Barcelona, protagonista
Roche innova en diagnosi des de Sant Cugat
La seu catalana de la multinacional suïssa impulsa el llançament d’un sistema que automatitza l’espectrometria de masses i revoluciona les anàlisis.

Tots aquells pacients que necessiten una anàlisi clínica molt sensible –de gran precisió– depenen, actualment, de processos manuals de múltiples passos, que van des de la preparació de la mostra fins a la manipulació per personal especialitzat, calibratges, anàlisi i interpretació de dades. El resultat d’aquest diagnòstic, en la majoria dels casos, s’intuïa en un rang de valors que impedien concretar una determinada patologia. És el cas de pacients oncològics amb teràpies hormonals sensibles, el d’algunes persones ingressades en una unitat d’intensius que requereixen un ajustament mil·limètric d’antibiòtics per evitar resistències o el de pacients trasplantats que depenen d’immunosupressors amb rangs terapèutics que són força estrets.
Aquest procés ja ha començat a canviar. I ho fa des de Sant Cugat del Vallès, on la farmacèutica suïssa Roche acaba de llançar al mercat un sistema d’espectrometria de masses, anomenat Cobas, que per primera vegada "automatitzarà una rutina poc accessible, fins ara destinada a la investigació i difícil d’implantar", explica Adriana Rubio, directora general de Roche Diagnósticos Espanya. El desenvolupament és fruit d’una investigació de més de 10 anys i el treball intensiu d’un equip de 600 persones, que formen part d’una col·laboració en joint venture entre Roche i la japonesa Hitachi High-Tech i que es produeix gràcies a una inversió de més de 13.390 milions d’euros anuals que la companyia destina a R+D, el 20% del seu pressupost anual. El 2024, el grup va tancar amb una facturació de 62.315 milions d’euros. "Espanya, junt amb Itàlia, forma part de la primera onada del llançament a Europa, on és un orgull que Sant Cugat estigui al centre d’aquest avenç", diu Rubio.
Fins ara, l’espectrometria de masses –una tècnica analítica molt precisa que s’utilitza per identificar molècules com fàrmacs, proteïnes i metabòlits a partir de la seva massa– era una tecnologia molt complexa. No estava preparada per integrar-se als sistemes informàtics dels hospitals. El seu procés era costós en temps i recursos i propens a errors: una cosa inviable per a un laboratori clínic on es processen milers de mostres al dia. ¿I si ara fos accessible? "Gràcies a l’automatització es pot eliminar una bona part de la variabilitat en els resultats, cosa que aporta un salt pel que fa a la fiabilitat per a l’anàlisi de substàncies complexes com, per exemple, hormones esteroidals, vitamina D i fàrmacs immunosupressors", assenyala la directora general de Roche Diagnósticos Espanya.
Un any decisiu
L’espectrometria de masses és només el primer pas d’un 2025 ple de novetats per a Roche. La companyia preveu llançar els pròxims mesos un sistema de monitoratge continu de glucosa, una plataforma d’intel·ligència artificial aplicada a la presa de decisions clíniques en oncologia i malalties cròniques i uns dispositius de diagnòstic ràpid en el punt d’atenció.
En conjunt, totes aquestes apostes formen part d’una estratègia d’innovació que només el 2024 va suposar una inversió de 63 milions d’euros a Espanya, on la farmacèutica ocupa 2.400 persones.
Notícies relacionadesRoche té a Sant Cugat un equip de 1.400 persones, 700 de les quals estan centrades en investigació, cosa que reforça la seva posició com un dels principals actors pel que fa al diagnòstic avançat.
"En un context en què la piràmide demogràfica de les societats occidentals s’està invertint i les malalties cròniques van a l’alça, el sector sanitari necessita canviar l’estructura per mirar d’adaptar-se a la situació. El valor del diagnòstic primerenc, i alhora precís, serà cada vegada més essencial", assenyala aquesta alta directiva de Roche.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja