Els majors de 65 anys guanyen un 6,4% més que els europeus i els més joves, un 7,3% menys

Un informe de la Fundació BBVA eleva al 38% el percentatge de ni-nis entre els espanyols de la franja de 55 a 64 anys, més del doble que la dels més joves, que s’eleva fins al 16%

Els majors de 65 anys guanyen un 6,4% més que els europeus i els més joves, un 7,3% menys
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La renda dels més grans de 65 anys espanyols és un 6,4% superior a la del conjunt de la UE per a aquest segment d’edat i l’avantatge (a favor dels espanyols) augmenta amb el seu nivell de formació. Així, per exemple, l’avantatge de renda s’eleva fins al 26% en el cas dels espanyols grans amb estudis mitjans i al 18% per als que tenen formació superior.

No obstant, a la franja d’edat entre 18 i 64 anys passa el contrari. En aquest cas, la renda espanyola mitjana és, a igual nivell educatiu, un 7,3% més baixa a Espanya que la de la UE-27 (tenint en compte, sempre, el nivell de preus de cada país).

Aquestes són algunes de les conclusions de la monografia Formació, transició digital i qualitat de vida de la gent gran a Espanya, publicada avui per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), en què, a més, afloren algunes de les qüestions que defineixen la bretxa generacional entre el tram de població més jove i el de més edat. L’estudi ha sigut dirigit pels investigadors de l’IVIE Lorenzo Serrano i Ángel Soler, amb el suport de les economistes de l’Institut Laura Hernández, Jimena Salamanca i Irene Zaera.

Segons els autors, "unes pensions relativament generoses respecte al salari, amb una pensió mitjana pròxima al 80% del salari mitjà de la gent gran a Espanya, davant menys del 60% per a la mitjana de la UE-27", estan en l’origen de l’avantatge comparatiu a favor dels espanyols de més de 65 anys.

Aquest avantatge tindria poc a veure amb l’obtenció de rendes salarials, ja que la taxa d’activitat a Espanya per sobre dels 65 anys és molt escassa. Tot just assoleix un 3,7%, poc més de la meitat de la mitjana europea (6,6%).

Segons l’informe, la "generositat" de les pensions i l’encara escàs recurs a l’ocupació a temps parcial (l’11,6% de l’ocupació de la gent gran a Espanya, davant el 23,9% mitjà de la UE-27) frenen la taxa d’activitat entre les persones grans.

La quantia de les prestacions socials també contribueix a explicar que el percentatge de més grans de 65 anys amb dificultat per arribar a fi de mes (15,9%) sigui la meitat del que afecta el col·lectiu entre 18 i 64 anys (32,2%).

Ni estudio ni treballo

En tot cas, els autors alerten de l’elevada xifra de persones grans que ni estudien ni treballen a Espanya (ni-ni). Habitualment s’assenyala el percentatge de ni-nis entre els joves, que arriba al 16,1% en la franja d’edat entre els 25 i els 34 anys. No obstant, els autors fan notar que el pes dels ni-nis s’eleva fins al 38,1% entre les persones de 55 a 64 anys, edats prèvies a l’habitual de jubilació, i al 90,4% en el cas de les persones grans entre 65 i 74 anys.

Els més grans de 55 anys concentren el 45% dels casos d’atur de llarga durada (superior a dos anys). "A més, quan aconsegueixen nous llocs de treball, aquests solen ser de menys qualitat que els de les persones grans que han mantingut la seva ocupació i pitjors també que els dels joves que s’acaben d’incorporar al mercat de treball", constata l’informe. L’estudi també detecta menys interès de les empreses per formar els seus empleats grans.

Notícies relacionades

Per als que sí que estan ocupats, es conclou que la situació laboral és més favorable per als grans que per als joves amb el mateix nivell d’estudis. En aquestes condicions, el salari dels grans és un 11,9% més elevat que el dels treballadors de 25 a 54 anys, i la diferència creix fins al 25% per als titulats superiors.

"Les persones grans més formades participen més en el mercat laboral i prolonguen més la seva vida laboral. Això els permet assolir nivells de renda més elevats i també acumular més riquesa, la qual cosa els garanteix un estat de seguretat econòmica superior i redueix el seu risc de pobresa i d’exclusió social", sosté Lorenzo Serrano. "En definitiva, la formació és un factor clau per impulsar el benestar de la gent gran, així com la seva contribució a la resta de la societat. Una contribució que cada vegada serà més important i resultarà més necessària", acaba l’economista. En la seva anàlisi, l’estudi pren com a punt de partida microdades de l’Enquesta de Condicions de Vida i de l’Enquesta de Població Activa (EPA), entre altres fonts.

Temes:

Estudi EPA BBVA