TURISME

Setmana Santa històrica per al turisme: amb rècords de viatgers i amb els preus més cars que mai malgrat l’‘huracà Trump’

Les reserves per a les vacances de Pasqua es disparen després dels dubtes sobre la meteorologia i el sector esquiva de moment els efectes per la voràgine econòmica global atiada pels EUA

Setmana Santa històrica per al turisme: amb rècords de viatgers i amb els preus més cars que mai malgrat l’‘huracà Trump’
5
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

El turisme resisteix a l’huracà d’incertesa econòmica en plena guerra comercial desencadenada per Donald Trump. Resisteix de moment. El sector donava per fet que s’encaminava a un altre any marcant rècords d’activitat i de rendibilitat, però ara les companyies esperen amb cautela l’evolució de l’impacte en l’economia global –especialment als països que són els mercats emissors més grans per a les destinacions espanyoles– que pot tenir la voràgine provocada per Washington.

«El turisme afronta els mesos més importants del 2025 sotmès als possibles efectes sobre l’economia global de l’escalada aranzelària i la transformació de l’ordre mundial. El que apuntava a principis d’abril com un bon any turístic, queda avui supeditat a com es desenvolupen els esdeveniments geopolítics i el seu impacte sobre l’economia», adverteixen des d’Exceltur, el ‘lobby’ que agrupa una trentena de les empreses turístiques més grans del mercat espanyol. De moment, esperar i veure. I amb les companyies del sector ja preparant-se per poder reaccionar davant el que vingui.

El turisme espanyol s’ha assentat en una tendència de creixement explosiu en els últims anys i, a l’espera d’un eventual alentiment en els pròxims mesos pels vaivens econòmics globals, el sector continua mantenint el pols de cara a una de les seves grans cites anuals. Des del Govern i des de les companyies turístiques es confirma que la Setmana Santa tornarà a ser històrica, amb nous registres en màxims en negoci i també amb els preus novament a l’alça impulsats per un ‘boom’ d’una demanda que no s’esgota.

Durant les setmanes de març en què les pluges van créixer a tot el país, les perspectives sobre com funcionaria Setmana Santa per al sector turístic eren si més no incertes per l’aturada en les reserves que es va registrar en aquells dies. Des de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) es confirma que quan va parar el xàfec històric –per intens i constant–, les reserves van tornar a créixer amb força i apuntalar les ja executades amb molta antelació.

Espanya, de fet, és el mercat europeu amb més creixement en les seves reserves hoteleres per Setmana Santa en relació amb l’any passat, amb un fort repunt del 24,4% davant les dades de les vacances del 2024 que java ser bo, segons les dades de SiteMinder, una plataforma de distribució d’oferta hotelera que mou 125 milions de reserves cada any. L’evolució a l’alça és especialment significativa en les destinacions de la costa mediterrània, així com els arxipèlags de les Balears i les Canàries.

Una fortalesa que es recolza tant en la demanda del client nacional com, sobretot, en l’allau persistent de viatgers internacionals. I és que el sector encara una Setmana Santa històrica amb registres en màxims inèdits en arribades de turistes forans i en despesa dels viatgers estrangers, segons les estimacions que maneja el Govern. Les previsions oficials per a l’evolució del negoci turístic en els mesos de març i abril –comptabilitzades de manera conjunta com a bimestre perquè la Setmana Santa es va celebrar el març l’any passat i aquest és a l’abril– apunten que les arribades de turistes internacionals arribaran als 15 milions, amb un fort increment del 9% en relació amb l’exercici passat , i que la despesa total que generaran els visitants forans. amb una alça del 13%.

«Sempre creixem més en ingressos que en nombre de visitants. Sempre creixem més en valor afegit», va remarcar aquesta setmana el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, destacant que aquesta «injecció de prosperitat» es reparteix cada vegada més tant socialment com territorialment. El Govern destaca la tendència cap a la desconcentració, la desestacionalització, la diversificació i un valor afegit més gran. «Un progrés constatable cap a la meta de la triple sostenibilitat econòmica, socialment i mediambiental».

La Setmana Santa més cara

Les empreses turístiques mantenen unes més que positives expectatives per a la Setmana Santa malgrat el canvi de l’escenari global sacsejat per Trump, amb previsions generalitzades d’augment d’ingressos i de rendibilitat en un dels moments clau de l’any turístic nacional. Els empresaris del sector auguren un creixement mitjà de les vendes del 5,3% en relació amb la Setmana Santa de l’any passat, que ja va ser excepcional, i una alça del 5,6% dels beneficis , segons l’enquesta massiva que realitza Exceltur.

«Les expectatives empresarials per a la Setmana Santa anticipen una evolució positiva del conjunt del sector»,anticipa el ‘lobby’ dels grans del turisme en el seu últim informe trimestral. «Les bones previsions són compartides per tots els subsectors de la cadena de valor del turisme i les diferents tipologies de destinació al territori espanyol (urbans, de sol i platja, interior i muntanya)». Una millora de la facturació i dels marges empresarials que són conseqüència tant del ‘boom’ de demanda com de l’increment de les tarifes en una Setmana Santa que serà, un altre any més, la més cara de la història.

Notícies relacionades

Els turistes espanyols tenen previst gastar durant els seus viatges de Setmana Santa una mitjana de 476 euros, cosa que suposa un notable increment del 24% respecte als 385 euros que estimaven desemborsar per a l’any passat, segons l’últim informe de l’Observatori Cetelem, la unitat d’estudis de BNP Paribas a Espanya. Un estudi de l’agència de viatges ‘online’ Destinia, amb dades desagregades per persona i dia, contempla que la despesa mitjana de cada viatger serà aquesta Setmana Santa de 57 euros per nit, un 11% per sobre dels 52 euros de les vacances del 2024.

En el mateix sentit apunta l’informe de la plataforma hotelera SiteMinder, que adverteix que les tarifes mitjanes dels establiments hotelers durant aquestes vacances han escalat fins als 244,59 euros per any, gairebé un 8% més que els 226,53 euros en què se situava el preu mitjà dels hotels per cada nit durant la Setmana Santa de l’exercici passat.