Plataforma digital de repartiment

Glovo contracta els primers ‘riders’ 11 anys després d’haver-se fundat

L’empresa posa en marxa un programa pilot amb 20 repartidors i comença a regularitzar milers de missatgers arran de les sancions de Treball

Fins ara, els únics repartidors contractats eren els de la divisió de supermercats

Glovo contracta els primers ‘riders’ 11 anys després d’haver-se fundat
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més d’una dècada després de la seva fundació, l’empresa de repartiment Glovo ha contractat els seus primers repartidors. Fins ara la companyia dirigida per Óscar Pierre ha estat operant amb grans flotes de riders autònoms, personal que no estava en nòmina si bé sustentava la seva activitat.

Un model sota el qual fins ara operaven entre 20.000 i 25.000 riders i que ha sigut sancionat per la Inspecció de Treball, amb unes actuacions que han acabat obligant Glovo a canviar la manera d’operar i començar a contractar i subcontractar missatgers.

Durant aquests últims dies centenars de repartidors han anat rebent al correu electrònic una comunicació des de Glovo, a la qual ha tingut accés aquest mitjà, en la qual, "amb l’objectiu de donar compliment a diferents requeriments de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS)" els reclama actualitzar les seves dades per poder procedir a regularitzar-los. Això no significa que tots passaran a nòmina, però com a mínim els haurà de reconèixer una antiguitat i, si no vol ocupar-los, indemnitzar-los.

Glovo va posar en marxa aquest febrer passat, segons confirmen des de la companyia, un programa pilot amb al voltant de 20 repartidors perquè operin a Madrid o Barcelona i comprovin com funciona el sistema amb personal directament contractat. Segons documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’empresa està oferint contractes a temps parcial i amb un salari regulat per l’últim conveni estatal de missatgeria vigent, que es remunta al 2006. De manera que, de facto, paga a aquests primers riders, segons el salari mínim, entre 470 i 600 euros a final de mes.

La corporació, propietat del grup alemany Delivery Hero, va prometre contractar o subcontractar els seus repartidors el 2 de desembre passat, un dia abans que el conseller delegat declarés davant la jutge que l’investiga per un presumpte delicte contra els drets dels seus treballadors, penat amb fins a sis anys de presó. Des d’aleshores, la companyia ha estat preparant la transició, assumint que trigaria mesos a començar a contractar o subcontractar els seus repartidors i que el model laboral cohabitaria amb el d’autònoms fins, com a mínim, al juliol.

Fins ara, Glovo operava íntegrament la seva divisió de delivery, la més important a nivell de facturació i que es dedica a portar menjar de restaurants a casa o a la feina dels clients, així com fer encàrrecs o distribuir la venda de productes concrets de marques amb què la corporació té acords comercials, amb autònoms. Els únics repartidors contractats fins ara per Glovo eren els de la seva divisió de supermercats, una part minoritària de les seves operacions i que formen part d’una altra societat mercantil del grup (Glovoapp Groceries SL).

Condicions obsoletes

Notícies relacionades

Als repartidors que han entrat en nòmina de Glovo se’ls aplica el conveni col·lectiu estatal d’empreses de missatgeria, publicat el novembre del 2006, i les seves condicions salarials estan totalment obsoletes. Com a mostra, un cap de 1a –la màxima categoria– llavors cobrava 993,25 euros bruts al mes i avui el salari mínim és de 1.184 euros. Això, de facto, provoca que Glovo pagui a aquests riders directament l’SMI.

Més enllà del salari, Glovo veta que els repartidors puguin treballar per a una altra aplicació durant el mateix horari que estan repartint per a ells i que, si volen fer-ho fora d’horari, primer els han d’informar.