La indústria alimentària accelera per reduir la seva petjada ecològica
El gran repte del sector, responsable d’un terç de les emissions contaminants, és produir més i millors aliments alhora que reduir l’impacte ambiental / Els especialistes apressen a lluitar contra el malbaratament de productes

La indústria alimentària accelera per reduir la seva petjada ecològica
La revolució del futur també comença als nostres plats. O més ben dit, en què mengem, com es produeixen els aliments que arriben a les nostres taules i quin impacte té tot aquest procés al món que ens envolta. I és que, segons assenyalen innombrables informes, un dels grans reptes d’aquests temps és entendre com podem produir més i millors aliments alhora que reduïm l’empremta ecològica d’un sector que és responsable d’un terç de les emissions de gasos amb efecte hivernacle que estan desencadenant la crisi climàtica. Per respondre a aquest desafiament, aquesta setmana un centenar d’experts en innovació alimentària es van reunir a Madrid en una de les trobades més grans sobre "alimentació del futur" de tot Europa. ¿El seu veredicte? Que aquesta revolució del futur, lluny de ser un miratge, ja ha començat i a poc a poc està arribant als nostres plats.
"Estem davant un repte tan majúscul que necessitem la col·laboració de tots els actors implicats en la producció i el consum d’aliments, des dels agricultors tradicionals fins als productors de nous productes i, és clar, dels mateixos consumidors", va explicar Beatriz Jacoste, CEO de la plataforma KM Zero Food Innovation Hub, entitat impulsora de la cita que va reunir més d’un centenar d’acadèmics, empresaris, xefs i inversors a l’espai Tramo de Madrid. Durant la primera trobada del think tank The food changemakers, al qual va assistir EL PERIÓDICO, alguns dels líders més grans del sector agroalimentari global van debatre sobre temes tan transcendentals com estratègies per reduir el malbaratament alimentari, recerca de proteïnes alternatives i eines per descarbonitzar la indústria i reduir la seva petjada ecològica.
Proteïnes de fongs
Un dels grans debats és la recerca d’alternatives a la producció tradicional de carn, un sector que genera gairebé un 15% de les emissions globals, gairebé tant com tot el transport mundial junt. Didier Toubia, d’Aleph Farms, i Robert E. Jones, de Mosa Meat, van explicar com les seves empreses treballen per crear carn cultivada en laboratori a partir de cèl·lules animals. Juan Pablo de Giacomi, d’Innomy Labs, va explicar com estan dissenyant alternatives a la carn a partir de proteïnes extretes dels fongs. Sònia Hurtado, de Poseidona, va parlar de l’ús d’algues i subproductes marins per crear aliments rics en proteïna que podrien substituir els productes d’origen animal. I Marc Coloma, d’Heura, va relatar com creen carn vegetal a partir de soja.
Perquè tots aquests "aliments del futur" arribin a les nostres taules, expliquen els experts, fa falta resoldre almenys tres grans reptes. El primer, apunten, és l’"escalabilitat" tant tècnica com comercial d’aquests productes. És a dir, la capacitat de produir-los i distribuir-los en massa. El segon repte té a veure amb el fet d’acostar aquests productes als consumidors, que moltes vegades es mostren reticents a provar aquest tipus d’aliments. "Necessitem canviar la narrativa, explicar més i millor de què es tracta. També necessitem millorar la funcionalitat d’aquests productes, donar-los millor sabor i millors qualitats nutricionals", van assenyalar els experts. I el tercer repte, van afegir, és el de continuar captant inversions per continuar desenvolupant i millorant tots aquests productes innovadors.
Un altre gran debat que ressona en el sector és la lluita contra el malbaratament alimentari. Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), més d’un terç dels aliments que es produeixen acaben a les escombraries. "La millor manera de fer-hi front és repensar els processos productius i pensar en usos alternatius del que fins ara consideràvem com a residus", van concloure els experts.
El sèrum, una mina d’or
Un exemple ben clar d’aquest "canvi de mentalitat" és el cas de la indústria làctia, un sector que històricament s’ha centrat en la producció de llet i de formatge, descartant subproductes com per exemple el sèrum, i que ara ha trobat una mina d’or en aquestes restes que, una vegada processades, poden convertir-se en suplements nutricionals d’alt valor. També destaquen el cas de l’empresa Rebread, que reutilitza restes de l’elaboració de pa per fer begudes fermentades.
Entre les principals veus de la indústria alimentària es parla, i molt, de mesures per reduir l’empremta ecològica del sector. Tant des del punt de vista de les emissions com d’ús de recursos hídrics. Julia Collins, de Planet FWD, va remarcar la necessitat de reduir l’empremta de carboni de les empreses agroalimentàries en tots els passos de la cadena de producció. Altres especialistes van defensar la necessitat de traslladar solucions pràctiques al terreny com implementar sistemes de reg de precisió, eines per reutilitzar les aigües, potenciar l’agricultura regenerativa i utilitzar la intel·ligència artificial per optimitzar els cultius o buscar solucions davant situacions potencialment adverses com una onada de calor extrem o una gelada. "Aquestes solucions han de sortir de la taula de debat i arribar als camps, als agricultors, a tots els actors implicats en aquest procés", van reivindicar els especialistes.
Notícies relacionadesPerò més enllà d’aquestes solucions futuristes, la gran reivindicació de la indústria és el foment dels productes ecològics i de km 0. "És el primer pas per aconseguir una alimentació més saludable i sostenible per a tothom", va argumentar Jacoste.
A Espanya, la producció de la indústria alimentària va arribar a 166.000 milions d’euros el 2024, un 2,2% més que el 2023, segons l’INE. Si bé els productes km 0 són una fracció menor del mercat, la seva rellevància va en augment per les preferències dels consumidors per aliments locals i sostenibles. Un estudi recent diu que el 70% dels espanyols prefereix productes locals i es fixa en les condicions de cria dels animals que consumeix. Tant és així que ja hi comença a haver restaurants i supermercats que destaquen en la seva oferta els productes de proximitat i temporada, que tenen una petjada ecològica més reduïda.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta