El Sabadell anunciarà una pujada de la remuneració a l’accionista fins al 2027

El banc revisa el pla estratègic per la guerra aranzelària desencadenada per Trump, però manté les línies mestres a l’alça per mirar de convèncer els seus tenidors que rebutgin l’opa del BBVA

El Sabadell anunciarà una pujada de la remuneració a l’accionista fins al 2027
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Fa pràcticament un any que el Sabadell desplega tota mena d’arguments contra l’oferta de compra (opa) que li ha llançat el BBVA. Malgrat això, el seu president, Josep Oliu, feia broma fa un parell de setmanes que no ha fet més que començar: "No hem començat a treure l’artilleria". El banquer es referia a la pròxima presentació del pla estratègic 2025-2027, amb el qual l’entitat espera demostrar als seus accionistes que els aportarà més valor en solitari que si accepten l’opa. Malgrat la gran incertesa generada per la guerra aranzelària de Donald Trump, el banc continua preveient anunciar un increment de la seva rendibilitat i remuneració a l’accionista en els pròxims tres anys. "El benefici creixerà més del que esperen els analistes; hi ha més gasolina al tanc", afirmen fonts del mercat.

Tot i que mai va concretar el dia de la presentació del pla, el Sabadell està sospesant retardar-la al juny. El banc busca tenir una visió més clara dels impactes que podrien tenir els aranzels nord-americans en les previsions econòmiques d’Espanya i en els tipus oficials del Banc Central Europeu pel seu potencial efecte en el seu negoci (principalment en el preu i el volum del crèdit). Amb tot, ja ha donat pistes que, a menys que hi hagi un canvi dramàtic i inesperat de les expectatives, no preveu que la guerra comercial l’obligui a canviar els eixos fonamentals de la seva estratègia.

La millor prova d’això l’ha donat Sofía Rodríguez, que, com a economista en cap del banc, és la responsable d’elaborar l’anàlisi macroeconòmica sobre la qual se sustenta l’estratègia. En una conferència a Bilbao, l’executiva va defensar dijous passat que l’economia espanyola "està preparada" per afrontar la situació. Així, va destacar que les exportacions als EUA amb prou feines suposen el 4,9% del total del país, molt per sota de les xifres d’Itàlia (10,6%) i d’Alemanya (10%), així com que el creixement del PIB, tot i que es corregeixi a la baixa, continuarà estant entorn del 2% i "molt lluny de la recessió i molt per sobre de la zona euro". A més, va posar en valor que les empreses espanyoles "han demostrat històricament la seva capacitat d’adaptació, com en el Brexit o la covid".

En cas que es confirmi, serien bones notícies per al Sabadell en la seva pugna per intentar que l’opa del BBVA fracassi. L’objectiu últim que té amb el pla estratègic el va resumir fa uns dies el seu conseller delegat, César González-Bueno, a Tv3: "El nostre as a la màniga és que paguem més dividend". El consens d’analistes, així, preveu que el banc guanyi aquest any una mica més de 1.700 milions d’euros, una xifra en línia amb la que va anticipar l’entitat. La discrepància està en els pròxims exercicis: els experts auguren uns guanys molt similars per a 2026 i 2027 i el Sabadell vol demostrar-los que seran notablement grans i que això li permetrà augmentar la remuneració a l’accionista.

16% i 4.000 milions

De moment, el banc ha anticipat que la seva rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) serà aquest any del 14%, amb una retribució als seus propietaris de 1.200 milions d’euros entre dividends i recompra i amortització d’accions. No obstant, el banc s’ha deixat marge de capital per tenir l’opció de tornar a anunciar un increment d’aquesta quantitat abans que comenci el període d’acceptació de l’opa. "César i l’equip directiu sempre han sobrecomplert els objectius, sempre més aviat s’han passat de moderats i conservadors a l’hora del guidance", va comentar Oliu fa unes setmanes.

González-Bueno, en aquest sentit, ha estat reiterant que els 1.200 milions de retribució anual a l’accionista són un nivell base sostenible i recurrent en el temps. Només amb això, per tant, el banc podria remunerar els seus propietaris amb un mínim de 3.600 milions en els tres anys del pla estratègic. No obstant, el Sabadell també ha donat senyals que espera que la seva rendibilitat augmenti el 2026 i 2027 respecte al 14% de 2025, així com que l’esmentada rendibilitat es calculi sobre una base més àmplia de capital per l’augment del crèdit d’un dígit mitjà (5%). En conseqüència, la remuneració als propietaris és bastant probable que superi els 3.600 milions.

Notícies relacionades

Només amb projectar les guies que ha donat per a aquest any (de marge d’interessos, comissions, despeses i provisions) als dos exercicis següents, s’obté que la rendibilitat el 2027 seria una mica superior al 15%, amb un benefici per sobre dels 2.100 milions d’euros. Però cal tenir en compte que les esmentades guies són les de l’any del pla estratègic en què preveu un acompliment més modest, de manera que existeix marge perquè les xifres siguin encara millors. Així, no seria estrany que anunciï un ROTE de prop o més del 16% el 2027, amb una remuneració acumulada en el trienni per als seus accionistes del voltant de 4.000 milions.

Les xifres definitives són les que està afinant aquestes setmanes, amb un ull posat en Trump.