Donald Trump, acusat de manipulació de mercat després d’animar a comprar accions abans del seu canvi de postura sobre els aranzels

Els demòcrates demanen que s’investigui si la volatilitat de les darreres jornades no ha estat provocada per beneficiar els donants de la seva campanya electoral

Donald Trump, acusat de manipulació de mercat després d’animar a comprar accions abans del seu canvi de postura sobre els aranzels

Niall Carson/PA Wire/dpa

3
Es llegeix en minuts

El president Donald Trump està en el punt de mira per una suposada manipulació del mercat. La senadora Elizabeth Warren, que va participar en la cursa presidencial cap a la Casa Blanca l’any 2020, i el senador Adam Schiff han demanat una investigació per determinar si Trump va interferir en el funcionament lliure de les borses per beneficiar els seus donants de Wall Street, en aquesta última setmana de volatilitat extrema.

"Demano una investigació per esbrinar si el president Trump va manipular el mercat per beneficiar els seus donants de Wall Street, tot mentre els treballadors i les petites empreses en pagaven el preu. Va ajudar Trump els seus afins a treure profit dels seus vaivens aranzelaris? Sens dubte sembla corrupció", sosté Warren en un tuit publicat a la xarxa social X, l'antiga Twitter. A aquesta denúncia també s'hi ha sumat el senador demòcrata Adam Schiff, que ha sol·licitat una investigació sobre l’ús d’informació privilegiada.

Tot plegat, després que el president, quatre hores abans d’anunciar una pausa de 90 dies en l’aplicació dels aranzels a tots els països excepte la Xina —als quals se’ls va incrementar un 125%—, publiqués a la seva xarxa social Truth Social que era un “moment excel·lent per comprar” accions. Després de la rectificació de Trump, les borses van tancar aquest dimecres amb pujades importants: el Nasdaq va sumar un increment del 12,16%, l’S&P 500 un 9,52% i el Dow Jones un 7,87%. Va ser la millor jornada de l’S&P 500 dels últims 17 anys.

Al Dow Jones, tots els valors van tancar amb guanys. Nvidia es va disparar un 18,72% i va liderar les revaloracions, Boeing un 15,37%, Apple un 15,33%, American Express un 13,38% i Amazon un 11,98%.

Canvi inesperat i crítiques al Congrés

El canvi inesperat de postura de Trump aquest dimecres va sorprendre fins i tot el representant de Comerç dels Estats Units, Jamieson Greer, que en aquell moment declarava davant un comitè de la Cambra de Representants. L’incident va desencadenar acusacions que el president havia manipulat deliberadament els mercats. “Si vostè va arribar aquí sabent que... aquests aranzels serien eliminats, per què no ho va incloure en la seva declaració inicial? Per què no ho va mencionar en el seu testimoni?”, va preguntar el congressista demòcrata per Nevada, Steven Horsford.

“No revelo les meves converses amb el president”, va respondre Greer. “Aquestes eren preguntes concretes. Li preguntem constantment: ‘Quina és l’estratègia?’”, va insistir Horsford. “Això és un exercici d’aficionats i ha de cessar... Com pot estar vostè al capdavant de les negociacions si el president ho comenta per X (abans Twitter) des de ves a saber on? Sabia que això passaria? No és això manipulació del mercat?”.

“No és manipulació del mercat”, va replicar Greer. “Estem treballant per reformar el sistema comercial global que ha provocat la deslocalització de les nostres fàbriques”.

“I com ho ha aconseguit?”, va interrompre Horsford. “Qui se n’ha beneficiat? Quin multimilionari acaba d’augmentar la seva fortuna?”.

Ús de derivats financers

Notícies relacionades

Segons explica a la xarxa social X el fundador de la gestora Tolou Capital, Spencer Hakimian, “el volum de compres d’opcions es va disparar minuts abans que s’anunciés la pausa aranzelària de 90 dies. No és gens bona imatge”.

Durant la sessió d’aquest dimecres es va produir un augment en la demanda d’opcions de compra sobre l’S&P 500 amb venciment intradia, amb l’objectiu de prendre posicions ultracurtes en índexs o ETFs. Aquests instruments ofereixen rendiments molt alts, però també comporten un risc extrem. Segons el Banc Internacional de Pagaments (BIS), el rendiment mitjà anualitzat d’aquestes opcions ronda el -32.000%, la qual cosa reflecteix una alta probabilitat de pèrdua. No obstant això, en els casos excepcionals en què generen guanys, aquestes poden assolir un promig del 79.000%.