Múrcia

Liderar la ciberdefensa davant la guerra psicològica

Caetra, Desarrollo de las tecnologías duales

Caetra, Desarrollo de las tecnologías duales / Caetra

2
Es llegeix en minuts
Jaime Ferrán

Fa dos anys que la Regió de Múrcia va prendre la decisió de preparar-se i impulsar la indústria de la defensa per l’inestable escenari internacional i tan sols uns mesos després de la invasió russa d’Ucraïna. Així va ser com va néixer el Programa Caetra, en el qual es promou la innovació, l’emprenedoria tecnològica, la cooperació internacional i la transferència de tecnologies de doble ús civil i militar, beneficiant-se dels fons europeus i buscant incloure les àrees de seguretat i reconstrucció. Múrcia espera la seva oportunitat per ser decisiva davant la "guerra cognitiva" en el ciberespai.

En aquesta comunitat, un total de 130 empreses s’han sumat al programa Caetra, cosa que els ha permès créixer i treballar amb organismes internacionals com l’OTAN. L’Executiu murcià té identificades més de 100 pimes especialitzades en diferents àmbits. Es tracta de proveïdors tecnològics com Herjimar, Mecánicas Bolea, JJ Celdrán, Sinergia Racing Group; però també empreses especialitzades en el sector de la indústria naval o pimes altament innovadores start-ups i empreses spin-off provinents d’universitats que estan treballant en l’àrea de nous materials, ciberdefensa, desenvolupaments aeroespacials, aplicacions basades en dades de satèl·lits, drons, vehicles no tripulats, comunicacions i electrònica aplicada al sector de la defensa i seguretat. "Caetra va ser un encert, vam saber anticipar-nos i no ha passat desapercebut", assenyala Joaquín Gómez, director de l’Institut de Foment de la Regió de Múrcia, sobre el qual descansa el programa. Tal és l’eco que està tenint, que al febrer van visitar Múrcia més de trenta alcaldes ucraïnesos per conèixer empreses de primera mà amb potencial per ajudar en la reconstrucció del país.

No obstant això, el salt de gegant amb què aquesta regió vol sorprendre Europa el farà en els pròxims mesos amb la creació del primer centre d’innovació d’Espanya especialitzat en tecnologies de l’espai cognitiu, que s’ubicarà al Parc Científic de Múrcia. El president Pedro Sánchez va donar les claus del que es coneix com a guerra cognitiva durant la seva compareixença per donar compte del pla de seguretat i rearmament. "Fan servir les xarxes socials per desinformar la nostra població, per polaritzar, per generar desafecció cap a les institucions democràtiques". Això també és guerra al segle XXI i se li dedicarà el nou Centre d’Innovació Tecnològica en Espai Cognitiu i Ciberdefensa Caetra.

El sisè camp de batalla

Notícies relacionades

Segons expliquen des del Govern murcià, el domini cognitiu és el sisè camp de batalla, al costat dels convencionals (terra, mar, aire, espai i ciberespai): "Parlem de manipulació de la informació i les operacions psicològiques, es busca modificar creences, actituds i comportaments sense necessitat de recórrer a la força física". L’objectiu d’aquesta guerra "no és ocupar un espai, sinó canviar la ideologia de l’adversari".

Durant el primer any i mig del programa es van destinar 3,6 milions d’euros per part del Govern regional. A finals del 2025, aquesta xifra se situarà entorn dels 11 milions i la posada en marxa de noves iniciatives.