Euskadi

La indústria basca exhibeix múscul amb una llarga tradició

La indústria basca exhibeix múscul amb una llarga tradició

Airbus

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO ROMERO

La indústria de defensa del País Basc encara el desafiament de la Unió Europea per aconseguir la sobirania militar amb un sector fragmentat, però també reforçat per les seves capacitats tecnològiques, circumstància que la situa en una posició privilegiada en camps com l’aeronàutic o l’espacial. Des d’empreses basques surten motors per a tancs, però també els propulsors de l’Eurofighter –el caça europeu–, fuselatges d’altres avions i helicòpters de defensa o satèl·lits avançats per a l’observació terrestre.

El sector de l’armament compta en aquesta comunitat amb una llarga tradició, simbolitzada durant anys per les empreses que es van establir en localitats com Eibar o Placencia de las Armas, que juntament amb la seva denominació en eusquera, Soraluze, conserva el nom de la indústria que ha marcat la seva història des de segles enrere. Avui, el teixit de les empreses de la regió vinculades a aquesta activitat està format per desenes de firmes, majoritàriament de mida menor, però entre elles destaquen també referents nacionals, com ITP Aero, Sapa, Sener o Aernnova.

Al País Basc, l’impacte global en el PIB de les empreses de defensa i seguretat va ser de 756 milions d’euros el 2023, només per darrere de Madrid, Andalusia i Catalunya, segons un informe elaborat per PwC per a l’Associació d’Empreses Tecnològiques de Defensa, Seguretat, Aeronàutica i Espai (TEDAE). Aquesta xifra representa una mica més del 7% del total nacional de 10.609 milions que el document atribueix al sector. La dada representa el 4,93% del PIB industrial basc. A més, les empreses que formen part de la TEDAE van ocupar el 2023 8.732 persones en el sector de la defensa i la seguretat a la comunitat autònoma.

ITP Aero és un dels exemples de fortalesa de la indústria de defensa. Aquesta firma concentra la major part del seu negoci en l’àmbit civil, però també fabrica els motors de l’Eurofighter, així com d’avions de transport i helicòpters militars. A més, participa en el desenvolupament dels propulsors del projecte FCAS, el Futur Sistema Aeri de Combat europeu. L’empresa, que va obtenir el 2023 uns ingressos rècord de 1.305 milions d’euros i ocupa gairebé 6.000 treballadors a Espanya i altres països, és propietat del fons nord-americà Bain Capital, però compta amb participació nacional a través d’Indra. La companyia espanyola té a la seva cartera el 9,5% de la firma biscaïna. La presència pública es completa, a més, amb el 6% que atresora el Govern basc a través del seu fons d’inversió.

Notícies relacionades

Aernnova, que igual que ITP Aero emmarca la seva activitat en el camp de l’aeronàutica, també obté la major part dels seus ingressos dels projectes civils, però destaca alhora per la seva aportació al sector de la defensa. Aquesta empresa amb seu a Vitòria, que va facturar 875 milions el 2023, fabrica components per a l’Eurofighter i per a avions de transport d’Airbus o helicòpters. Disposa de centres de treball a diversos llocs del món i compta amb una plantilla de gairebé 6.000 persones.

En el panorama destaca també Sener, un grup especialitzat en enginyeria i tecnologia amb seu a Getxo (Biscaia). Una altra de les empreses emblemàtiques del sector al País Basc és Sapa. Des del seu nom, Societat Anònima Placencia de las Armas, aquesta firma que ara té la seu a Andoain, també a Guipúscoa, exhibeix una dilatada trajectòria que s’ha anat adaptant amb el pas dels anys a les noves necessitats. Avui es focalitza en la fabricació de sistemes de transmissió per a vehicles blindats i ha participat en el projecte del Dragón 8X8 per a l’Exèrcit de Terra.

Temes:

Govern Indra Armas