCE, va continuar, té una preferència per aquest tipus de presidents perquè està "molt influït pels sistemes financers del nord".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats