El cost de la vida

La inflació baixa al 2,3% al març i trenca cinc mesos de pujades

La llum i el turisme van empènyer a la baixa els preus, mentre que l’oli d’oliva va experimentar una caiguda històrica del 37,9%

La inflació baixa al 2,3% al març i trenca cinc mesos de pujades

ZOWY VOETEN / EPC

2
Es llegeix en minuts

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va confirmar ahir l’alentiment de l’índex de preus de consum (IPC) al març. La inflació general es va moderar fins al 2,3% interanual, set dècimes menys que al febrer, degut sobretot a l’abaratiment de l’electricitat, els carburants i uns preus turístics menys tensats que anys anteriors. Es tracta del nivell més baix des de l’octubre del 2024, quan l’IPC es va situar en l’1,8%.

Aquest retrocés en la taxa interanual posa fi a una ratxa de cinc mesos consecutius de repunts inflacionistes. En termes mensuals, els preus van pujar a penes un 0,1%, cosa que suposa un alentiment respecte a l’augment del 0,4% registrat al febrer.

Entre els factors principals que han generat aquesta moderació destaca el grup de vivenda, la taxa interanual de la qual va caure més de quatre punts, fins al 5,7%, pel descens del cost de l’electricitat, impulsat per les intenses pluges registrades durant el mes. Al seu torn, els carburants i lubricants també van baixar, cosa que va portar el grup de transport a registrar una taxa negativa del -0,9%.

Els preus d’oci i cultura també van influir en el refredament de l’IPC, a l’encarir-se menys que el març de l’any passat. El cost dels paquets turístics, més contingut aquesta Setmana Santa, va contribuir a una caiguda interanual del 0,3% en aquest grup.

La inflació subjacent, que exclou els productes energètics i els aliments no elaborats, va caure dues dècimes i es va situar en el 2%, el seu nivell més baix des de finals del 2021. Aquesta dada és tres dècimes inferior a l’IPC general, cosa que reforça la percepció d’una contenció més àmplia de les pressions inflacionistes.

Una de les dades més cridaneres de l’informe de l’INE és la notable baixada del preu de l’oli d’oliva. En els últims 12 mesos, el seu preu ha caigut un 37,9%, revertint part del fort encariment acumulat en anys anteriors. El Ministeri d’Economia ha destacat aquest fet com una bona notícia per a les llars, especialment en un context d’incertesa global.

En l’evolució mensual, el lleu repunt del 0,1% s’explica principalment per l’encariment dels hotels, restaurants i serveis d’allotjament (+0,9%), així com per la pujada del 2,5% en roba i calçat, associada a l’inici de la temporada primavera-estiu. Aquests augments van ser compensats per les baixades en el transport (-0,7%) i en la vivenda (-1,6%).

Des del Govern, el Ministeri d’Economia ha valorat positivament aquestes dades, i també ha destacat que Espanya continua sent "la gran economia que més creix de la zona euro", mentre aconsegueix "una moderació dels preus i guanys de poder adquisitiu" per als ciutadans.

Mesos clau

Notícies relacionades

Amb una inflació més controlada i una economia en expansió, els pròxims mesos seran clau per consolidar aquesta tendència i mantenir l’equilibri entre creixement i estabilitat de preus.

En el cas de Catalunya, els preus han pujat un 2,2% en comparació amb el març de l’any passat. Això significa, d’entrada, que la vida fa quatre anys que s’està encarint ininterrompudament a la comunitat, però també que ho fa, de nou, amb menys intensitat. Sense anar més lluny, aquesta taxa se situava en el 3,1% al febrer. És una diferència de nou dècimes, dues més de les que registra Espanya, i la taxa més baixa des de la tardor de l’any passat. Al febrer va ser la sisena comunitat amb més inflació, amb una taxa una dècima superior a la del conjunt del país, informa Paula Clemente.

Temes:

Govern Euro IPC