Evitar desaprofitar i prioritzar el local

Ferran Adrià afirma que "ser sostenibles a la cuina hauria de ser obligatori", advoca per "aprendre a comprar" i afirma que "és millor una bona sardina que una mala llagosta".

Evitar desaprofitar i prioritzar el local
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

"Quan vaig començar a la cuina, fa 40 anys, ningú mai m’hauria preguntat per això. Parlar de sostenibilitat en aquells moments era una raresa, però ara ja està a l’ordre del dia", explica Ferran Adrià sobre quina és la seva recepta per a una cuina que sigui més respectuosa amb el medi ambient. "Hi ha moltes formes i molt senzilles d’aconseguir-ho, però gairebé ningú les aplica. Potser hauríem de començar per parlar més d’aquestes coses d’estar per casa que de solucions tecnològiques futuristes que no estan a l’abast de tots i que són gairebé impossibles d’aconseguir", assenyala el xef català des de la trobada The Food Changemakers, celebrada aquesta setmana a Madrid, on se li ha atorgat un premi pel seu compromís amb la innovació alimentària i l’educació de les futures generacions de cuiners de primera divisió.

Adrià, president d’elBullifoundation, afirma sense embuts que "ser sostenibles a la cuina hauria de ser obligatori" tant per als hotelers i els cuiners professionals com també per a les persones que cuinen a casa i que, plat a plat, poden marcar la diferència al planeta. "Sé que de vegades resulta complicat, que no tothom s’ho pot permetre i que vivim en un món ple de contradiccions i en el qual moltes vegades és difícil centrar-se en aquest tipus de qüestions. Però tot i així, crec que el compromís amb una alimentació sostenible és una obligació que tenim com a societat tant per fer front al canvi climàtic com per tornar a cohesionar les persones", assegura Adrià des de l’espai TRAM de Madrid, una entitat reconeguda amb una estrella Michelin verda gràcies al seu compromís amb la sostenibilitat.

Per a ell el compromís amb l’alimentació sostenible ha de començar "pels de dalt" i, a poc a poc, ha d’anar calant en la resta la societat. "Jo compro productes ecològics perquè gràcies a Déu m’ho puc permetre. Però mai obligaria una persona que guanya 1.200 euros al mes, amb dos fills i una hipoteca, a comprar-se un pollastre ecològic de 30 euros o uns tomàquets de quilòmetre 0 que van a 10 euros el quilo. El discurs ecològic només triomfarà si som pragmàtics i parlem de coses que de veritat es poden fer i que poden tenir un impacte real", argumenta Adrià, alhora que defensa la necessitat que els productes ecològics i sostenibles fins ara considerats gurmet siguin cada vegada més accessibles.

Notícies relacionades

¿Què podem fer?

Però llavors, ¿què podem fer cadascun de nosaltres, dins de les nostres possibilitats, per ser més sostenibles a la nostra cuina i en el nostre dia a dia? Adrià advoca per dues fórmules. La primera, i més important, és "aprendre a comprar", i, sobretot, "fer-ho cada dia". "O a tot estirar per a dos dies. Això ens permet fer un consum més conscient, tenir sempre aliments frescos i evitar el desaprofitament. Es tracta d’un gest que no implica gastar més diners i que, a més, ja ens ajuda a ser molt més sostenibles en el nostre dia a dia". I el segon consell és prioritzar aliments de qualitat i de proximitat. "Sempre dic que és millor una bona sardina que una mala llagosta", afirma convençut.