Galícia

Un objectiu de 5.000 llocs de treball amb el pla de rearmar la UE

Un objectiu de 5.000 llocs de treball amb el pla de rearmar la UE

FdV

2
Es llegeix en minuts
MARTÍN G. PIÑEIRO

Tot i que el pla de rearmament de la Unió Europea està encara molt verd i a hores d’ara ni tan sols hi ha acord sobre com denominar-lo, la idea sí que sembla definida: es volen posar sobre la taula 800.000 milions d’euros i flexibilitat per gastar-los en la pròxima dècada.

Una xifra tan gran que ha provocat una reacció en bloc de tota la cadena industrial vinculada a defensa. Ningú vol perdre aquesta oportunitat. I menys a Galícia, la quarta comunitat amb més pes d’aquest sector i amb una tradició històrica que es remunta al segle XVIII, quan el marquès de Sargadelos va fundar a la costa de Lugo la primera siderúrgia integral d’Espanya dedicada a la producció de material bèl·lic.

¿Com afronta aquesta autonomia el repartiment de fons per a seguretat i defensa? ¿Com està situada respecte a la resta d’Espanya per competir en el món que ve? Galícia acull avui més de 30 empreses que operen en l’àrea de defensa, capaces de donar feina a 3.500 persones. Però amb el nou escenari que obre el pla de rearmament europeu aspira a involucrar entre 150 i 200 companyies més en aquesta activitat, cosa que podria generar fins a 5.000 nous llocs de treball. Són els càlculs d’Asime, la patronal gallega del metall, que compta des de fa anys amb un Grup de Seguretat i Defensa (Secdefense) en el qual aglutina aquestes empreses.

"Una oportunitat sense precedents"

El seu secretari general, Enrique Mallón, admet que aquest nou context geopolític "obre una oportunitat sense precedents per a la indústria gallega" i Asime "hi serà present". El grup acaba de tornar de la fira Navdex d’Abu Dhabi i ja va confirmar la seva presència en la Feindef de Madrid. A més, la quarta edició de la seva pròpia fira, la Mindtech, prevista del 17 al 19 de juny a Vigo, reservarà aquest any un apartat específic per a la indústria de seguretat i defensa.

"Si s’aposta per les inversions estratègiques i per un increment de l’agilitat per aprofitar les oportunitats, aquesta indústria pot experimentar un creixement significatiu en els pròxims anys que consolidaria Galícia com un referent en la indústria de seguretat i defensa", assegura Enrique Mallón.

Una filosofia del sector privat que també comparteix l’Administració. En aquest sentit, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, destaca l’"enorme potencial" gallec. "La indústria de defensa, seguretat, aeronàutica i de l’espai constitueix un sector estratègic atès el seu elevat component de R+D+i, sostingut per empreses i centres d’investigació".

Notícies relacionades

Tot i que hi ha una trentena d’empreses involucrades de manera directa en el sector gallec de defensa, dues d’elles destaquen per la seva capacitat tractora. Es tracta de les drassanes de Navantia, situada a la ria de Ferrol, i d’Urovesa, que fabrica vehicles blindats a les seves plantes de Santiago i Valga. Totes dues figuren en el top 10 de les companyies més grans del sector segons l’informe Spain Defence and Security Industry 2025, que s’acaba de publicar.

Les vendes de Navantia el 2022 van superar els 1.025 milions d’euros i el seu pes en l’àmbit de la defensa a Espanya és del 10,6%, sent la tercera companyia més rellevant després de dues divisions d’Airbus.