Funcionaris

El Govern aprovarà aquest dimarts la seva nova oferta d’ocupació pública, amb 7.886 places

L’administració catalana traurà a examen més places de Mossos i sanitaris i menys de docents, en comparació amb l’OEPM del 2024

La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places

El Govern aprovarà aquest dimarts la seva nova oferta d’ocupació pública, amb 7.886 places

Zowy Voeten / EPC

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern preveu aprovar en el Consell Executiu d’aquest dimarts l’oferta d’ocupació pública de l’exercici 2025. Un total de 7.886 places per reforçar l’administració, que compten amb un reforç especial per a Mossos d’Esquadra isanitaris, tal com ja va avançar EL PERIÓDICO. Els que surten damnificats aquest any en comparació amb l’anterior són el col·lectiu de docents, que han vist retallades a la meitat els nous llocs de treball que sortiran a concurs.

Segons ha pogut saber aquest mitjà, la previsió amb què treballa l’Executiu de Salvador Illa és portar la seva oferta d’ocupació pública a Consell Executiu aquest dimarts 15 d’abril, just abans de les vacances de Setmana Santa. Després cada departament anirà concretant les seves oposicions i publicitant el calendari dels processos de selecció.

La conselleria de Presidència es va comprometre públicament a convocar totes aquestes 7.886 places abans de publicar l’oferta d’ocupació pública de l’any que ve. De fet, la seva intenció és accelerar i treure-les a concurs durant aquest 2025, en especial les 1.781 de personal d’administració i tècnic que depenen directament de la Generalitat. No obstant això, treure-les a concurs no significa cobrir-les i els processos de selecció acaben habitualment allargant-se durant un any o any i mig.

L’OEPM del 2025 serà de 7.886 places, una mica per sota de les 9.033 places aprovades l’any passat. El motiu d’aquesta disminució és el resultat de la taxa de reposició –el saldo disponible després de sortides i jubilacions– i la cobertura realitzada de places ocupades fins ara per interins, segons ha argumentat el Govern a les centrals –IAC, UGT i CCOO–.

Per cossos, l’oferta pública queda distribuïda de la següent manera, segons les dades publicades pels sindicats després de la reunió amb la conselleria de Presidència:

                Entre el personal tècnic dels departaments de la Generalitat, les convocatòries diferenciaran, com cada any, entre personal laboral i funcionaris. La Generalitat ha ofert més detall sobre els cossos específics, que queden de la següent manera en el cas del personal laboral:

                I per als funcionaris, el detall de les places és el següent:

                Els sindicats més representatius entre els funcionaris van aprovar per unanimitat però amb una insatisfacció manifesta els números de l’OEP que el Govern aprovarà aquest dimarts. Van considerar que l’administració catalana hauria d’haver esgotat més els marges i mirar de treure més places a concurs. «Des d ’IAC-CATAC valorem que caldria haver ofert més places d’administració i serveis donat l’envelliment de la plantilla i el dèficit de personal en algunes unitats», s’han queixat des del sindicat.

                «CCOO valorem com a insuficient el nombre de places, ja que aquestes previsions no resolen la manca de personal en molts cossos i categories, ni l’envelliment de les plantilles i insistim que la Generalitat s’uneixi a les organitzacions sindicals en l’exigència al Govern de l’eliminació de la taxa de reposició», han afirmat.

                «UGT hem reclamat que la temporalitat no quedi diluïda pel manteniment de programes temporals que abastin temes que van més enllà del màxim de tres anys de durada que pot tenir un programa. En aquest sentit ja hem demanat que aquests programes passin a ser de caràcter estructural», han manifestat des de la central.

                Pendents de l’estatal

                Notícies relacionades

                La Generalitat preveu aprovar la seva OEP aquest dimarts, mentre que el Govern central encara no té data ni quantitats per a la seva. Les negociacions amb els sindicats referent a això encara ni han començat i la falta d’uns Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) complica les converses. Les centrals retreuen al ministre Óscar López, responsable de la Funció Pública, que té altres mecanismes per pressupostàriament encaixar l’oferta de noves places, però de moment des de l’Executiu no estan explorant aquesta via.

                El Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública té pendent treure el seu OEP d’aquest any i també decidir quant pujaran els sous públics. Els funcionaris i personal laboral de tot Espanya porten amb les nòmines congelades des de l’inici d’any i encara no hi ha aparences de quan això canviarà. L’Executiu va iniciar el 24 de març formalment les negociacions salarials amb les centrals, tal com va avançar aquest mitjà. Els avenços fins ara, però, han sigut mínims i, de moment, les centrals no tenen nova data per tornar a asseure’s amb els negociadors del Ministeri.