Relació entre empresa i societat

La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.

Tot i que compten amb menys recursos tecnològics, la proximitat amb el client permet a les petites empreses "detectar noves necessitats" i desenvolupar "solucions creatives que dinamitzen el teixit empresarial", segons la Cambra de Comerç d’Espanya.

El repte de les empreses: generar riquesa, però també reconeixement

Les grans firmes subratllen el seu paper com a motor econòmic i social

Les pimes aporten innovació gràcies a la proximitat amb els clients i a la seva agilitat en donar resposta amb solucions creatives, segons la Cámara de Comercio de España

Les pimes aporten innovació gràcies a la proximitat amb els clients i a la seva agilitat en donar resposta amb solucions creatives, segons la Cámara de Comercio de España / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts

Les pimes suposen el 99,8% de les empreses a Espanya. En total són 2,9 milions, i representen el 60% del valor afegit brut del país i el 61,6% de l’ocupació empresarial.

Tanmateix, en un context de transformació del teixit empresarial, la Cambra de Comerç d’Espanya assenyala una pèrdua relativa de pes de les pimes enfront de les grans empreses en els darrers anys. Tot i que han mantingut un creixement estable de l’ocupació proper al 2% des del 2020, aquest ha estat inferior al repunt experimentat per les grans companyies.

Implicació amb el territori

Les organitzacions empresarials destaquen l’important valor de les pimes tant en l’àmbit de la innovació com des de la perspectiva de la cohesió territorial. “Són les úniques proveïdores directes i de proximitat de determinats béns i serveis”, afirma Cepyme, que en subratlla especialment el paper en territoris més despoblats. També als barris de les ciutats, tant com a “proveïdores de béns i serveis com fent un paper d’element vertebrador” en qüestions que van més enllà de la seva activitat.

En la mateixa línia s’expressa el director del Servei d’Estudis de la Cambra de Comerç d’Espanya, Raúl Mínguez, que indica que “són fonamentals en la generació d’ocupació i riquesa a les zones rurals i regions menys afavorides”. També destaca la seva contribució a la preservació de la cultura i la vitalitat de les comunitats locals, “atès que moltes d’aquestes empreses són familiars”, cosa que les empeny, pel seu fort arrelament al territori, a participar en iniciatives de desenvolupament i benestar del seu entorn.

Pimes estratègiques

Notícies relacionades

Les pimes industrials són les més grans. La seva participació cau fins al 40%, davant el predomini de les grans empreses. Tot i comptar amb menys recursos tecnològics (només el 24% de la despesa en R+D), en centrar-se en nínxols específics i estar a prop del client, poden "detectar ràpidament noves necessitats" i oferir "solucions creatives" que dinamitzen l’economia i fomenten noves iniciatives, destaca Mínguez.

"Hi ha sectors estratègics l’activitat dels quals se sosté gràcies a milers de pimes, com és el cas del sector primari", que agrupa unes 100.000 empreses, remarca Cepyme. També hi inclou la construcció, el comerç i l’hostaleria. Les pimes continuen sent protagonistes en el comerç, amb una participació del 62% del total de la producció, tot i que han retrocedit respecte al 66% que representaven l’any 2021. En el sector dels serveis, suposen el 60% de la producció.