El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement

Les grans companyies espanyoles juguen un paper molt destacat en l'economia, l'ocupació i la recaptació fiscal, però és necessari continuar treballant per a visibilitzar i fer valdre entre els ciutadans aquesta labor fonamental

En 2024, les empreses van aportar 39.096 milions d'euros a les arques públiques només a través de l'Impost de Societats, un 10,4% més

Els grans grups subratllen el seu paper com a motor econòmic i social

La PIME, el 99,8% del teixit empresarial, reclama el seu protagonisme pel seu impacte local i adaptabilitat

El polígon industrial Can Parellada, a Terrassa

El polígon industrial Can Parellada, a Terrassa / Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts

La valoració que realitzen els ciutadans sobre el paper que han tingut les empreses en el progrés econòmic i social a Espanya difereix de la que realitza el propi sector empresarial. Així ho evidencia una enquesta a més de 1.056 ciutadans i 250 empresaris de diversos sectors elaborada per la consultora Grant Thornton.

Set de cada deu empresaris consideren bona o molt bona l'aportació que ha fet l'empresa espanyola en el progrés econòmic, social i tecnològic dels últims 40 anys. No obstant això, si bé la majoria dels ciutadans (80%) afirma que els empresaris són el sector més rellevant per al progrés del país, només quatre de cada deu consideren que la seva aportació ha estat bona o molt bona. De la mateixa manera, la meitat de la població creu que la imatge pública de l'empresariat no és positiva. I els empresaris també coincideixen en això.

Visibilitzar la tasca

“Espanya ha experimentat un excepcional progrés econòmic, social i tecnològic degut, en gran part, a la contribució decidida de les nostres empreses", expressa el president de la consultora, Ramón Galcerán, que afegeix que "no obstant això, hem de continuar treballant per a visibilitzar i posar en valor la labor fonamental que desenvolupen dia a dia”.

L'últim Baròmetre de l'Empresari 2024 de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), elaborat per l'IVIE, estima que les empreses van generar el 86% de l'economia espanyola en 2022, la qual cosa equival a 1.159.000 milions d'euros. El sector privat va assumir el 70% de les cotitzacions a la Seguretat Social, en un mercat laboral amb 17,8 milions d'ocupats. A més, va ser responsable del 89,9% de tota la inversió.

Xifres rècord

Alhora, les empreses van aportar 39.096 milions d'euros a les arques públiques en 2024 a través de l'Impost de Societats, un 10,4% més que l'any anterior, en unes xifres que no s'observaven des de l'esclat de la bombolla immobiliària, reflectint la millora de l'activitat econòmica i uns majors beneficis. En les grans empreses, l'increment va ser del 13,7%, mentre que en les petites i mitjanes empreses (PIMES), es va situar en el 9,5%.

A l'impost de societats se sumen uns altres com l'IRPF d'autònoms, tributs a la importació, impostos especials, l'Impost sobre Transmissions Patrimonials, l'IAE i l'IBI, ressalta l'informe de l'IVIE.

El sector empresarial vol reforçar la confiança de la societat mostrant amb més claredat com contribueixen les grans empreses a l'economia, especialment en ocupació, impostos i activitat econòmica. Així ho expliquen la Fundació PwC i la Fundació CEOE, que han elaborat un informe conjunt centrat en les 40 majors companyies espanyoles per volum de negoci. L'estudi analitza com aquestes empreses generen riquesa per als seus diferents grups d'interès i per a la societat en general. Sota el títol Cash Flow Social agregat de la gran empresa espanyola, l'informe estima en 574.861 milions d'euros la seva contribució social en 2022.

La cadena de subministrament —proveïdors i empreses de serveis— és el principal destí del valor econòmic que generen i reparteixen les grans empreses espanyoles. En segon lloc, es troben els pagaments a les administracions públiques i, a continuació, la remuneració als treballadors.

Aportació al progrés

"En la darrera dècada, les empreses espanyoles han estat clau per al desenvolupament econòmic, social i institucional del país", afirma Raúl Mínguez, director del Servei d'Estudis de la Cambra de Comerç d'Espanya i codirector de l'informe Evolució econòmica, social, empresarial i institucional d'Espanya en el període 2014-2024, elaborat conjuntament amb el Consell General d’Economistes.

L'estudi destaca la internacionalització com un dels factors més importants: la creixent obertura del sector privat cap a l'exterior ha generat importants beneficis i avui ja representa gairebé el 41% del PIB espanyol, una xifra superior a la d'economies com Itàlia (36,6%) o França (34,7%).

Malgrat el creixement econòmic, l'informe adverteix que no ha millorat la capacitat adquisitiva: el PIB per càpita real el 2023 continua en nivells similars als del 2007. La pandèmia en va frenar l’avenç i, tot i que hi ha hagut una certa recuperació, encara cal més impuls per consolidar-la. En canvi, la millora empresarial sí que ha afavorit la creació d’ocupació i l’augment dels ingressos per a la Seguretat Social.

Nous reptes

Notícies relacionades

L'informe destaca que una altra aportació és el creixent compromís empresarial amb la sostenibilitat, reflectit en un augment del 72,5% en la inversió ambiental des del 2014. La resiliència de les empreses, en moments tan determinants com la crisi de la Covid-19, també “ha estat clau per mantenir l'estabilitat econòmica i social del país”, remarca Mínguez.

Tot i així, persisteixen reptes estructurals —com la baixa productivitat o la poca inversió en R+D+i— que continuen limitant el potencial de creixement, assenyala l’anàlisi. En aquest sentit, tenint en compte el seu paper en la transformació econòmica de l'última dècada i mirant ja cap al futur, la Cambra de Comerç posa el focus en el valor de la col·laboració públic-privada i en la necessitat de consolidar una base industrial sòlida que garanteixi autonomia estratègica en sectors com el sanitari i el tecnològic.

Temes:

IRPF Ciutadans