Astúries

Escenari de la gran batalla pels tancs de l’Exèrcit espanyol

Escenari de la gran batalla pels tancs de l’Exèrcit espanyol

Iñaki Gómez MDE

2
Es llegeix en minuts
YAGO GONZÁLEZ

Astúries despunta com un territori clau en el mapa estratègic que està dissenyant la Unió Europea per rearmar-se. Inquiets per les amenaces dels Estats Units d’abandonar l’OTAN i pels ànims expansionistes de Rússia a l’est del Vell Continent, els dirigents europeus (i, amb ells, els espanyols) volen tenir una indústria pròpia. Tecnologia, dissenys i sistemes d’armament patentats i produïts a Espanya, sense dependència d’empreses controlades per tercers països. En aquest context, Astúries és l’escenari on s’estan forjant inversions milionàries per fabricar vehicles blindats de combat. Són projectes empresos per companyies que, en alguns casos, són alhora aliades i enemigues.

¿Per què passa això precisament en terra asturià? ¿Com està situada aquesta autonomia respecte a la resta d’Espanya per competir en el món que ve i que prioritzarà la seguretat? La clau més rellevant per seguir la batalla empresarial amb epicentre a Astúries és conèixer l’enfrontament que protagonitzen la multinacional espanyola de defensa Indra, participada per l’Estat, i Santa Bárbara Sistemas, un fabricant d’armament que, fins a la seva privatització i venda al gegant nord-americà General Dynamics l’any 2001, també era de propietat estatal. Fins que va tancar l’any 2012, General Dynamics-Santa Bárbara era propietària de la Fábrica de Armas d’Oviedo, i des d’aleshores a Astúries compta amb la factoria de blindats a Trubia, una localitat propera a la capital asturiana i coneguda a la regió com "la vila canonera". Les dues plantes, fundades al segle XVIII, formen part de la història militar espanyola. Actualment, la fàbrica de Trubia, que compta amb una plantilla de 800 treballadors, fabrica vehicles cuirassats per a exèrcits de diferents països, entre ells el 8x8 Dragón, per a les Forces Armades espanyoles, que acumula importants retards.

Indra vol comprar-li a General Dynamics el seu negoci a Espanya, és a dir, la fabricació de blindats a Trubia i a Alcalá de Guadaira (Sevilla). Ho ha dit explícitament, en seu parlamentària, el nou president de l’empresa espanyola, Ángel Escribano, que va revelar una oferta als seus ulls molt sucosa per al gegant nord-americà, que s’ha negat en rodó afirmant per activa i per passiva que les seves fàbriques no estan en venda i que Santa Bárbara és "l’única empresa capaç d’assumir les necessitats que es presenten en un futur pròxim des de la política de defensa".

Inquietud entre els treballadors

Aquest estira-i-arronsa causa inquietud entre els centenars de treballadors de Trubia, que sols tenen clar un objectiu: rebre prou comandes (de l’Exèrcit espanyol o d’altres) per no reduir càrrega de treball ni, per tant, plantilla.

Notícies relacionades

En aquesta operació, Indra compta amb el suport del Govern espanyol, que té la intenció de convertir la companyia presidida per Escribano en el gran contractista nacional de la defensa, que té activitat tant en la tecnologia més avançada (com radars, satèl·lits, sistemes de combat, intel·ligència artificial...) com en la fabricació de blindats.

Això, segons el parer de l’Executiu central, encapçalat per Pedro Sánchez, facilitaria les opcions amb què comptaria Indra a l’hora de presentar-se a les grans licitacions que preveuen llançar tant la Unió Europea com el Govern nacional.