Mercat de treball
La jornada laboral tardarà fins a 30 anys a baixar a 37,5 hores setmanals sense una llei que la redueixi, segons UGT
Un informe del sindicat alerta que les patronals allà on poden estan augmentant el temps màxim de treball del seu personal
Junts refreda les opcions de Díaz d’aprovar la reducció de jornada: «Ara mateix no avalem el seu projecte de llei»

El sector de la construcción es el único que ha incrementado el paro en la demarcación, con 11 personas más. /
El 2005, la jornada laboral mitjana d’un treballador cobert per conveni a Espanya era de 1.751 hores l’any, cosa que setmanalment equivalia a 38,4 hores. Avui, el 2025, 20 anys més tard, la jornada laboral mitjana és de 1.749 hores l’any, dues hores menys que fa 20 anys i només uns quants minuts menys al dia, segons les últimes dades actualitzades pel Ministeri de Treball. A aquest ritme i si no hi ha una norma que ho reguli, segons els càlculs elaborats per la UGT de Catalunya, la jornada laboral mitjana no disminuirà fins a les 37,5 hores setmanals fins d’aquí 30 anys.
El sindicat ha presentat aquest dilluns un informe en què analitza com ha evolucionat per pròpia autonomia el temps de treball pactat durant els últims anys i, partint d’això, ha realitzat una projecció sobre com evolucionarà en les pròximes dècades. El resultat és que la jornada laboral mitjana tardarà entre 13 anys, en l’escenari més optimista, 18 anys, en l’escenari moderat, i 31 anys, en el pitjor dels casos per a la central, a reduir-se fins a les 37,5 hores setmanals.
I aquest és el resultat que els dona a l’hora de traçar la mitjana. Les seves estimacions per determinar quan l’últim dels catalans passaria a treballar 37,5 hores setmanals per la mateixa autonomia negociadora empenyen aquest horitzó fins a l’any 2150, és a dir, d’aquí a 125 anys.
«La patronal quan pot, i la negociació col·lectiva no és prou forta, el que fa és ampliar la jornada laboral», ha declarat el secretari de política sindical, Óscar Riu, en roda de premsa. I és que en aquesta mitjana d’hores pactades per conveni que avui és pràcticament igual que fa 20 anys hi ha sectors on sí que ha disminuït el temps màxim de treball, però n’hi ha d’altres en què ha augmentat.
Des de la central pretenen així desmentir l’argument utilitzat per les patronals per criticar la llei que pretén aprovar el Govern central. Segons els patrons, la jornada laboral ja es va reduint progressivament en les successives renovacions dels convenis col·lectius i no és necessària una llei que estableixi un nou límit.
«Fins i tot en convenis amb una forta presència sindical encara ens costa avançar en la reducció de la jornada. Les patronals no volen entrar en el debat, és una necessitat social i no podem esperar 20 o 30 anys perquè es produeixi», ha insistit Riu.
Des del sindicat alerten que els sectors avui més precaris són els que més tardarien a aconseguir veure reduïda la jornada laboral fins aquesta fita de les 37,5 hores setmanals, com el sector de transport de mercaderies per carretera, els treballadors de pastisseries, els de la indústria del pa o la gent de les tintoreries, per citar alguns exemples de convenis que avui dia estan al límit de les 40 hores setmanals.
Bloqueig de la negociació col·lectiva
Avui en dia no és clar que la llei que pretén aprovar el Govern per reduir la jornada laboral sumi els suports necessaris per prosperar. El vot de Junts per reeditar la precària majoria parlamentària que va fer possible la investidura de Pedro Sánchez és imprescindible i, de moment, els postconvergents estan més pel ‘no’ que pel ‘sí’.
Els sindicats ja van organitzar fa un mes una protesta a Barcelona amb milers dels seus delegats per pressionar Junts i mirar d’arrossegar-los cap al ‘sí’. Està previst que aquest calendari de mobilitzacions segueixi i aquest Primer de Maig la reivindicació de la llei per a la reducció de la jornada laboral tindrà un caràcter central en les diferents manifestacions que tradicionalment es convoquen a les principals ciutats del país.
Aquesta incertesa sobre què passarà amb la jornada i si baixarà o no per llei està frenant la renovació de convenis, amb la consegüent congelació temporal de sous. Una cosa de la qual ja han anat alertant les patronals i que reconeixen els sindicats. «Tenim el conveni del SAD [Servei d’Atenció Domiciliària] aturat», ha apuntat el secretari de política sindical d’UGT. «I el del metall es començarà a negociar ben aviat», ha afegit, assumint problemes ja amb aquest tema.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja