Castella-la Manxa

Dels reclutes ucraïnesos als helicòpters i els Eurofighter

Dels reclutes ucraïnesos als helicòpters i els Eurofighter

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
juan josé fernández

Hi ha 4.444 quilòmetres entre el turó del Bú, prop de l’Acadèmia d’Infanteria de Toledo, i el turó de Txàssiv Iar, al costat de Bakhmut, a Luhansk. A aquest racó incandescent del Donbàs envia Ucraïna reclutes que l’exèrcit espanyol entrena a Toledo. I del Donbàs arriben a Toledo lliçons de la guerra. Per això, en el camp d’exercicis de l’Acadèmia, quan els soldats assagen assalts a trinxeres o edificis, el primer que sona no són les seves botes a la carrera, sinó el brunzit empipador dels drons. No hi ha manera definitiva d’abatre’ls. El Kremlin dona als russos escopetes de caça perquè ho intentin. Als ucraïnesos "els ensenyem com amagar-se de la càmera del dron, i, si els agafa, com col·locar-se millor per evitar l’hemorràgia massiva", explica un dels instructors espanyols. Pot ser que la solució surti de treballs a Castella-la Manxa. Toledo és un vèrtex que, amb Valdepeñas i Albacete, completa un triangle castellanomanxec de la indústria de defensa.

En un mateix pla d’Albacete hi ha dos punts gravitatoris. D’una banda, l’Ala 14 de l’Exèrcit de l’Aire, que vola caces Eurofighter, als quals Espanya aposta 6.637 milions d’euros d’inversió fins al 2035. D’altra banda, a pocs metres de la base aèria de Los Llanos, han anat brotant flamants naus industrials –ITP Aero, Escribano M&E...– al voltant de la planta d’Airbus Helicopters.

Airbus, la primera indústria a la regió

Airbus Helicopters, que s’acosta als 500 milions en facturació, és la primera empresa industrial de la regió, primera també en preferència d’ocupació, segons la Conselleria d’Economia. Cada dia hi acudeixen 800 treballadors. N’hi havia 650 en nòmina el 2019. De la planta en surten fuselatges, peces... 400 cues l’any per a helicòpters NH90 venuts a Noruega, Holanda, Oman i Nova Zelanda i H135 que tenen la Guàrdia Civil, els Mossos i l’Ertzaintza.

La planta també irradia activitat a Illescas (Toledo), on el proveïdor Hexcel produeix fibra de carboni, i on Airbus ha muntat una planta de materials compostos i un centre logístic; o al Polígon Can Volart de Parets (Barcelona), on Heliswiss fa peces i pintures per a aeronaus; o a les universitats de Castella-la Manxa, Sevilla, València, Politècnica de Madrid, Carles III, Complutense, amb les quals pacta Airbus. I exerceix força centrípeta sobre un centre de Formació Professional a Aguas Nuevas.

Notícies relacionades

A la base aèria de Los Llanos cada dia hi acudeixen 1.100 persones d’oficis molt diversos. En aquest recinte es fa el manteniment dels Eurofighter. Al trenat de civils i militars s’hi uneix un anar i venir de 150 enginyers d’Airbus des de Getafe. Els pilots de caça informen la indústria sobre com perfeccionar l’avió.

Vèrtex tres: Valdepeñas. El Grupo Oesía pertany a Tecnobit, una firma que es va trobar ben a prop del precipici durant la crisi de la bombolla, quan es va ensorrar el seu principal accionista, Caja Castilla-La Mancha. En l’actualitat participa en l’elaboració de guies intel·ligents per a míssils i altres sistemes per a molts països, també al front ucraïnès, i investiga per a Defensa en el projecte Gefot, guerra electrònica per tecnologia fotònica. La plantilla de Tecnobit creix. Del 2023 al 2024, un 25,6%, i va acabar l’any amb 470 empleats.